problem podczas odpalania (dymi)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam , przejechałem juz 700 km na nowych pierscieniach lecz problem nie do konca zostal rozwiązany... mianowicie olej dalej mi ucieka. Niby powinno sie jeszcze dotrzec ale coś srednio to widze , raczej mechanik bedzie musiał poprawiac. Założył oryginalne pierścienie gdyz bałem sie, że jak powiem mu zeby założył jednoczęsciowe to, ze jak cos bedzie nie tak to w takim wypadku nie bede miał zadnej gwaracji i powie ze to moja wina. Teraz oleju bierze nieco mniej niz przed remontem ale jednak bierze. Po wymiania nalane miałem 3/4 bagnetu po przejechaniu 700 km zapala sie kontrolka.
Moje pytanie brzmi czy to sie jeszcze moze dotrzec i moze byc ok ? czy koles poprostu musi to poprawic ? Bo nic mu płacic juz nie zamierzam.
(Dodam tylko ze po wymianie obroty są stałe nic nie faluje , moc równiez jest taka jak byc powinna)
Z góry dzieki za odp.
Moje pytanie brzmi czy to sie jeszcze moze dotrzec i moze byc ok ? czy koles poprostu musi to poprawic ? Bo nic mu płacic juz nie zamierzam.
(Dodam tylko ze po wymianie obroty są stałe nic nie faluje , moc równiez jest taka jak byc powinna)
Z góry dzieki za odp.
Chłopaki ci tutaj piszą jak krowie na rowie jakie pierścienie założyć, a ty oczywiście "oryginały 3 częściowe". Rozumiem że uszczelniacze zaworowe zostały wymienione?
-
- Nowicjusz
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Re: problem podczas odpalania (dymi)
Szkoda, wysiłek poszedł na marneFafik258 pisze:Na trzy częściowych podobno może brać dalej
Pierścienie które Ci polecaliśmy to nie jest jakiś tam wynalazek. Zauważ, że np. w tdi montowane są właśnie ze sprężynką(info intercars) . Montowało się je od wieków. VW chciał coś ulepszyć i w benzynowcach wymyślił trzyczęściowe...
-
- Nowicjusz
No to lipa , jak bede brał duzo za duzo to bedzie robił jeszcze raz , w koncu dał mi na to gwarancje, wiec wymagam zeby wszstko sprawnie działało.
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
I to stwierdzenie "podobno"Fafik258 pisze:Szkoda, wysiłek poszedł na marneFafik258 pisze:Na trzy częściowych podobno może brać dalej
Pierścienie które Ci polecaliśmy to nie jest jakiś tam wynalazek
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jednocześciowe są niby "lepsze" od jednoczęściowych?
Ktoś jakieś testy przeprowadzał czy co?
Marcin
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Masz tu przykład jak na dłoni i chyba lepszego już na tym forum nie będzie(dwa remonty na różnych pierścieniach). Ja mam pierścienie ze sprężynką koledze założyli trzy częściowe. Mi nie brał oleju od samego początku po wymianie a kolega ledwo co trochę pojeździł i już litr oleju wciągnął. Więc jakich argumentów potrzebujesz? Chyba widać jak na dłoni które pierścienie lepiej zgarniają olej z gładzi cylindra. (Pomijając błędy montażowe i pozostałe czynniki zamki, progi, owal itd.)hossearkadio26 pisze:I to stwierdzenie "podobno"Fafik258 pisze:Szkoda, wysiłek poszedł na marneFafik258 pisze:Na trzy częściowych podobno może brać dalej
Pierścienie które Ci polecaliśmy to nie jest jakiś tam wynalazek
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jednocześciowe są niby "lepsze" od jednoczęściowych?
Ktoś jakieś testy przeprowadzał czy co?
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
No przykład jest ale silnik silnikowi nie równy.
Remonty u tych samych mechaników?
Uszczelki głowicy były oryginalne?
Czy może ktoś już kiedyś coś robił w tych silniczkach.
Bo wiadomo ile ludzi tyle opinii
Zalezy też duzo od tego jakie pierścienie były założone. Jakieś tańsze?
A koledze po przejechaniu ilu km wziął tyle oleju?
Remonty u tych samych mechaników?
Uszczelki głowicy były oryginalne?
Czy może ktoś już kiedyś coś robił w tych silniczkach.
Bo wiadomo ile ludzi tyle opinii
Zalezy też duzo od tego jakie pierścienie były założone. Jakieś tańsze?
A koledze po przejechaniu ilu km wziął tyle oleju?
