Witam,
sprawa wygląda nastepujaco kupiłem jakiś czas temu mojego golfa 4 z niedzialajacym swiatlem wstecznym, z kolega doszliśmy do wniosku ze jest do wymiany czujnik swiatla wstecznego który jak wiadomo jest wkręcony w skrzyni biegow. Wiec po zakupie czujnika został wkręcony w odpowiednie dla niego miejsce, swiatla zaczely się zapalac po wrzuceniu biegu wstecznego i wszystko na pierwszy rzut oka wygladalo swietnie! Idac dalej auto przez następne 2 dni było użytkowane z malym mankamentem mianowicie biegi wchodzily coraz ciężej az w pewnym momencie po wrzuceniu Trojki nie moglem z powrotem zredukować na luz... zjechałem na pobocze i po krotkiej walce z dzwignia zmiany biegow doszedłem do wniosku ze wykrece czujnik wcześniej zamontowany, co w rezultacie pomoglo bo bieg wyskoczyl na luz. Pocałym incydencie jedynka ciężej wchodzi, czasami trzeba jej poszukać i za drugim podejściem wskoczy idealnie. Czujnik został przez jednego gościa wkręcony na kilku podkładkach tylko żeby zatkac dziure, a swiatla nadal nie swieca bo nie jest podlaczony;/
Czy ktoś wie dlaczego tak się stało?? Jak temu zaradzić?? Mieszkam w angli byłem u kilku [niby] mechanikow to jeden nawet powiedział ze skrzynia do wymiany, inny ze jakies wodziki, sam nie wiem. Nie jestem znawca w temacie mechaniki dlatego pomyslalem ze może na jakims forum ktoś będzie mogl pomoc!
1.6 SR problem z biegami po wymianie czujnika wstecznego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cZy kupiłeś czujnik oryginał czy jakis zamiennik?
Porównaj oba czujniki czy są identyczne pod względem wymiarów, ksztaltów itd. Byc może ten zamiennik nie jest od twojego modelu auta. Ja tez kiedys kupiłem zamiennik czujnika i dopiero po zamontowaniu i kilku km jazdy okazało sie, że są z nim kłopoty.
no niestety po wymianie czujnik został wyrzucony do smieci;/
a ma ktoś jakas rade jak naprawić ta usterke, wymiana wodzików, nie wiem jakas regulacja czegos pomoze w przywróceniu dawnej sprawności biegow ??
a ma ktoś jakas rade jak naprawić ta usterke, wymiana wodzików, nie wiem jakas regulacja czegos pomoze w przywróceniu dawnej sprawności biegow ??
Poszukaj gdzieś na szrotach uzywki ori czujnika. Wkręc i zobacz czy będzie ok. Jak nie to trzeba cos pogrzebac w skrzyni.