Oscylacja sondy lambda AEK
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Re: Oscylacja sondy lambda AEK
W takim razie zrobie raz jeszcze kalibracje i mapy nowe zbiore i przesle raz jeszcze PrtSc.
Nie musisz na nowo przeprowadzać kalibracji - sama autokalibracja na wiele się nie zda. Wystarczy, że "dopieścisz" tą mapę.Przemek MK3 pisze:W takim razie zrobie raz jeszcze kalibracje i mapy nowe zbiore i przesle raz jeszcze PrtSc.
-
- Mały gagatek
Aha ok w takim razie przesune te pkt. co pisałes:) Wczoraj robiłem tankowanie po 133 km i wyszedł 14/100 gazu ;/bombelek pisze:Nie musisz na nowo przeprowadzać kalibracji - sama autokalibracja na wiele się nie zda. Wystarczy, że "dopieścisz" tą mapę.Przemek MK3 pisze:W takim razie zrobie raz jeszcze kalibracje i mapy nowe zbiore i przesle raz jeszcze PrtSc.
Przesuń te punkty, skasuj obydwie mapy i postaraj się zebrać mapę na PB i mapę na LPG w jednakowych warunkach
Wrzuć screen`a po tej operacji
-
- Mały gagatek
Przesunąłem pkt. po czym skasowałem mapy ale przy jezdzie cos nie chciał pkt zbierac ... wiec zrobiłem kalibracje i ku mojemu zdziwieniu wykoczyła informacja ze za duże wtryski dobierz mnoznik po trasie ... coś takiego chyba. Zebrałem mapy Pb i Lpg a efekt chyba kiepski wyszedł:bombelek pisze:Przesuń te punkty, skasuj obydwie mapy i postaraj się zebrać mapę na PB i mapę na LPG w jednakowych warunkach
Dodam, że po rozwierceniu dysz nie miełem problemu z kalibracja, żadna informacja nie wyskakiwła, a mapa poprzednia zebrana była własnie po rozwierceniu.
Wychodzi na to, że masz zbyt duże dysze. Jedyna rada to zmiejszyć ciśnienie gazu na reduktorze i zrobić kalibrację przy dobrze rozgrzanym samochodzie.
-
- Mały gagatek
jaki cisnienie gazu ustawic na reduktorze???bombelek pisze:Wychodzi na to, że masz zbyt duże dysze. Jedyna rada to zmiejszyć ciśnienie gazu na reduktorze i zrobić kalibrację przy dobrze rozgrzanym samochodzie.
Przepatrzyłem Twoje posty i nie znalazłem info jaki masz założony reduktor? Zakładam, że przy tej mocy słynna Alaska AT-09 Obecnie masz ciśnienie około 1,17-1,2 bara, ustaw na 1,00-1,05 bara oczywiście przy pełnej butli gazu i zrób autokalibrację. Najlepiej by mnożnik zaczynał Ci się od 1,2-1,3 jeżeli będzie wyższy, to wtedy musisz ustawić troszkę wyższe ciśnienie niż 1 bar.
-
- Mały gagatek
Mam obecnie przejechane na butli 25 km wiec nie bede go dotankowywać...??!! Zdziwiło mnie to ze po rozwierceniu nie było tego komunikatu. Czy jesli ustawie ciśnienie tak jak piszesz 1,05-1,00 nie bedzie miało to wpływu na spadek mocy, Czytałem gdzies ze zalecane jest ok 1,2. może spróbowac np 1,15 i obniżać az do skutku gdzie nie bedzie wyskakiwac info, chyba ze kupic dysze i od nowa je rozwiercic na mniejszy otwór. Co do reduktora nie pamietam ale jesli jest to wazne sprawdze po południu i podam.
W takim razie nie musisz go tankować. Producent podaje zalecane ciśnienie od 0,9 do 1,8 bara Zmniejszenie ciśnienia nie ma wpływu na spadek mocy. Jedynie jeżeli "pada" Ci ciśnienie przy maksymalnym bucie to wtedy zaczyna się problem, bo zapętlają się wtryski i wyskakuje komunikat "Wtryskiwacze gazowe całkowicie otwarte - sprawdź sondę lambda przy pełnym obciążeniu" i w takim wypadku, jeżeli sonda wskazuje na bogato to jest to do przeżycia, gorzej gdy robi się ubogo. To tak w skrócie Obstawiam, że przy 1,05 bara powinno być oki, ale to już musisz sam sprawdzić.
-
- Mały gagatek
Ciśnienia gazu 1,15 klibracja bez problemowo przeszła, zebrałem mapy w identycznych warunkach jednak sie nie pokrywaja za bardzo...ale jest poprawa w pracy i elastyczności przejechałem 30 km i wszsytko ok. wrzucam PrtSc z mapa:
Mnożnik z lekka za niski, zejdź z ciśnieniem do 1,05 i zrób autokalibracje, a następnie tak poustawiaj kropki, żeby 2 mapy zgrały Ci się ze sobą i wtedy wstaw zdjęcie
Mnożnik z lekka za niski, zejdź z ciśnieniem do 1,05 i zrób autokalibracje, a następnie tak poustawiaj kropki, żeby 2 mapy zgrały Ci się ze sobą i wtedy wstaw zdjęcie