dziwny dźwięk rozrusznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam problem z rozrusznikiem od kiedy kupiłem auto ale w końcu postanowiłem się za to wziąść
w dziale diesel widziałem podobny post ale tam są tylko problemy diesla więc napisałem tutaj bo mam benzynowy silnik w aucie
rozrusznik dziwny dźwięk wydaje
widać na filmie że za 1 i 2 razem odpala normalnie dopiero za każdym kolejnym razem dziwnie rzęzi
oto filmik - " onclick="window.open(this.href);return false;
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co trzeba wymienić czy może kupic inny rozrusznik (bo już raz mi w vw t4 2.0 regenerowali rozrusznik i niema rewelacji też tak dalej rzęzi)
w dziale diesel widziałem podobny post ale tam są tylko problemy diesla więc napisałem tutaj bo mam benzynowy silnik w aucie
rozrusznik dziwny dźwięk wydaje
widać na filmie że za 1 i 2 razem odpala normalnie dopiero za każdym kolejnym razem dziwnie rzęzi
oto filmik - " onclick="window.open(this.href);return false;
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co trzeba wymienić czy może kupic inny rozrusznik (bo już raz mi w vw t4 2.0 regenerowali rozrusznik i niema rewelacji też tak dalej rzęzi)
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
Witam ,pomaga czyszczenie i ponowne nasmarowanie rozrusznika .Czasami konieczna jest wymiana tulejek .Poczytaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=149224 Powodzenia.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=440785" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj masz temat o tym samym
Tutaj masz temat o tym samym
Re: dziwny dźwięk rozrusznika
Kolego miałem to samo w swim golfie IV wykręciłem rozrusznik i oddałem fachowcowi i teraz smiga rozrusznik jak nowy miedzy innymi wymienil automat ,wszystkie tulejki zapłacilem za to 250zł ale jestem zadowolony radze i tobie tak zrobić bo uszkodzisz koło zamachowe a dokladnie chodzi mi o wieniec kola zamachowego.
volver3,ok powiedz tylko jakie klucze są potrzebne do wykręcenia rozrusznika bo kuzyn mi calego zestawu nie pozycza nigdy
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
Kolego nie pamietam dobrze bo robilem to w zeszlym roku latem ale na 90% klucz 13, najlepiej na dobrej grzechotce i nie zapomnij aku odłączyć ,żeby zwarcia nie zrobić.
Najlepiej daj go gościowi ,który zajmuje sie tylko rozrusznikami ,alternatorami itd niech go przejrzy i sprawdzi bo samo smarowanie mu nie pomoze na pewno nie na dlugo ,po naprawie bedzie śmigal jak ta lala
Ten wkurzajacy zgrzyt pochodzi z przekładni planetarnej. Trzeba wszystko rozebrać , wymyć a następnie nasmarowac
Nic trudnego-link do porady podałem wyżej.
Nic trudnego-link do porady podałem wyżej.
Miętus89 pisze:volver3,ok powiedz tylko jakie klucze są potrzebne do wykręcenia rozrusznika bo kuzyn mi calego zestawu nie pozycza nigdy
13mm i 18mm. Najlepiej na długiej nasadce.
Zrób najlepiej pełną regenerację, czyli oddaj do fachowca jak nie jesteś sam w stanie tego zrobić. Wiem bo trochę w tym siedziałem. Wymieni tulejki, szczotki, przetoczy kolektor na wirniku, poza tym jak coś będzie nie tak z przekładnią, to wrzuci Ci drugą. Rozbierze elektrowłącznik i wymieni kontakty. Poza tym zobaczy co z bendyksem. Co z tego, że przesmarujesz i przestanie charczeć jak za chwile skończą się szczotki albo padnie bendyks. Trochę daleko mieszkasz bo mam dobrego fachurę, co robi rzetelnie i za rozsądne pieniądze. Jeżeli dobrze jest zrobiony rozrusznik, to masz spokój na kilka lat. Polecam zdecydowanie takie rozwiązanie.
...
można i tak tylko po co dorabiać "elektryków" ?volver3 pisze: zapłacilem za to 250zł ale jestem zadowolony
za 250 kupujesz nowy z gwarancją i jeszcze ci zostanie na browary
zoso8894, jakiej firmy najlepiej kupić?
tak żeby trwałością jakościowo nie odstawał od oryginału
tak żeby trwałością jakościowo nie odstawał od oryginału
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
nowy za 250 zł chiński badziew, który pochodzi maksymalnie rok. nie chcę nikogo namawiać, ale chcę dobrze doradzić, ponieważ temat rozruszników i alternatorów jest mi bardzo bliski i wiem jak to wygląda. Zobacz ile kosztuje nowy oryginał a nowy chiński szmelc i może sam dojdziesz do wniosku, że coś tu nie gra. Chyba, że samochód idzie na sprzedaż i po prostu chcesz kogoś uraczyć
...
U mnie po rozebraniu, wyczyszczeniu i przesmarowaniu działa bez żadnych problemów od 4 lat.