rosnące obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
rosnące obroty
Witam. Mam pytanie odnośnie obrotów sytuacja wygląda tak. Gdy odpalę samochód to wszystko jest ok dopiero jak się nagrzeje to wtedy obroty rosną do 4 tys ale nie zawsze. Czasem zgaszenie silnika i ponowne uruchomienie rozwiązuje sprawę ale tylko na chwile bo później znowu rosną obroty. podłączyłem komputer i pokazało 3 błędy 518 , 519 i 522 i teraz nie wiem co oznaczają i co zrobić w tej sytuacji?? Golf 3 1,8 benzyna bez gazu 1996r wersja amerykanska
fąfik
-
- Ma gadane
rosnące obroty
518 - Czujnik pozycji przepustnicy, sygnał poza zasięgiem
519 - czujnik MAP
522 - czujnik temperatury chłodziwa silnika
Skupił bym się na sprawdzeniu TPS i silnika krokowego. Bardzo możliwe że stycznik biegu jałowego w silniku krokowym nie załącza się. Wszystko bez problemu do sprawdzenia przy pomocy miernika cyfrowego.
519 - czujnik MAP
522 - czujnik temperatury chłodziwa silnika
Skupił bym się na sprawdzeniu TPS i silnika krokowego. Bardzo możliwe że stycznik biegu jałowego w silniku krokowym nie załącza się. Wszystko bez problemu do sprawdzenia przy pomocy miernika cyfrowego.
rosnące obroty
Dużo osób mi mówiło że to może być czujnik temperatury płynu chłodzącego bo że komputer źle odczytuje temperaturę i daje więcej paliwa. Nie wiem zastanawiam się nad tym i ogólnie czy jeszcze robić golfa. Bo korozja go już trochę zżera na klapie i progi i nadkola i te obroty szwankują jak się wkurzę to sprzedam go na złomie i święto. Ile mi dadzą za takiego golfa?? 800zł?? sprzedam a kupie coś innego.
fąfik
- sgrodnicki
- Użytkownik
-
- Ma gadane
rosnące obroty
adam11, warto pokombinować z tymi obrotami, nic Cie to nie kosztuje . Czy wadliwy jest czujnik temperatury też można łatwo to sprawdzić mierząc jego wartości rezystancji w różnych temperaturach. Po wklepaniu w google odpowiedniego hasła bez problemu znajdziesz tabelkę z przybliżonymi wartościami takiego czujnika.
Oczywiście to są moje propozycje podjęcia próby naprawy problemu ale sam zrobisz jak zechcesz
Oczywiście to są moje propozycje podjęcia próby naprawy problemu ale sam zrobisz jak zechcesz
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
rosnące obroty
Nowy czujnik położenia przepustnicy na allegro 60żł, jak pamiętam. I raczej on tutaj jest winien.
rosnące obroty
Silnik krokowy do wymiany... jedź na złom, ja nabyłem taki za 50zł, bo nowy od początku nie chodził...
- Paweł Marek
- V.I.P.
rosnące obroty
1,8 amerykanin to będzie silnik na wtrysku wielopunktowym z wtryskiem DIGIFANT bez przepływomierza za to z czujnikiem MAP czyli ciśnienia w dolocie. Ten czujnik może być w sterowniku silnika (odobnie jak w ABF 16V i wówczas biegnie do niego wężyk - od niego zacznij czy szczelny i drożny ale może być też umieszczony w samym dolocie, szukaj na forum pod kodem silnika ADD, albo daj fotkę tego silnika.
Póki co nic napewno nie wiadomo co jest do wymiany, kilka błędów z różnych czujników na raz może oznaczać jakiś wspólny dla nich urwany kabel np masowy
Póki co nic napewno nie wiadomo co jest do wymiany, kilka błędów z różnych czujników na raz może oznaczać jakiś wspólny dla nich urwany kabel np masowy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
rosnące obroty
Witam mam identyczny problem co kolega z tym że ja posiadam golfa 3 1.9 td 95r. Doczytałem się że w silnikach diesla nie ma przepustnicy i silniczka krokowego? Czy w moim przypadku moze to byc wina przepływomierza? I gdzie go w takim razie szukać? Czy owy przepływomierz znajduje sie przy turbinie ??
- Paweł Marek
- V.I.P.
rosnące obroty
herflikss, czy kolega nie zauważył że pisze o dieslu w dziale zatytuowanym benzyna? Stosuj sie do regulaminu zadawaj pytania w odpowiednim dziale.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.