2.0 z passata b3 w mk2 kilka pytan
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
Witam, jak wyzej mam okazje bo moge miec calego passata b3 z 2.0 pod maska (kiedys byl tam 1.8 teraz jest 2.0)
z tego co mi pokazuja dane techniczne to 2.0 produkowane od 90r czyli nowa instalacja, chociaz passat 88r
moj golf 90r czyli nowa inst. 1.3 NZ
czemu skrzynia nie podejdzie z passata?
co musze miec jeszcze procz silnika i instalacji calej (chce całosc wziac bo jest tam MFA)
kiera podejdzie napewno a manetki?
licznik mysle ze da sie spasowac
pedały tez?
pompe paliwa? zbiornik?
hamulce tez bede chcial przełozyc na przod
musze nowe przeguby? od czego?
moge przelozyc od razu z sankami? (wtedy bym musial zmienic wachacze na mk2?)
kolektor z portkami tez?
roznica miedzy rozstawem kol to niecale 7cm
wyszukiwalem odpowiedzi lecz nie zadowoliła mnie czesc odpowiedzi
zapomnialem dodac ze passat ma gaz, ktory chcialbym zeby znalazl sie w golfie
z tego co mi pokazuja dane techniczne to 2.0 produkowane od 90r czyli nowa instalacja, chociaz passat 88r
moj golf 90r czyli nowa inst. 1.3 NZ
czemu skrzynia nie podejdzie z passata?
co musze miec jeszcze procz silnika i instalacji calej (chce całosc wziac bo jest tam MFA)
kiera podejdzie napewno a manetki?
licznik mysle ze da sie spasowac
pedały tez?
pompe paliwa? zbiornik?
hamulce tez bede chcial przełozyc na przod
musze nowe przeguby? od czego?
moge przelozyc od razu z sankami? (wtedy bym musial zmienic wachacze na mk2?)
kolektor z portkami tez?
roznica miedzy rozstawem kol to niecale 7cm
wyszukiwalem odpowiedzi lecz nie zadowoliła mnie czesc odpowiedzi
zapomnialem dodac ze passat ma gaz, ktory chcialbym zeby znalazl sie w golfie
Ostatnio zmieniony wt wrz 20, 2011 14:46 przez mazi, łącznie zmieniany 1 raz.
chce wsadzic do golfa silnik 2.0 z passata b3 kilka pytan
skrzynia podejdzie, tylko zależnie od tego jaki masz mechanizm wybierania biegów, musisz przełożyć albo linki, albo zastawisz cięgna.mazi pisze:czemu skrzynia nie podejdzie z passata?
przepływomierz... i pomyśleć nad puchą powietrza bo ta od passata jest ogromna i nie zmieści się do mk2. Możesz zastosować po patencie od mk2 jakiegoś td, albo poszukać puszki od rpka z mk2 i tam próbować wsadzić przepływomierz.mazi pisze:co musze miec jeszcze procz silnika i instalacji calej (chce całosc wziac bo jest tam MFA)
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
to wiem, napewno przeplywlomierz jest zdrowy, bo kuzynowi zle pali(wysokie obroty na cirplym, dlawi sie na zimnym, nie pali na gazie) to sprawdzilem ze pali.-=ren=- pisze:przepływomierz...
co do filtra to czytalem ze stozek moze byc
a pucha filtra z mk3?:
duzo z tymi linkami kombinowania?-=ren=- pisze:musisz przełożyć albo linki, albo zastawisz cięgna.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ze stożkiem daj spokój, niema sensu najwyżej sportowa wkładka. Puszka filtra powietrza od mk2 PB lub PF pasuje do przepływki z 2E
co do linek: pytasz a sprawdziłes co jest w Pasku?
tego pozwalam sobie nie rozumiećmazi pisze:napewno przeplywlomierz jest zdrowy, bo kuzynowi zle pali
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
w ostateczności możesz kombinować, ale ja bym szukał ori od mk2 z mfa.mazi pisze:licznik mysle ze da sie spasowac
obowiązkowo, bo w twoim pocisku kolektor wydechowy jest z przodu, a w 2.0 jest przy grodzi. Poza tym portki ze złączką jak w KRce czyli wychodzą 2 rury z kolektora i złączka elastyczna jest również z dwoma rurami i dopiero portki łącza w jedna rurę. Musi być miejsce na sondę.mazi pisze:kolektor z portkami tez?
po co?? jeśli chcesz włożyć skrzynię od passata to tam najprawdopodobniej jest wyprzęglik hydrauliczny - więc teraz muszi sam sobie odpowiedziec na pytanie co chcesz zrobić.mazi pisze:pedały tez?
no jakaś pompa w NZecie jest elektryczna nie wiem jaka jest jej wydajnośc ale to można sprawdzić. 2.0 potrzebuje 3 barową pompę. Więc najprostszym sposobem jest kupić zbiornik od mk3 lub vento z miejscem na dużą pompę, lub już z pompą. Zbiornik od passata nie pasuje bo ma chyba z 70 litrów i jest dużo większy niż w mk2.mazi pisze:pompe paliwa? zbiornik?
podejdzie tylko inne są półosie. jak sam napisałeś rozstaw jest 7 cm mniejszy w mk2.mazi pisze:czemu skrzynia nie podejdzie z passata?
