Potworne spalanie!! Golf 3 1.6 ABU
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
na początku strumienicy tuż przy rurze wejściowej do niej w miejscu jak zaczyna się rozszerzać nich ci gniazdo wspawają, tłumikarz będzie wiedział chyba że sam chcesz
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ok. Dzięki za porady i odp. Postaram sie jak najszybciej to załatwić, i dam znac o efektach.
- Paweł Marek
- V.I.P.
na początku strumienicy zaraz jak się zaczyna jej puszka rozszerzać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak jak Paweł Marek pisze. Na początku strumienicy. bo dalej to by była przysłonięta tą rurą z nacięciami ( łuskami ) i dalej była by
Ma być tak, żeby ta część sondy co wchodzi do wydechu, była opływana przez spaliny i już.
Ja jak miałem odpiętą sondę ( tryb awaryjny ) to miałem spalanie Pb 15-15.5L ( 2.0 8v oznaczenie 2E ) w okresie zimowym, licząc ile wlałem i ile na tym zrobiłem km, a MFA pokazywał jakoś 17L
A skoro gaz masz na registrze ( ta śruba do regulacji gazu ) to sonda na to nie wpływa. Natomiast jak byś miał atuator ( korkowy od gazu ) to bez sondy byś mógł w ogóle nie pojeździć, bo no pracuje i steruje ( otwiera się i zamyka ) na podstawie informacji z sondy lambda.
Ma być tak, żeby ta część sondy co wchodzi do wydechu, była opływana przez spaliny i już.
Ja jak miałem odpiętą sondę ( tryb awaryjny ) to miałem spalanie Pb 15-15.5L ( 2.0 8v oznaczenie 2E ) w okresie zimowym, licząc ile wlałem i ile na tym zrobiłem km, a MFA pokazywał jakoś 17L
A skoro gaz masz na registrze ( ta śruba do regulacji gazu ) to sonda na to nie wpływa. Natomiast jak byś miał atuator ( korkowy od gazu ) to bez sondy byś mógł w ogóle nie pojeździć, bo no pracuje i steruje ( otwiera się i zamyka ) na podstawie informacji z sondy lambda.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
No więc zamontowalem sonde....ale że tak powiem...du*a blada...:/ spalanie dalej ma mega....czyli nic nie pomogło, czujnik temp tez wymieniony. Dodam ze na benz jak dodam gazu to lecą jakies czarne sadze z tłumika i bardzo czuć benzyną... Koledzy pomocy...co jeszcze mozna zrobić?
- Piotrek 2711
- Ma gadane
Ja w AEA mam sonde przed katem zaraz z tyłu silnika wkręcona w rure myśle że ABU też tak miało tylko niewiadomo co ten mechanik tam nacudował może zaspawał otwór.
I LOVE MK3
spalił mi na 40km prawie 12 litrów....rano jak go odpalam to zaczyna sie ksztucić...tak jakby nie na wszystkie gary chodził, lecz jak sie rozgrzeje to jest ok....pomocy jak zmniejszyc spalanie w tym aucie...;/
przed obudową katalizatora ją tam wkładasz lub wkręcasz podłączasz do kostki która jest 4-pinowa i po robocie ehh
no sonda jest wkręcona i działa...tylko to nic nie pomogło. Pomocy! Co do czujnika temp...jak odłącze wtyczke to silnik wchodzi na obroty ok 950 i zupełnie inaczej pracuje a jak podłącze to obroty spadaja tak do 850 i silnik tak jakby zaczynał sie dusić...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zamontuj przed tą strumienica lub za, to bez znaczenia w takim przypadku. Gdzie lepszy dostęp z kanału bedzie w razie wykrecenia
VW-i jedziesz dalej :)
sonda jest zamontowana przed strumienica.....lecz po jej zamontowaniu spalanie nie spadło...ciągle pali duzo wachy.....a rano jak go odpalam to sie duzi, tak jakby zalewał...lecz po jakis 5 min mu przechodzi...co robic?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
No to masz rozwiązanie problemu moze to byc wina czujnika niebieskiego jesli ma zly opór na zimnym to bedzie go zalewac a silnik nie bedzie przepalał paliwa którego jest za dużo i wtedy niespalone paliwo idzie w wydech i czuc benzynke w spalinach. Wymień czujnik ten niebieski czy żółty co masz pod aparatem zapłonowym i bedzie po kłopocie
VW-i jedziesz dalej :)
- Roobus
- Nowicjusz
- Kontakt:
Gdzie chcesz ja bym robil w strumienice. w sumie pare cm w prawo czy w lewo chyba nie spowoduje kosmicznych zmian? najprosciej bylo by kupic kat z miejscem na sonde taki jak sie rozsypal i cacy tylko to znowu wydatek. i jak widzisz strumienica same problemy (przeglady, praca silnika itp) nie ma to jak turbinki kowalskiego:)