Marcin
-
- Nowicjusz
Po remoncie po przejechaniu 700 km na bagnecie minimum i kontrolka sie zapaliła. Uszczelka pod głowica rowniez była wymieniana. Pierscienie nie wiem jakiej firmy ale wiem ze delikatnie wieksze założył zeby sie ładnie dotarło. Mówił ze wymieniał juz u kogos w golfie ze 2 lata temu i jezdzi do dzis bez problemów wiec mu wierzyłem. Dodam tylko ze po odpaleniu nadal dymi - problem nie zniknął. ; /
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
andrzejek123 pisze:Po remoncie po przejechaniu 700 km na bagnecie minimum i kontrolka sie zapaliła. Uszczelka pod głowica rowniez była wymieniana. Pierscienie nie wiem jakiej firmy ale wiem ze delikatnie wieksze założył zeby sie ładnie dotarło. Mówił ze wymieniał juz u kogos w golfie ze 2 lata temu i jezdzi do dzis bez problemów wiec mu wierzyłem. Dodam tylko ze po odpaleniu nadal dymi - problem nie zniknął. ; /
Ciekawy jestem jakiej firmy masz pierścienie.
Ile za nie płaciłeś? Czy to było wliczone w robote?
Przy takich remontach warto by było wiedzieć co się ma w silniku.
Masz stara uszczelkę od głowicy? Jeżeli tak to wyczyść ją i sprawdź datę jej produkcji.
Jeżeli to oryginał to w silniku nikt wczesniej nic nie robił i tłoki mają wymiar nominalny, więc nie wiem dlaczego dał pierścienie na nad wymiar.
No chyba, że mechanik szlifował cylindry lub coś innego jeszcze.
Marcin
-
- Nowicjusz
500 zł za robocizne wyszło a 650 za częsci łącznie z filtrem oleju oraz samym olejem. W silniku wymianana wczesniej była głowica wiec uszczelka automatycznie również. Ale to juz było wymieniane w Niemczech skąd pochodzi samochód.
-
- Nowicjusz
witam serdecznie. Jestem ciekaw co dalej wynikło w użytkowaniu. Czy zmieniał Pan coś po remoncie u mechanika.
Sam mam podobny problem. Też mi dymi na początku póki się nie rozgrzeje (po 2 km przestaje), po za tym pije olej około 1 litra na 1000 (każdy mówi że tak maja ale to jest trochę dla ,nie nie normalne), no i po za tym do filtra powietrza się olej dostaje. Po za tym nic się nie dzieje. Jeżdżę już tak 2 lata. Auto przerobiłem na LPG. Tylko nie pamiętam czy zeszłej zimy tak dymił.
Sam mam podobny problem. Też mi dymi na początku póki się nie rozgrzeje (po 2 km przestaje), po za tym pije olej około 1 litra na 1000 (każdy mówi że tak maja ale to jest trochę dla ,nie nie normalne), no i po za tym do filtra powietrza się olej dostaje. Po za tym nic się nie dzieje. Jeżdżę już tak 2 lata. Auto przerobiłem na LPG. Tylko nie pamiętam czy zeszłej zimy tak dymił.
-
- Nowicjusz
Witam, po dłuższej przerwie odgrzebuje temat A mianowicie tak: Musiałem wymienic jeszcze raz uszczelniacze , gdyż oryginalne gumki nie pasowały do zaworów po regeneracji. Zastosowane były tam jakies grubsze wzmocnione zawory i trzeba było dopasowywac gumki aby nie pękały tuż po założeniu. Udało się ! Auto nie bierze oleju. Nie dymi i odrazu czuć że jest lepiej. Pierścienie zostały założone prawidłowo - kompresja jest i wszsytko Git. Konkluzja jest taka ze trzeba dokładnie dobierac gumki pod zawory, tym bardzie jak były one po regeneracji lub remoncie. Pozdro.
- hossearkadio26
- Ma gadane
- Kontakt:
Czyli mamy dowód na to, że nie ma różnicy czy założone są jedno czy trzy częściowe pierścienie.
Jakiś mit powstał z tymi pierścieniami.
Silnik silnikowi nie równy i mechanik mechanikowi także.
Napisz za jakiś 1000 - 2000km czy coś ubyło.
Pozdrawiam
Jakiś mit powstał z tymi pierścieniami.
Silnik silnikowi nie równy i mechanik mechanikowi także.
Napisz za jakiś 1000 - 2000km czy coś ubyło.
Pozdrawiam
Marcin