przekładaj bo najprawdopodobniej masz w swoim 239 na 12mm a w pasku mogą być 256 pojedyńcze, lub 256 wentylowane. Ale to wiąże się z przełożeniem zwrotnic z passata, bo w 1,3 są inne zaciski. Jak będziesz przekładał zwrotnice, to musisz zbadać w twoim wahaczu jaki jest sworzeń, czy wąski czy szerszy. W pasku będzie szerszy.mazi pisze:hamulce tez bede chcial przełozyc na przod
Jakby z tyłu była tez tarcza to też wrzucaj do golfika. Poprawa jest odczuwalna. Idąc za ciosem jeśli nie ma ABSu, przełóż tez pompę i serwo - najprawdopodobniej większe niż te które teraz masz.
to to już czysta kosmetyka...na sam koniec.mazi pisze:zapomnialem dodac ze passat ma gaz, ktory chcialbym zeby znalazl sie w golfie
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
tak wyczytalem, ze dla zaoszczedzenia miejsca pasuje wiec pisalemPaweł Marek pisze:Ze stożkiem daj spokój, niema sensu najwyżej sportowa wkładka. Puszka filtra powietrza od mk2 PB lub PF pasuje do przepływki z 2E
kuzyn myslal ze przeplywlomierz jest siadniety, ale po odlaczeniu go silnik gasnie wiec chyba zdrowy.Paweł Marek pisze: mazi napisał(a):napewno przeplywlomierz jest zdrowy, bo kuzynowi zle pali
tego pozwalam sobie nie rozumieć
niesprawdzilem ciemno bylo, sprawdze moze dzis
silnik posiada kata, wiec sonda bedzie w katalizatorze jak u mnie w 1.3? czy w wydechu?-=ren=- pisze: Musi być miejsce na sondę.
czyli musze tez-=ren=- pisze: najprawdopodobniej jest wyprzęglik hydrauliczny
jest szerszy bo zmieniany był ostatnio-=ren=- pisze:jaki jest sworzeń, czy wąski czy szerszy. W pasku będzie szerszy.
wydaje mi sie ze nie ma ABS, z tyłu są bebny, a servo zmienialem ostatnio na wieksze od mojego(1.6TD), bo tamto było malutkie(1.3)-=ren=- pisze:Idąc za ciosem jeśli nie ma ABSu, przełóż tez pompę i serwo - najprawdopodobniej większe niż te które teraz masz.
Gaz, wiadomo, nowe wezyki dac, i wlew umiescic w odpowiednim miejscu
dzis pojade do kuzyna, albo on do mnie i obadam go na kanale i porobie zdjecia.
silnik z sankami czy bez>?
wstawisz na sanki z m2, tylko przełóż poduszki od 2.0. tylna poduszka powinna być z amortyzatorem szarpnięć czy czymś takim. A poza tym sanki chyba są inne, a wahacze jednakowe w mk2 i psaku.mazi pisze:silnik z sankami czy bez>?
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
myslalem ze inne w koncu passat ma 7cm wiecej, czyli musze wymienic zwrotnice, zawias z mk2 podejdzie pod nie?-=ren=- pisze: wahacze jednakowe w mk2 i psaku.
czyli nie z passata i golfa bede potrzebowal tylko inne przeguby, puche filtra?
- mazi
- Forum Master
- Kontakt:
podsumujmy
biore z passata
silnik
elektryka
skrzynia
zwrotnice z hamulcami
chłodnice
parownik,
butle
wlew
inne mają być:
-półosie
-pucha filtra od PF
-wiadomo nowe rurki lpg
co ze zbiornikiem paliwa?
z czego mam zaadaptowac półosie zeby podpasowaly? jakis numer czy cos?
chciałbym mieć wszystko zebrane przed przkładka, zeby krocej trwała i mogłbym ruszyc sprawnie do poznania
biore z passata
silnik
elektryka
skrzynia
zwrotnice z hamulcami
chłodnice
parownik,
butle
wlew
inne mają być:
-półosie
-pucha filtra od PF
-wiadomo nowe rurki lpg
co ze zbiornikiem paliwa?
z czego mam zaadaptowac półosie zeby podpasowaly? jakis numer czy cos?
chciałbym mieć wszystko zebrane przed przkładka, zeby krocej trwała i mogłbym ruszyc sprawnie do poznania
nie uważnie czytasz pisałem już o tym...mazi pisze:co ze zbiornikiem paliwa?
nie wiem jak jest w 1,3 ale myślę że może twoje by spasowały. przekręcasz je na wewnętrzych przegubach... a jeśli nie to od jakiegoś golfa 1,6 albo 1,8 z manualną skrzynką podejdą. ale jeśli chcesz zmieniać hamulce z piastami to możesz mieć problem z przegubami zewnętrznymi i wieloklinami do piast. Ale to musisz zobaczyć u siebie i porównać z tymi z passata. Mogą być też większe te przeguby w pasku (tzn większa średnica), jeśli są w dobrej kondycji to też przełóż.mazi pisze:z czego mam zaadaptowac półosie zeby podpasowaly? jakis numer czy cos?
nie uda CI się zebrać wszystkiego, bo o czymś zapomnisz... najlepiej jak passat będzie blisko i będziesz mógł brać na bierząco to czego potrzebujesz.mazi pisze:chciałbym mieć wszystko zebrane przed przkładka, zeby krocej trwała i mogłbym ruszyc sprawnie do poznania
- mazi
- Forum Master
- Kontakt: