Siema chłopaki, mam mk2 silnik 1.6 ez b+g. Dziś wieczorem podczas jazdy po mieście nagle zaobserwowałem następujące rzeczy :
wskazówka temperatury zaczęła się przechylać ku lewej stronie, balansuje w okolicy 1/4. Zależnie od niej, gaźnik trzyma wysoko obroty na biegu jałowym (1400-1600). Silnik na pewno dobrze rozgrzany, jeżdżone od godziny. Co to może być? Termostat świruje? Nie daje mi to spokoju więc zakładam temat. Zdrówko.
Temperatura wariuje, obroty zależnie od niej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Temperatura wariuje, obroty zależnie od niej
Dziękuję Janie Podziałam na dniach i dam znać.jan1966 pisze:Czujnik
Temperatura wariuje, obroty zależnie od niej
bardziej termostat a nie czujnik nie wiem jak w 2E2 ale w 2EE są dwa czujniki, jeden daje wskazania na blat i tylko na blat a drugi do ECU i tylko do ECU, z racji, że w 2E2 nie ma ECU, to czujnik jest pewnie jeden dający wskazania tylko na blat, a sam gaźnik jest ogrzewany cieczą chłodzącą i przez to, że termostat puszcza, płyn się chłodzi, to gaźnik a raczej sprężyna bimetaliczna na to reaguje i wzbogaca/zubaża mieszankę tak jak by był w okresie nagrzewania silnika