Problem z jazdą przy zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
chyba tylko dlatego że fabryka miała akurat taki kolor plastiku pod ręką , kolory grają rolę np . przy czujniku ciśnienia oleju bo są różne ciśnienia i są albo zwierne albo rozwierne , czujniki temperatury płynu - temperatury zasysanego powietrza mają taki sam ustalony opór w stosunku do temperatury i w mk 3 kolory nie mają znaczenia , o ile gabarytowo pasują
Zgadzam się z Tobą, ale kolory są różne i dedykowane do różnych silników, takie urozmaicenie vw.
Czujnik temp. został wymieniony. Silnik nadal dziwnie falował, a z rury wydechowej wydobywały się czarne spaliny. Dziś odłączyłam wtyczkę sondy lambda i jest idealnie...czyli ???...
Czujnik temp. wymieniłam. Autko zaczęło pokazywać inne wartości na zegarze (temp.90, wcześniej ok. 70) czyli czujnik poprzedni był uszkodzony...Silnik jednak zachowywał się bez zmian. Nadal szarpał kiedy był zimny z rury wydechowej wydobywał się czarny dym...Spalanie ogromne...Dziś odłączyłam sondę...Obecnie jest idealnie...Golf nie szarpie, pięknie chodzi itp. Czyli sonda ?
Ja nie mogłem uporać się z ogromnym spalaniem w 1.3 NZ który spalał ponad 8 litrów poza miastem do prędkości 80km/h, w mieście nawet 14 Świece ciągle czarne ale poza tym żadnych negatywnych objawów jak przygasanie czy szarpanie, chodził jak należy. Po odłączeniu sondy od razu spalanie w normie i świeczki suche, kultura pracy bez zmianJoanna76 pisze:Obecnie jest idealnie...Golf nie szarpie, pięknie chodzi itp. Czyli sonda ?
Myślę że jak najbardziej przyczyna mogła siedzieć w sondzie, tym bardziej że gazownik się w nią wpinał. Wsadzone pewnie dużo kasy o nerwach nie wspomnę a wystarczyło odpięcie jednej kostki. Polecam sprawdzenie świec po wyczyszczeniu i dłuższej trasie.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;