falujące obroty golf 4 1.4 16v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
ludzie, pomocy!:x wiem, ze temat przerabiany miliony razy, ale szukam odpowiedzi juz od kilku miesiecy i nic. golfik podlaczany wiele razy do kompów, kilka wizyt u mechanika. nikt nie wie co to moze byc. na kompie wyskakiwal błąd przepustnicy. kupilem nową, adaptowana. a problem pozostal. mechanik sprawdzal mi po kolei sondę, egr, filtr paliwa i powietrza wymieniony. z czukjnikow:map sensor i czujnik temp wymieniony... wie ktoś, co to moze byc?
obroty skaczą mi od 500 do 1000obr/min. podczas analizy spalin na wolnych obrotach wartosci byly przekraczane po 10 razy i wicej. wystarczylo podniesc lekko obroty na pedale gazu i wszystko jak w morde strzelil,idealnie.
nawiasem: 2 razy poszedl mi czujnik temp wody, raz nie dawalo sygnalu do kompa, drugi raz uskzodzila sie 2 czesc czujnika, nie pokazywalo mi na zegarach wlasciwej temp. ma to jakis zwiazek?
co do map sensora- mechanik doszedl do wniosku ,ze to musi byc to bo innej mozliwosci nie widzi... po wymianie tego (co nie rozwiazalo problemu) doszedl do wniosku ,ze wkreci mi srubke w przepustnicy, zeby lekko podniesc gaz, zeby chodzilo na ok 800 obr. ale to nie rozwiazuje problemu, lecz jedynie go omija, a nie chce miec "naprawionego" tego jak to w maluchu sie robilo wiec od razu podziekowalem i szukam rozwizania na wlasną reke.:^
dodam jeszcze, ze obroty faluja mi jeszcze bardziej na wlaczonych swiatłach.
a wlaczenie klimy jest dobrą opcją, jakbym nie chcial gasić auta na kluczyku:/
obroty skaczą mi od 500 do 1000obr/min. podczas analizy spalin na wolnych obrotach wartosci byly przekraczane po 10 razy i wicej. wystarczylo podniesc lekko obroty na pedale gazu i wszystko jak w morde strzelil,idealnie.
nawiasem: 2 razy poszedl mi czujnik temp wody, raz nie dawalo sygnalu do kompa, drugi raz uskzodzila sie 2 czesc czujnika, nie pokazywalo mi na zegarach wlasciwej temp. ma to jakis zwiazek?
co do map sensora- mechanik doszedl do wniosku ,ze to musi byc to bo innej mozliwosci nie widzi... po wymianie tego (co nie rozwiazalo problemu) doszedl do wniosku ,ze wkreci mi srubke w przepustnicy, zeby lekko podniesc gaz, zeby chodzilo na ok 800 obr. ale to nie rozwiazuje problemu, lecz jedynie go omija, a nie chce miec "naprawionego" tego jak to w maluchu sie robilo wiec od razu podziekowalem i szukam rozwizania na wlasną reke.:^
dodam jeszcze, ze obroty faluja mi jeszcze bardziej na wlaczonych swiatłach.
a wlaczenie klimy jest dobrą opcją, jakbym nie chcial gasić auta na kluczyku:/
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: falujące obroty golf 4 1.4 16v
Jeżeli poszedł tylko ten od zegarów to autko powinna chodzić dobrze. Nie powinno to mieć wpływu na prace.mateuszq27 pisze:nawiasem: 2 razy poszedl mi czujnik temp wody, raz nie dawalo sygnalu do kompa, drugi raz uskzodzila sie 2 czesc czujnika, nie pokazywalo mi na zegarach wlasciwej temp. ma to jakis zwiazek?
Ludzie ręce opadają. Zmień mechanika.mechanik doszedl do wniosku ,ze wkreci mi srubke w przepustnicy, zeby lekko podniesc gaz, zeby chodzilo na ok 800 obr.
I szkoda, że wymieniłeś niepotrzebnie przepustnice. Teraz masz dwie dobre.
Proponuje sprawdzić czujnik ciśnienia płynu na układzie wspomagania.
Jest on na pompie wspomagania.
Poprostu odłącz wtyczke od niego i zobaczysz czy coś się zmieniło (niczemu to nie grozi).
Marcin
-
- Nowicjusz
w sumie, jak skrece na max kierownicą, to auto gaśnie. zaraz przejde sie do garażu sprawdzic czy to coś pomogło:D
-
- Nowicjusz
zapomnialem ,ze dziewczyna pozyczyla samochód.
swoją drogą, co ten czujnik moze mieć wspolnego z falowaniem obrotów?
swoją drogą, co ten czujnik moze mieć wspolnego z falowaniem obrotów?
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
Ma dużo wspólnego. Bo jeżeli jest uszkodzony to podaje do ECU info, żeby silnik zwiększył obroty. To tak jakbys miał cały czas skręcone koła.
Marcin
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
dlatego też mogą cały czas falować obroty, a tym bardziej na włączonej klimie, swiatlach i innych dupsach króre pobierają prąd?
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
Z przodu silnika po lewej stronie koło alternatora powinna być pompa wspomagania. Chodzi ona na pasku.
I tam na pompie powinien być czujnik ciśnienia oleju dla ukł. wspomagania.
I tam na pompie powinien być czujnik ciśnienia oleju dla ukł. wspomagania.
Marcin
-
- Nowicjusz
pompe znalazlem, jest po lewej stronie, na samej górze, nad alternatorem. problem w tym,ze na pompie nie ma zadnego czujnika. jedna- gumowa rura wchodzi do pompy, druga-metalowa wychodzi. zadnej elektryki tam nie ma;/
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
No tak sugerowałem się swoim silnikiem a to jest 1.4.
Popatrz czy na którejś w/w przez ciebie rurce właśnie się nie znajduje.
Jaki masz kod silnika?
Popatrz czy na którejś w/w przez ciebie rurce właśnie się nie znajduje.
Jaki masz kod silnika?
Marcin
-
- Nowicjusz
AKQ musi obowiazkowo być ten czujnik? bo jakos nigdzie go nie dostrzegłem.
I raczej go nie znajdziesz. W silnikach 1,4 16V i 1,6 16V nie ma takiego czujnika. Co do sprawdzenia EGR to czy mechanik ci go adaptowal? Sprawdź również szczelnośc wszystkich wężyków jakie odchodzą od przepustnicy do: serwa, EVAP (pochłaniacz par paliwa) - taki czarny pojemnik obok zbiorniczka spryskiwacza. Sprawdź również cz z tego zbiorniczka co jakiś czas slychac takie cykanie zaworu.
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
No tak możliwe, że go nie ma.
Chociaż wiem, że mój sąsiad wymieniał takie cudo w swoim 1.4 16v. Może chodziło mu o coś innego.
A ja wymieniałem w swoim i to było przyczyną.
Chociaż wiem, że mój sąsiad wymieniał takie cudo w swoim 1.4 16v. Może chodziło mu o coś innego.
A ja wymieniałem w swoim i to było przyczyną.
Marcin
W silnikach 1,6 SR pompy maja taki czujnik wkręcany. Natomiast w tych co pisałem wcześniej ja osobiście się nie spotkałem z takim rozwiązaniem.