1.8 ABS czujnik temperatury powietrza zasysanego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jestem nowy na forum. Chodzi mi konkretnie o sensowne wyjaśnienie jak dotrzeć do czujnika temperatury powietrza zasysanego w Golfie III 1.8 ABS i gdzie się dokłóadnie znajduje. prtzezuciłem już chyba wszystkie informacie i tym i nic sensownego nieznalazłem. MOże ktoś byłby tak miły i wytłumaczył krok po kroku co mam rozebrać?
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Jak działa ten czujnik (nie chce zakładać nowego tematu). To jest związane z taką plastikową cienką rurką co idzie do puszki filtra? I nie wiem dlaczego u mnie koniec tej rurki jest zaślepiony (wygląda jakby ktoś go stopił zapalniczką) i co to daje?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Czujnik informuje sterownik silnika o temperaturze powietrza, czyli jest jednym z czujników na podstawie których dobierana jest dawka paliwa. A co do rurki daj porządną fotkę
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
rurka do puszki filtra to najprawdopodobniej podciśnienie do sterowania klapką ciepłe/zimne powietrze , ma powodować szybsze nagrzewanie silnika, w praktyce jak jest zaślepiona to leci cały czas zimne. Mam zrobione tak samo i nic z tego powodu się nie dzieje.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Re: 1.8 ABS czujnik temperatury powietrza zasysanego
A posiada może ktoś zdjęcie jak dokładnie wygląda czujnik od tego modelu silnika (ABS)
widać go na fotce zapodanej przez norek111. To jest taki mały termistor czy tam warystor... generalnie część nie jest wymienna samodzielnie tylko razem z wtryskiwaczem.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
tutaj masz jest w sprzedazy ale cena ja tez na niego poluje ,ale raczej kupie uzywke albo caly monowtrysk bo kto ci to wykreci
http://www.eter-mot.com/default.asp?kat ... top_sklepu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.eter-mot.com/default.asp?kat ... top_sklepu" onclick="window.open(this.href);return false;
>>>>>White GL by Stary<<<<
- Paweł Marek
- V.I.P.
dj_marios, jeśli cię nie stać wydłub termistor z jakiegoś używanego czujnika temperatury płynu z mk2 albo z mk3 (ten od styków 1 i 3) zalej klejem epoksydowym cienką warstwa i przyczep na kabelkach - parametry są te same co w oryginale.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: 1.8 ABS czujnik temperatury powietrza zasysanego
Ostatnio jeden ze sprzedawców wcisnąć mi coś takiego ale to jednak z tego co widzę nie jest to ... a czy z tego czujnika tez mogę wydłubać ten termistor?
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie widac fotki, nie wiadomo co za czujnik, ale wszystkie z mk3 i mk2 maja te same parametry
co ty chcesz od tego czujnika, czujnik jest zintegrowany w obudowie wtryskiwacza,nie jest połączony z wtryskiwaczem, na allegro tego pełno za grosze, to jest bardzo trwały element, sprawdź jego rezystancję czy jest prawidłowa lub podłącz VAG-a i będzie widać czy pracuje,
jurek
No tak ale jakie są objawy uszkodzenia takiego ustrojstwa?
pitt47, spalanie rosnie bo np przyjmuje wartosc ustaloną na zimne powietrze i daje dawke paliwa jakby cały czas był zimny.
gdzie? ja widze cale monowtryski w cenach 60-100 i wiecejju64rek pisze:na allegro tego pełno za grosze,
>>>>>White GL by Stary<<<<