Mk2 1.6 PN podczas obciążenia traci moc

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Radziecki Informatyk
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: VW Golf Mk2
Silnik: PN

Mk2 1.6 PN podczas obciążenia traci moc

Post autor: Radziecki Informatyk » ndz mar 23, 2025 23:31

Cześć wszystkim, potrzebuje porady. Mam silnik 1.6 PN 70KM 51kW z gaźnikiem pierburga (2EE jak mnie pamięć nie myli).

Rok temu miał sytuacje: Jadąc z Opola (trasa 250KM w jedną stronę) i pod koniec trasy na autostradzie zaczął mi słabnąć, gdy wcisnąłem sprzęgło to obroty spadały do 0 i zgasł. Podczas próby odpalenia auto się dusiło i ciężko było mu wskoczyć na obroty. Po chwili odpalił i jakoś powoli dojechałem do celu... potem był spokój przez dłuższy czas gdy jeździłem wokół komina i pojedyncze dłuższe trasy. Ostatnio miałem 2 razy taką sytuacje, jechałem mniej więcej 1h ze stałą prędkością 140/150km ale po tym jak zgasł na zjeździe z autostrady to jechał już normalnie 50-90KM, po 30 minutach wjechał znowu na autostradę i też pod koniec czyli po dłuższym takim obciążeniu słabł. Gdzie mogę szukać przyczyny? Najtrudniejsze w tym problemie jest to że nie dzieje się to za każdym razem.

Dzisiaj, tj. 24.03.2025 już drugi dzień pod rząd zauważyłem ze jak odpalam auto po nocy i dodam mu gazu to obroty mu spadają zamiast rosnąc, dopiero jak parę razy nacisnę pedał gazu to sytuacja się normuje i jest ok.

Hubi14
Forum Master
Forum Master

Re: Mk2 1.6 PN podczas obciążenia traci moc

Post autor: Hubi14 » pn mar 24, 2025 22:25

próbowałeś błędy odczytać czy jakieś sterownik ma, ale w tym gaźniku to zazwyczaj siadają dwie rzeczy, nastawnik wolnych obrotów i potencjometr otwarcia przepustnicy...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”