Wymiana silnika, Golf IV, 1.4 l. 16V AXP, rok 2000
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, musze wymienic silnik w samochodzie golf IV rocznik 2000, w chwili obecnej wlozony jest tam silnik 1.4 l. 16V o symbolach AXP, mam nastepujace pytania:
- czy koniecznie musi byc to silnik AXP ? (bardzo malo wybor jest silnikow o takich symbolach na allegro), moze bedzie tez pasowal inny silnik ? jesli tak to o jakich symbolach ? nawet przy niewielkim przerobkach ?
- a bajka byloby juz wlozenie silnika mocniejszego np 1.6 l 16V, czy istnieje taka mozliwosc ? jesli tak to o jakich symbolach silnik musialby byc
oczywiscie chodzi tez o jak najmniejsza liczbe ewentualnych przerobek
z gory dziekuje i pozdrawiam
Grzegorz Łuczkiewicz
dorian@blednekolo.pl
- czy koniecznie musi byc to silnik AXP ? (bardzo malo wybor jest silnikow o takich symbolach na allegro), moze bedzie tez pasowal inny silnik ? jesli tak to o jakich symbolach ? nawet przy niewielkim przerobkach ?
- a bajka byloby juz wlozenie silnika mocniejszego np 1.6 l 16V, czy istnieje taka mozliwosc ? jesli tak to o jakich symbolach silnik musialby byc
oczywiscie chodzi tez o jak najmniejsza liczbe ewentualnych przerobek
z gory dziekuje i pozdrawiam
Grzegorz Łuczkiewicz
dorian@blednekolo.pl
Re: Wymiana silnika, Golf IV, 1.4 l. 16V AXP, rok 2000
witam
symbole z ksiazki pojazdu to AXP, LB9A, DUW, AH - nie wiem dokladnie ktory symbol opisuje skrzynie biegow
pozdrawiam
z gory dzieki za pomoc
symbole z ksiazki pojazdu to AXP, LB9A, DUW, AH - nie wiem dokladnie ktory symbol opisuje skrzynie biegow
pozdrawiam
z gory dzieki za pomoc
DUW to jest oznaczenie skrzyni. Na pewno pasuje do silnika o oznaczeniu AKQ, bo sam taki mam z taką skrzynią. I Pasuje też do 1.6, tylko nie wiem konkretnie do jakich oznaczeń silnikowych...
Skrzynia pasuje też do silnika AHW (1.4).
... do wszystkiego się można przyzwyczaić ...
AKQ AHW -dorjam pisze:- czy koniecznie musi byc to silnik AXP ?
bez zmiany osprzętu i kompa niedorjam pisze:- a bajka byloby juz wlozenie silnika mocniejszego np 1.6 l 16V, czy istnieje taka mozliwosc ?
Mam podobny kłopot mianowicie 1.4 16v APE 99r muszę zmienić silnik ale ciężko znaleźć ten model czy oge włożyc np AKQ???
Re: Wymiana silnika, Golf IV, 1.4 l. 16V AXP, rok 2000
Witam a czy wiązka główna, komputer bedzie pasować bo mam taki sam problem jak kolega radziu78greg pisze:możeszradziu78 pisze:czy oge włożyc np AKQ
Witam mam pytanko bo mam tez silnik 1.4 16v i czy da się włożyć silnik 1.8 T 150km? proszę pomocy
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
da siękemil7 pisze:mam pytanko bo mam tez silnik 1.4 16v i czy da się włożyć silnik 1.8 T 150km?
wymieniasz silnik, skrzynię biegów, wydech, kasetę zmieniającą (wraz z linkami) wiazkę silnika, sterownik silnika itpQto pisze:da się
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Nowicjusz
Panowie a coś więcej z tymi podmianami.
Mam golfika 1,4 16V AKQ na gazie BRC sekwencja, i tak mnie trochę to autko denerwuje bo co 70tys zaczyna łykać olej, już remoncik generalny zrobiłem, teraz znowu rozbieram się powoli za branie oleju i tak się zastanawiam czy nie lepiej by było zmienić silnik np na 1,6 lub 1,8 podrasować gaz. Tylko że ja laikiem jestem w te klocki. Bo to branie oleju to już taka wada tego silnika, może większa pojemność więcej mocy to takie silniczki na gazie nie będą tak cierpieć.....POMOCY
Mam golfika 1,4 16V AKQ na gazie BRC sekwencja, i tak mnie trochę to autko denerwuje bo co 70tys zaczyna łykać olej, już remoncik generalny zrobiłem, teraz znowu rozbieram się powoli za branie oleju i tak się zastanawiam czy nie lepiej by było zmienić silnik np na 1,6 lub 1,8 podrasować gaz. Tylko że ja laikiem jestem w te klocki. Bo to branie oleju to już taka wada tego silnika, może większa pojemność więcej mocy to takie silniczki na gazie nie będą tak cierpieć.....POMOCY
1,8 lub 2,0 takMAŁYGargamel pisze:czy nie lepiej by było zmienić silnik np na 1,6 lub 1,8
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć