swap głowicy 16v do 1.3 NZ
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Siema, mam pytanie, czy istnieje możliwość założenia na blok silnika 1.3 NZ głowicy z innego silnika 16v? Fajnie byłoby zmontować coś takiego
Jeśli nie ma takiej możliwości, to proszę o rady, jak łatwo i tanio podnieść moc w tym silniczku. Z góry dzięki 
-
ozzy1979
Re: swap głowicy 16v do 1.3 NZ
Wymienić samochód na mocniejszy. Wszelkie inne modyfikacje mają niewspółmierny koszt w stosunku do efektów.
Ale może da się coś z tym zrobić? Wiem, że silnik dużej mocy nigdy nie będzie miał, ale chciałbym go trochę ożywić. Planuję kiedyś swap silnika ABF, ale na to potrzeba większej kasy...
-
ozzy1979
to lepiej nic teraz nie rób, nazbieraj kasy na ABF. Albo sprzedaj tego, a kup 1,8
Słuchajcie, a taki myk: zmienić wtryski, wystroić przepływomierz i komputer? Potrzeba mi mocy łatwo i za małą kasę 
nie da się wsadzić głowicy od KR/PL do NZ, to są zupełnie inne silniki- inne kanały wodne i olejowe, punkty mocowania
-
ozzy1979
Nic to nie da. Moc to nie tylko pojedyńcze elementy silnika w rodzaju wtryski itd. Moc to ZESPÓŁ wielu czynników, które finalnie wpływają na moc. Za dużo tłumaczenia, dlaczego to nie wyda.kolec533 pisze:zmienić wtryski, wystroić przepływomierz i komputer?
NIEWYKONALNE. Dozbieraj lepiej kasy na nowy wóz lub swap nowego silnika. Za mała kasę NICZEGO nie osiagniesz, a kasy szkoda.kolec533 pisze:Potrzeba mi mocy łatwo i za małą kasę
-
Morton;]
kolec533, już nie z takimi wynalazkami tu chłopaki wylatywały przy 1.3 ;D nazbieraj z 3000 (jak kupisz motor bez remontu) i wsadzaj abfa, fajnie to lata w 2;] a i pamiętaj ze sam motor nie starczy ,jeszcze hamulce, przy tej mocy to wypada 280 przód i belka z gti na tył, nowe tarcze klocki itp , jakieś rozporki żeby budę wzmocnić bo przecież gleba musi być
nie masz zamiaru chyba na seryjnym zawisie jeździć z ta mocą, itd itp
jeśli nie kupisz całego auta zapomnij ze w 5000 tys się zmieścisz