1.4 75KM duże spalanie,szarpie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
'
Ostatnio zmieniony pn cze 18, 2012 18:37 przez poldi152, łącznie zmieniany 1 raz.
czy jest możliwość odpięcia sondy lambdy i sprawdzenia jak sie auto zachowuje? czy szarpie czy go muli
Musisz odczytac błedy na vagu ni dokonac ich diagnozy , sparwdzic vagiem ( diagnoza ) sonde lambda, diagnoze vagiem EGR czy działa prawidłwo, dokonac czyszczenia przepustnicy i adaptacji vagiem , skontrolowac swiece, wszystkie filtry, dokonac diagnozy- odczytu czujnika temp. silnika na zimno i ciepło vagiem, sprawdzic czy nie ma nadmiernych oprów toczenia i po sprawdzenii tego wszystkiego powinno wszystko byc ok.
witam byłem u następnego mechanika, podpieliśmy samochód pod vag i nie wykazało żadnych błędów, testy były robione na 2 vagach. powiedział że szarpanie jest spowodowane tym że już pojawił sie luzy nie wiem jak on to dokładnie powiedział mówił ze silnik troche zajezdzony jest i dlatego sie tak dzieje, polecił mi czyszczenie przepustnicy
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
poldi152,I jak rozwiązałes problem poniewąż u mnie dzieje się podobnie:) tyle że szarpie dopiero jak mu przycisne i złapie 90 stopni.
Skoro szarpie podczas przyspieszania to może byc cos związane z mała wydajnością pompy paliwa.kondzio5011_91 pisze:szarpie dopiero jak mu przycisne i złapie 90 stopni.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
a jak rozwiązac to że dzieje się to tylko gdy złapie już 90 stopni? Myślę nad czujnikiem temp komputera. Jakie powinno byc prawidłowe ciśnienie pompy?
Cisnienie za pompą to 3 bar natomiast na listwie wtryskowej 2,5bar. Jak chcesz sprawdzic czujnik temp cieczy to podepnij autko pod vag-a i sprawdzaj parametry jakie idą do sterownika a jakie na deskę.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam ponownie czujnik ok jest różnica tzn na tablicy ciagle 90 a na komp 75 i rosnie. mierzone to było po przejechaniu 5 km. Po chwili było w granicach 85 stopni. Dodam że autko ciagnie normalnie od około 3 tys obrotów. I szarpanie pojawia sie gdy na tablicy rozdzielczej jest 90 stopni...Miałem software cooding 00031 i w chmurce pisało że to jest do automatu i zmieniony został na 00011 na manual. Dobrze? autko chodzi troszkę lepiej lecz dalej szarpie czesto.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ten pierwszy to związany jest raczej z sondą lambda. Posprawdzaj okablowanie od tej sondy za kolektorem wydechowym.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
kable są ok jedynie dwa były troszkę przytarte ale je oizolowałem. może być tak że się zwarły i sonda padła?
Jeżeli była wytarta otulina to mogly się zewrzeć co skutkowało błedem. Ja akurat miałem taki przypadek, że pod wpływem ciepła jeden z przewodów wychodzących zaraz z sondy przestawał kontaktować. Na zimym silniku było ok a jak sonda dostała temp to było ble.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
właśnie wróciłem z garazu i tak, błędy były juz kasowane raz i jak byłem po raz drugi to wyskoczyły te dwa dodam że sporadycznie, sprawdzałem opór na cewce a-d 5,6kohma i tak samo na b-c. przewody wn przebicia nie mają (próba wodna) i opór 5,9kohma a jest napisane na przewodzie 5kohma. Gdy byłem pod komp po raz pierwszy i pokazywało sonde za katem i ją wymieniłem tyle że na sondę od 1.8t audi a3 i tez bylo to samo tylko błędu już nie było od sondy.dodam że na początku ciągle wyskakiwał błąd od sondy i chodził źle teraz nie ma i tez chodzi źle.... Juz nie mam siły do tego autka. oddałbym go komuś kto się zna na vw ale do benzynki cięzko kogoś znaleść w okolicach sandomierza...