Długo stał i nie chce odpalić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hej mój golf 4 benzyna 1.8 stał około 2miesiące w czasach mrozów i teraz nie chce odpalić. Podczas gdy była odwilż czyli kilka stopni powyżej zera to próbowalem odpalić ale ciągle to samo czyli slysze ze cos się przekreci (trwa to zaledwie minute) i dalej nic. Akumulator jest ok.
Zaczynam wątpić że to mróz, tylko coś więcej, no chyba ze przez tą odwilż nie zdązył sie rozmrozic.
Co proponujecie?
Zaczynam wątpić że to mróz, tylko coś więcej, no chyba ze przez tą odwilż nie zdązył sie rozmrozic.
Co proponujecie?
Właśnie wyczytałem że próba odpalenia na tzw. "pych" nie jest bezpieczna dla auta które długo stało w niskiej temperaturze.
Co do paliwa to też o tym myślałem...
Ale przyznam że jak zrobi się cieplej to spróbuje...Na unieruchomiony samochód najpopularniejszą metodą jest na tzw. „pych”. Problem tkwi w tym, że mało osób zdaje sobie sprawę, jak groźne jest to dla naszego samochodu. Uruchamiając auto wyżej wymienioną metodą narażamy silnik na bardzo duże obciążenia rozrządu oraz układu napędowego. W autach wyposażonych w łańcuch rozrządu może dojść do pęknięcia łańcucha lub przestawienia faz rozrządu. To samo tyczy się samochodów wyposażonych w pasek rozrządu.
Co do paliwa to też o tym myślałem...
Więc pozostaje czekać do wiosny ?Jeden z równie częstych problemów, to zamarznięte paliwo w baku (czasem w baku zbiera się też woda, która potrafi zamarznąć), wówczas musimy odprowadzić auto do pomieszczenia, gdzie panuje dodatnia temperatura.
Co znaczy nic? Nie kręci wcale po tym czasie? Czy jak wsiadasz do auto to po otwarciu drzwi słyszysz pompę paliwa przez ok 3-5 sek.? To samo po przekręceniu kluczyka?slasho pisze:próbowalem odpalić ale ciągle to samo czyli slysze ze cos się przekreci (trwa to zaledwie minute) i dalej nic.
Po przekręceniu kluczyka słyszę pompę ale gdy próbuje odpalić to nic czyli cisza. Jedynie gdy ktos stoi na zewnątrz to slyszy jak coś probuje sie przekrecic w silniku i trwa to zaledwie sekunde moze dwie (wczesniej napisalem minute ale chodzilo o sekunde).
Bezpieczne będzie probowac odpalic go na zapych?
Bezpieczne będzie probowac odpalic go na zapych?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Może masz coś nie tak z rozrusznikiem skoro kręci tylko przez 1-2 sek.
Re: Długo stał i nie chce odpalić
Bylem u mechanika i znalazl jakis przekaźnik do wymiany bo byl zaśniedzialy takze jakby co problem rozwiazany, 200zl :/
-
- Nowicjusz
koledzy pomozciten mam ten sam problem przy ruszaniu coz stuklo i auto mi zgaslo i nic nie moge go odpalic wymienilem kable kopulke i palec od aparatu bo myslalem ze to od tego ale nic dzien dzien wczesniej zatankowalem 95 na bliskiej a rano juz mnie cholowali a ztym odpalaniem to nie nugl zaskoczyc i to sie dzialo w wilgotnr dni i przy duzym mrozie i stond te wymiany