Kontrolka ciśnienia oleju + klekotanie silnika.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich.
Szukałem w tematach podobnego problemu ale niestety się nie doszukałem
Mój nowy nabytek Golfik IV 1,4 16v z 2002 roku zaczyna szwankować.
Silnik jak w temacie delikatnie "klekocze" i po rozgrzaniu zapala mi się czerwona kontrolna ciśnienia oleju.
Kontrolka zapala się przy zwalnianiu, zatrzymywaniu na światłach czyli wtedy kiedy spadają obroty silnika.
Dodam, że na liczniku mam 151 tys km, nie ma żadnych wycieków, poziom oleju w normie.
Ktoś miał już dokładnie taki sam problem i podpowie co to może być ???
z góry dziękuję i pozdrawiam
Szukałem w tematach podobnego problemu ale niestety się nie doszukałem
Mój nowy nabytek Golfik IV 1,4 16v z 2002 roku zaczyna szwankować.
Silnik jak w temacie delikatnie "klekocze" i po rozgrzaniu zapala mi się czerwona kontrolna ciśnienia oleju.
Kontrolka zapala się przy zwalnianiu, zatrzymywaniu na światłach czyli wtedy kiedy spadają obroty silnika.
Dodam, że na liczniku mam 151 tys km, nie ma żadnych wycieków, poziom oleju w normie.
Ktoś miał już dokładnie taki sam problem i podpowie co to może być ???
z góry dziękuję i pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
Kiedy to się zaczęło? Przy silniejszych mrozach? Pierwsze co bym sprawdził to odma i nie ruszaj narazie samochodu, bo takie klekotanie i miganie kontroli to raczej problem mechaniczny, a nie szwankowanie czujnika
Re: Kontrolka ciśnienia oleju + klekotanie silnika.
Kupiłem samochód już po mrozach. Ten dźwięk pojawia się tylko przy niskich obrotach, a kontrolka zapala się wyłącznie na rozgrzanym silniku przy niskich obrotach. Gaśnie kiedy jadę, zapala się jak się zatrzymam. Pewnie najprościej byłoby wymienić silnik ale ja wolałbym naprawić i wiedzieć co mam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Jeżeli po kupnie auta nie wymieniałeś oleju i filtra to od tego zacznij - staraj się omijać filtr Filtron (bez komentarzy proszę, wiadomo że nie każdy jest zły...ale wiadomo też ile przypadków było na forum że filtr był wadliwy)
...następnie miska w dół i czyszczenie smoka.
...następnie miska w dół i czyszczenie smoka.
-
- Gadatliwa bestia
Kupiłeś po mrozach, a dźwięk pojawił się niedawno, tzn już po kupnie? Trzeba by sprawdzić co to za dźwięk i skąd on się wydobywa. Bo zazwyczaj to na zimnym silniku miga kontrolka oleju. Ciężko to ocenić na odległość
Dokładnie, dźwięk pojawił się już po kupnie Zrobię tak ja mówisz i zobaczymy.. A jeśli to nie pomoże to co to może być innego ? Znajomy podpowiedział mi, że może to być spowodowane luzem na wałku rozrządu
-
- Gadatliwa bestia
Kolega może mieć rację, jeśli ktoś jeździł na niskim poziomie oleju - miał np. zamarzniętą odmę to taki może być skutek. Mi takie klekotanie podsuwa myśl ogarnięcia sprawy właśnie z okolicami wałka, czyli zawory i to co wokół. I tak jak mówi Qto, trzeba sprawdzić smok, bo on również może powodować niskie ciśnienie oleju i być pośrednim powodem tego klekotania.
Ja proponuje jeszcze sprawdzenie cisnienia oleju. Zarówno na wolnych obrotach jak i na podwyższonych.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
skoro klekocze i jest kontrolka to można założyć że ciśnienia brak lub jest za małe.marcin7x5 pisze:Ja proponuje jeszcze sprawdzenie cisnienia oleju. Zarówno na wolnych obrotach jak i na podwyższonych.
Spuść najpierw olej i zobacz jak wygląda. Może po prostu już panewki siadły (przebieg przecież nie musi być prawdziwy), a ktoś tylko zagęścił olej by je wyciszyć na sprzedaż? Niestety, takie rzeczy się zdarzają...
A jednak skomentuję: Sam cały czas od paru lat zakładam Filtrona i nie mam żadnych problemów. Lepszy Filtron niż MAN czy nie wiadomo jak znana marka, tyle że produkcja już z Chin.Qto pisze:staraj się omijać filtr Filtron (bez komentarzy proszę, wiadomo że nie każdy jest zły...ale wiadomo też ile przypadków było na forum że filtr był wadliwy)
Tak jak koledzy mówią. Ciśnienie za małe i w tym kierunku zacznij poszukiwania przyczynyQto pisze:skoro klekocze i jest kontrolka to można założyć że ciśnienia brak lub jest za małe.marcin7x5 pisze:Ja proponuje jeszcze sprawdzenie cisnienia oleju. Zarówno na wolnych obrotach jak i na podwyższonych.
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jeśli kontrolka po wymianie oleju i filtra będzie się dalej zapalała jako pierwsze proponuję zrzucić miskę i wyczyścić smok na pompie. U siebie miałem podobny objaw: póki olej był zimny i gęsty ciśnienie było w granicach normy, po nagrzaniu gdy olej robił się rzadszy ciśnienie spadało i wywalało czerwoną kontrolkę, powodem był właśnie zapchany smok.