Bora 2.0 AQY brak mocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bora 2.0 AQY brak mocy
Auto odpala normalnie,czy ciepłe czy zimne. Silnik pracuje zawsze równo. Przy zimnym silniku auto rwie tak jak powinno,gdy tylko się rozgrzeje znaczny spadek mocy Założyłem nowe świece i nowy filtr powietrza,jeszcze dodam ,że nie ma różnicy czy gaz czy benzyna :/ Tak myślę,czy to nie zapchał się katalizator,ale z tłumika spaliny wylatują dość mocno,i silnik można wkręcić do odcięcia.Do 4 tyś auto muli,powyżej 4 idzię dość dobrze do 5,5 później znowu czuć spadek mocy. Koniec pomysłów,proszę o pomoc. Żadna kontrolka się nie pali. Dzięki pozdro
Bora 2.0 AQY brak mocy
Mam to samo przy 1,6 16v. Katalizator i sondy diagnozowałem vagiem i było ok. Byłem na stacji diagnostycznej i facet powiadział mi, że mam 2 sondy i gdy kat zapchany to wywali błąd na desce więc jak u Ciebie nie ma CHeka to trzeba szukać w innym miejscu. Niestety ja nie znalazłem przyczyny i myślę o sprzedaży auta. Każdy mechanior mówi, że tak ma być, ale mnie się wierzyć w to nie chce tym bardziej, że auto na tz. ssaniu jedzie jak wariat.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Bora 2.0 AQY brak mocy
No właśnie,mój temat jest nie typowy,sam znam się trochę na mechanicę,ale ten problem mnie przerasta,jedyne co mi przychodzi do głowy to rozczepić cały wydech i się przejechać i zobaczyć czy ma muła :/ fajnie ,że ktoś wogole coś napisał,bo szczerze myślałem,że dostanę jakąś konktretną podpowiedź. Ale każdy tylko czyta,albo dostanę jeszcze bana za podobny temat już wcześniej założony :/ Jestem ciekaw czy ktoś wykimini coś innego niż ja sam?? pozdrawiam,jak dojdę co to dam Ci znać co i jak,,pozdr
Bora 2.0 AQY brak mocy
Panowie problem rozwiązany Brakiem mocy okazał się czujnik położenia wałka rozrządu :/ Zamontowany czujnik BOSHA 184 zł i autko jedzie jak powinno Wszystko wyszło po podłączeniu komputera,niestety żeby wymienić ten czujnik trzeba zdjąć pasek rozrządu i koło z wałka pasowe z wałka rozrządu :/ Obyło się bez mechanika,ogarnąłem problem pod blokiem Może komuś pomogę z podobnym problemem,jak by ktoś potrzebował więcej informacji,to pisać! Pozdrawiam
Bora 2.0 AQY brak mocy
Czyli na vagu był błąd? Szkoda bo u mnie niestety zero błędów a w ciemno wymieniać lipa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witam u mnie przyczyna że samochód mulił się, wolno na obroty wkrecał i tylko do 3,5 tys i max prędkość 120 jakby był w trybie awaryjnym był oberwany kat w środku. Z resztą było go słychać po dodawaniu gazu że brzęczy, silnik nie miał gdzie wyrzucic spalin i wszystko sie cofało. I żadna kontrolka check ani vag błędu nie łapał. Najlepsza opcja ja tak zrobiłem odkręciłem kata wywaliłem bebechy i tak były oberwane wyczyściłem układ cały złożyłem i auto śmiga jak trzeba, błędu sondy nie wywala bynajmniej, różnica jest tylko w odgłosie pustego srodka jest nic poza tym ale mi to nie preszkadza więc myśle że odkręcenie kata i odpalenie to doby pomysl.
sprawdx odczyty z czujnika temp jakie podaje do sterownika silnika na ciepłym silniku. Może sterownik widzi ciągle zimny silnik i wzbogaca mieszanke co powoduje spadek mocy na rozgrzanym silniku.harvard pisze:Czyli na vagu był błąd? Szkoda bo u mnie niestety zero błędów a w ciemno wymieniać lipa.