Po godzinnym studiowaniu forumowych tematów odnośnie mojego problemu nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Sprawa mojego pojazdu ma się następująco:
Pacjent to Golf III 1.8 ADZ 90km z LPG. Auto nie ma wycieków, chodzi prawidłowo, bierze ok. 1/2l oleju od wymiany do wymiany. Zalany GM 10W40. Filtr oleju Filtrona. Przebieg ok. 280 tys km. W normalnym ruchu miejskim oraz do 100-120 km/h na trasie auto nie przejawia żadnych usterek. Problem pojawia się dopiero gdy mocniej przycisnę auto na trasie, bardzo szybko rośnie na komp. MFA tem. oleju. Normalnie utrzymuje się w granicach 90-100st, powyżej 120 km/h przy dłuższej jezdzie temp. rośnie do puki nie odpuszczę i nie zwolnię. Ostatnio przy 160km/h podskoczyło mi do 115st. i zaczęła mrugać kontrolka oleju i zaczęło brzęczyć. Dodam że w mojej wersji są 3 czujniki w podstawce filtra. Jakieś pomysły? Próbować zmienić czujnik temp. oleju? Czy będzie miało jakieś znaczenie iż prawdopodobnie w moim golfie jest wymieniony licznik z GTI (prędkościomierz do 240km/h)?
Dodatkowe info:
Nie wali ciśnienia do ukł. chłodzenia.
Nie ubywa płynu, nie ma niebieskich spalin itp.
Temp. ukł. Chłodzenia cały czas w normie max 92st. wentylator się załącza prawidłowo.
Dzięki za każdą podpowiedz.