WV golf mk3 problem z układem chłodzenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ostatnio zauważyłem w moim mk3 dziwne zjawisko, a mianowicie po przejechaniu jakiegoś dystansu, i odkręceniu korka od płynu chłodniczego, płyn zaczyna się wylewać przez otwór(tak jakby gdzieś się układ chłodniczy zapowietrzał i nie miałoby którędy powietrze uchodzić) czy może to być wina uszkodzonego korka od płynu chłodniczego? proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
Po co odkręcasz korek, coś nie działa jak należy?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
W układzie masz ciśnienie dość wysokie więc po odkręceniu korka może być sytuacja, że część płynu będzie chciała "uciec", oczywiście masz wlane odpowiednią ilość płynu pomiędzy znakami min i max? W korku masz zaworek upuszczający zbyt wysokie ciśnienie.
oczywiście że jak odkręcisz korek na rozgrzanym silniku to ci wywali płyn. Jeżeli poza tym masz grzanie, trzyma temperaturę , nie wywala sam płynu to nie szukaj sobie problemu
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
No niby jest zaworek odpowietrzający ale czy on działa to pewności nie mam. jak mógłbym go sprawdzić?
Raczej upuszczający wysokie ciśnienie a nie odpowietrzający. Sprawdzić ciężko, trzeba by go rozebrać i zobaczyć czy się nie blokuje. Nowy korek za to kosztuje niewiele.
kolego waju12 jak ja miałem uszkodzony korek od płynu chłodzącego to po odpaleniu samochodu czy przejechaniu krutkiego dystansu skakała mi temp. na wskażniku (płyn sie gotował)wzeastało ciśnienie w układzie i wywalało go przez otwor przelewy w zbiorniczku płynu.Myslalem juz ze to uszczelka itp korek. 12PLN nowy w sklepie pomogło
VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)