Wymiana pierścieni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wymiana pierścieni
Witam,
W mojej Borze 1.6 SR (AKL) mam problem z ubytkiem oleju. W dodatku olej pokazuje się w rurze dolotowej od filtra powietrza. Myślę o wymianie pierścieni lub całym silniku. W ASO za komplet pierścieni na jeden tłok krzyczą 232 zł. Czy się opłaca wymieniać?? CZy są jakieś dobre sprawdzone zamienniki. Co warto wymienić od razu przy wymianie pierścieni a co trzeba napewno?
A drugie pytanie czy jakbym chciał wymienić silnik na 1.8 to z jakim oznaczeniem musiałbym szukać i co bym musiał wymienic?? czy skrzynia by pasowała??
Sorry, pewno było to na forum ale nie mogę znaleźć...
W mojej Borze 1.6 SR (AKL) mam problem z ubytkiem oleju. W dodatku olej pokazuje się w rurze dolotowej od filtra powietrza. Myślę o wymianie pierścieni lub całym silniku. W ASO za komplet pierścieni na jeden tłok krzyczą 232 zł. Czy się opłaca wymieniać?? CZy są jakieś dobre sprawdzone zamienniki. Co warto wymienić od razu przy wymianie pierścieni a co trzeba napewno?
A drugie pytanie czy jakbym chciał wymienić silnik na 1.8 to z jakim oznaczeniem musiałbym szukać i co bym musiał wymienic?? czy skrzynia by pasowała??
Sorry, pewno było to na forum ale nie mogę znaleźć...
http://www.superquiz.pl/?t=8586
Wymiana pierścieni
no to dużo bo komplet pierscieni na 4 cylindry kosztuje coś koło 260-300zł
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Wymiana pierścieni
Szkoda zachodu z wymiana pierscieni poprostu to nie pomoze w tym modelu silnika ten silnik to jak jednorazowka zluzyje sie to do wyrzucenia Mozesz sprobowac wymienic te pierscienie Kolesiowi z przyczyn palenia oleju wymienilem mu silnik na drugi i zdobrego zrodla oczywiscie i maly przebiek mowa o AKL i teraz koles mowi ze dobrze ze nie remontowalismy tego silnika i jest zadowolony Te silniki sa nie udane
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Re: Wymiana pierścieni
No nie koniecznie mozna zrobić ten silnik ,ale ze by miało to ręce i nogi trzeba by szlifować cylindry i zmieniać tłoki.Ato juz sa nie małe koszta.jeryk10 pisze:Szkoda zachodu z wymiana pierscieni poprostu to nie pomoze w tym modelu silnika ten silnik to jak jednorazowka
Więc bardziej opłaca się poszukać drugiego w miarę pewnego.
W tych motorach czytałem że wymiana samych pierscieni daje pożądany efekt tylko w trzech na dziesięć.
Wymiana pierścieni
tak szlifowac cylinder mozna ale to sa duze koszta a cylindrow w tym modelu silnika sie nie wymienia wienc zostaje wymiana silnika zeby mic pewnosc
Swap instalacji z grupy VAG .
Wymiana pierścieni
krasnal997, mała rada - wymień pierścienie i owszem ale na inne przeznaczone też dla silnika VW ale nie składane tzw. 3 częściowe tylko jak w starszych wersjach - ja tak zrobiłem w 2 silnikach pod rząd i oba przestały konsumować olej (doradzili mi w zakładzie gdzie remontują silniki - zapytali tylko - auto idzie na sprzedaż czy zostaje - zostaje - no to szkoda wydawać kasę na te 3 częściowe - posłuchałem - zrobione od tamtej pory jak na razie 25tys. km na gazie i jest ok)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wymiana pierścieni
grg474, ta metoda jest znana i wiele razy pisano o tym na forum tyczy się również 2.0. Ale mam prośbę, jeśli pamiętasz napisz jakieś oznaczenie tych starego typu pierścieni żeby ludzie wiedzieli co kupować, albo od jakiego silnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wymiana pierścieni
Paweł Marek, niestety nie pamiętam - opakowania poszły do kosza - jedyne co wiem to gość sprawdził w katalogu wymiary tłoków i wybrał z innego silnika też vw o tym samym wymiarze.
Wymiana pierścieni
Ale piszecie ja w swoim wymieniałem bo siadły olejowe i jezdze dalej bez problemu. A co to ma znaczyć nieudany silnik.Kazdy wcześniej czy później się popsuje.
Niech Golf bedzie z Tobą :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
Wymiana pierścieni
Z tymi pierscieniami chodzi tylko o to żeby zgadzały się rozmiary czyli średnica cylindra i wysokość pierścienia no i oczywiście głębokość rowka na tłoku.
Ale z pięciu silników które tak robiłem trzy brały olej tak samo jak wcześniej.Więc osobiście nie polecam tej metody.Wszystko zależy jak się trafi.
Ale z pięciu silników które tak robiłem trzy brały olej tak samo jak wcześniej.Więc osobiście nie polecam tej metody.Wszystko zależy jak się trafi.
Wymiana pierścieni
Pierścienie to nie wszystko trzeba też od razu uszczelniacze zmienić a przynajmniej sprawdzić szczelność głowicy.
Niech Golf bedzie z Tobą :)
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wymiana pierścieni
Wiec będę raczej wymieniał silnik.
Wiem że najmniej problemu bede miał kupując AKL, ale czy mógłbym kupić jakiś 1.8 bez dużej ingerencji w wymiane innych podzespołów??
Wiem że najmniej problemu bede miał kupując AKL, ale czy mógłbym kupić jakiś 1.8 bez dużej ingerencji w wymiane innych podzespołów??
http://www.superquiz.pl/?t=8586
Wymiana pierścieni
Obawiam sie ze nie będzie tak łatwo. Sterownik i skrzynia bedą inne. Tak samo z wiązką elektryczną. Wydech tez trochę sie różni.
Wymiana pierścieni
To były silniki 8v czy 16v? Słyszałem właśnie, że to silniki 16v mają problemy z poborem oleju....jbs-78 pisze:Ale z pięciu silników które tak robiłem trzy brały olej tak samo jak wcześniej.