vw Golf 3 problem przy zapalaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam problem z golfem 3 , silnik 1,6 AEE z 96r, otóż przy odpalaniu (zimny) muszę dodać gazu bo zgaśnie, jak dodam gazu zapali i nie gaśnie ale obroty ma 800 (na luzie), zawsze po odpaleniu miał wyższe obroty około 1100-1200. Temperatura na tablicy stoi na 90-ce. Auto na benzynie. Pomóżcie.
na zimnym silniku pokazuje, że ma 90 stopni? sprawdź czujnik temperatury cieczy chłodzącej - możliwe, że jest uwalony.
nie na zimnym , jak się zagrzeje to pokazuje 90 stopni tak jak było do tej pory (czyli ok)
za mało podlewa silnik na zimnym. może coś z przepustnicą? krokowy/nastawnik?
czujnik temp też może być uwalony, komp widzi że silnik jest ciepły i tak się dzieje
czujnik temp też może być uwalony, komp widzi że silnik jest ciepły i tak się dzieje
żeby sprawdzić czujnik temperatury wystarczy odłączyć jego wtyczkę tuż przed próbą odpalenia na zimnym silniku. nie działający krokowy objawiałby się raczej nierówną pracą silnika na wolnych obrotach.
i jaki będzie objaw jeśli zdejmę wtyczkę?żeby sprawdzić czujnik temperatury wystarczy odłączyć jego wtyczkę tuż przed próbą odpalenia na zimnym silniku
Z tego co słyszałem obroty powinny się trochę podnieść po ściągnięciu wtyczki na zapalonym silniku.
co do podwyższenia obrotów jest to możliwe - komp wchodzi w tryb awaryjny bo nie dostaje sygnału z czujnika i daje więcej paliwa. jeśli to faktycznie to czujnik to najważniejszym objawem będzie to że nierozgrzany silnik po prostu od razu zapali - na pewno poczujesz różnicę:)
Sprawdzałem czujnik temp.: na ciepłym silniku po zdjęciu wtyczki silnik miał 1100 obrotów (czyli tyle co powinien mieć na ssaniu) a wskazówka od temp. spadła na 0 , jak założyłem wtyczkę obroty spadły na na 700 (czyli ok), Na zimnym silniku nie było różnicy, musiałem dodać gazu przy rozruchu i po zapaleniu obroty 700 (jak bez ssania).
Przypuszczalnie krokowy(nastawnik przepustnicy) do wymiany, tak to się to chyba poprawnie nazywa. Gdzieś na forum już było chyba o tym, poszukaj używając szukajki.
ale obroty mi nie falują , trzyma swoje obroty, jak jadę to nie gaśnie, problemem jest tylko "zapalanie", jak nie dam mu gazu nogą to zapali i zgaśnie a jak dam trochę gazu nogą (próbowałem już opcji dużo gazu i mało gazu-bez różnicy)zapali bez problemu tylko że te obroty troszkę niskie(800-700) zawsze było ok 1100-1200 obr.
sciagnij filtr powietrza odkrec klapke za silniczkiem krokowym na 5 srubach chyba jest nie pamietam dokladnie, wes poruszaj pare razy zebatke i bedzie ok na koniec popsykaj wd40 i bedzie ok przez nastepne 50 tys km bynajmi w mojim przypadku tak bylo, pozdrawiam