Czyżby termostat ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czyżby termostat ?
Witam mój problem polega na tym że auto pokazuje że grzeje się do 70 stopni po przejechaniu np 10 km górna i dolna rura są ciepłe czy to objaw padniętego termostatu ? moje auto to Golf Mk3 1.6 ABU
Czyżby termostat ?
Raczej tak. Odpal zimne auto i wtedy obserwuj jak się nagrzewają. Jeżeli równocześnie to do wymiany. Przy prawidłowo działającym termostacie jedna powinna być zimna do osiągnięcia przez auto 90 stopni.
Czyżby termostat ?
poszedłem sprawdzić dolna zaczyna się robić ciepła jak wskazówka wychodzi po za te kreski co są jedna przy drugiej czyli jednak chyba będzie termostat ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Czyżby termostat ?
tak ale doczytaj sobie o tym na forum, liczniki ze starszych mk3 pokazują temperaturę dokładnie, z nowszych stoją na 90 w zakresie rzeczywistej temperatury 70-100. Może byc tak że mimo nowego termostatu który oczywiście zmień wskazania się nie poprawią to wtedy nie martw się tym zanadto póki poniżej tych 70 nie spada.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Czyżby termostat ?
mam to samo mimo zmian termostatu też 93, ale kwestia druga jest taka że na rynku obecnie brak dobrych termostatów. Jeden na kilka nowych z najlepszej firmy Wahler działa dobrze, znajomy mechnik bierze po kilka z hurtu i sprawdza je w garnku zanim zamontuje najlepszy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Czyżby termostat ?
silnik musi osiągnąć 90st, żeby drugi wąż zaczął się nagrzewać, co kolega napisał wyżej, w innym wypadku termostat padnięty.
Czyżby termostat ?
a u mnie ten dolny zaczyna tak się nagrzewać jak wskazówka jest przed 70 czyli termostacik do wymiany dzięki za pomoc