PN na ABS/RP
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- davvidoo
- Mały gagatek
PN na ABS/RP
Witam.
Chciałbym zmienić silnik w moim mk2 1.6 PN na inny. Ktoś przełożył już kiedyś do niego mono-wtrysk od mk3 więc chciałbym włożyć silnik od mk3, i mam co do tego parę pytań: czy da się rozpoznać od jakiego silnika ten mono-wtrysk jest?
czy ewentualnie można założyć do silnika 1.8 od mk3 mechaniczną pompkę paliwa? a jeśli nie to czy do starego baku wpasuje elektryczna pompka paliwa?
Chciałbym zmienić silnik w moim mk2 1.6 PN na inny. Ktoś przełożył już kiedyś do niego mono-wtrysk od mk3 więc chciałbym włożyć silnik od mk3, i mam co do tego parę pytań: czy da się rozpoznać od jakiego silnika ten mono-wtrysk jest?
czy ewentualnie można założyć do silnika 1.8 od mk3 mechaniczną pompkę paliwa? a jeśli nie to czy do starego baku wpasuje elektryczna pompka paliwa?
mk2-->Spawanie skończone xd i Passat b5fl var4motion
PN na ABS/RP
ja robiłem przekładke z 1,6 EZ na 1,8 ABS z mk3
sytuacja z pompami wygladała tak ze w 1,6 miałem mechaniczna a mk3 ma juz elektryke w baku
ale otwory w baku sa inne dlatego nie pierniczyłem sie i przełożylem bak od mk3 z pompka
w mk2 1,8 Rp były znowu dwie pompki paliwa jedna w baku a druga na przewodzie jak mnie pamięć nie myli
odnosnie wtrysku to praktycznie w mk3 i mk2 wtryski sa bardzo podobne
sytuacja z pompami wygladała tak ze w 1,6 miałem mechaniczna a mk3 ma juz elektryke w baku
ale otwory w baku sa inne dlatego nie pierniczyłem sie i przełożylem bak od mk3 z pompka
w mk2 1,8 Rp były znowu dwie pompki paliwa jedna w baku a druga na przewodzie jak mnie pamięć nie myli
odnosnie wtrysku to praktycznie w mk3 i mk2 wtryski sa bardzo podobne
- davvidoo
- Mały gagatek
PN na ABS/RP
A czy uda się mechaniczną pompkę założyć do abs? Albo czy do baku od 1.6 podejdzie jakaś elektryczna pompka od mk2??
Re: PN na ABS/RP
A nie lepiej pójść na łatwizne i założyć cały bak od golfa III? Ja tak mam, mam bak od 1.8 razem z pompką i wszystko smiga.
- davvidoo
- Mały gagatek
a przy takiej przekładce silnika trzeba zmieniać skrzynię biegów albo przerabiać uchwyty silnika??
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
PN na ABS/RP
Witam z tego co wiem to wszystko podejdzie na te same łapy bez przeróbek skrzynia tez powinna pasowac kwestia podłączenia elektryki
- davvidoo
- Mały gagatek
Dzięki wszystkim! Mono-wtrysk mam już taki założony więc jak znajdę tylko odpowiedni silnik to biorę się do pracy:) może coś z tego wyjdzie
PN na ABS/RP
ja własnie tez mam bak z mk3 i po sprawie
odnosnie mocowania i łap, to wszystko podejdzie ale z tylna prawa poduszka bedzie maly zonk bo w mk3jst inna poducha jak w mk2
ale wystarczy ze starego mk2 przekrecic lape do silnika z mk3( po uprzednim wykreceniu starej oczywiscie )
no chyba ze założysz RP wszystko smiga
ja to robilem osobiscie u siebie. Sam podłączyłem wszystko więc w razie pytań jakichkolwiek służę pomocą
Z takich dodatkowych uwag to jesli założysz silnik z mk3 musisz albo skołowac sobie rure kolektorowa z mk3 tez albo przelozyc stary kolektor od mk2( bo chyba powinien pasowac). Ogolnie przekładka prosta jest
skrzynie mozesz zostawić swoja wszystko pasuje itd
odnosnie mocowania i łap, to wszystko podejdzie ale z tylna prawa poduszka bedzie maly zonk bo w mk3jst inna poducha jak w mk2
ale wystarczy ze starego mk2 przekrecic lape do silnika z mk3( po uprzednim wykreceniu starej oczywiscie )
no chyba ze założysz RP wszystko smiga
ja to robilem osobiscie u siebie. Sam podłączyłem wszystko więc w razie pytań jakichkolwiek służę pomocą
Z takich dodatkowych uwag to jesli założysz silnik z mk3 musisz albo skołowac sobie rure kolektorowa z mk3 tez albo przelozyc stary kolektor od mk2( bo chyba powinien pasowac). Ogolnie przekładka prosta jest
skrzynie mozesz zostawić swoja wszystko pasuje itd
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
PN na ABS/RP
davvidoo, nie wiem, czy dobrze ciebie zrozumiałem, ale piszesz, że masz silnik PN z przęłozonym wtryskiem od jakiegoś silnika i do tego mechaniczną pompkę? To albo masz elektryczną pompkę i o tym nie wiesz, albo nie masz wtrysku, tylko gaźnik.
- davvidoo
- Mały gagatek
PN na ABS/RP
Lipek81 nie na 100% mam mono-wtrysk i ktoś do tego zostawił mechaniczną pompkę.
a to ciekawe...davvidoo pisze:Lipek81 nie na 100% mam mono-wtrysk i ktoś do tego zostawił mechaniczną pompkę.