Problemy po wymianie rozrządu MK2 1.3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, ostatnio wziąłem się za wymianę rozrządu w moim golfie, po jego wymianie rozrusznik nie chce kręcić. Wymieniłem szczotki w rozruszniku i nic. Rozrząd ustawiony idealnie na znaki, przed wymianą był przeskoczony o 3 ząbki w lewo. Nawet jak przekręcę wałek rozrządu to nic nie pomaga, nieważne czy w prawo, czy w lewo. Przed kręceniem rozrusznikiem najpierw zawsze kręcę ręcznie i tłok nie uderza o zawory. Wymieniłem dodatkowo kable, świece i kopułkę rozdzielacza- nadal bez zmian. Mój silnik to 1.3 NZ na punktowym wtrysku. Może to być przestawiony zapłon, jak tak to jest inna metoda ustawiania niż prób i błędów? Z góry dziękuję za pomoc
Cyka, przy prostowniku ustawionym na rozruch, coś kręci, nowy akumulator.
Miałem tak po wymianie rozrusznika, nie łączył przewód który idzie z akumulatora na rozrusznik i też cykał a nie odpalał. Na ostro wymontowany rozrusznik działał a po przykręceniu i próbie odpalania cykał, pomogło czyszczenie styków na rozruszniku.
-
- Ma gadane
Zacznij od podłączenia rozrusznika na krótko, tzn wyciągnij go z samochodu i podłącz, bezpośrednio pod akumulator bądź prostownik. Jeśli na stole CI zakręci to znaczy że gdzieś masz przerwę w instalacji.
Pamiętaj żeby ominąć cewkę która załącza rozrusznik.
Pamiętaj żeby ominąć cewkę która załącza rozrusznik.
U mnie też wyglądały na czyste a jednak nie łączyło. W starym rozruszniku miałem tak, ze raz odpalał a raz cykał i nie mogłęm odpalić. Po wymontowaniu i podłączeniu na ostro ledwo co kręcił, kupiłem na szrocie drugi z przekłądnią i odpala lepiej jak na tamtym.
Tak jak pisze kolega wymontuj go i spróbuj na ostro. Jak zadziałą to masz przerwe gdzieś, albo kostka stacyjki sie kończy.
Tak jak pisze kolega wymontuj go i spróbuj na ostro. Jak zadziałą to masz przerwe gdzieś, albo kostka stacyjki sie kończy.
sprawdz kabel plusowy ktory idzie od akumulatora do rozrusznika ,
Przeczyściłem kable i nic. Rozrusznik kręci na stole. W samochodzie też, ale jak nie styka się z kołem zamachowym. Po prostu nie daje rady przerzucić. Może to być tak, że zapłon był ustawiony pod przeskoczony rozrząd, a jak go ustawiłem na znaki to już jest źle? Jakie są metody ustawiania zapłonu?
Ustawiasz rozrząd na znaki, zdejmujesz kopułke i palec ma wskazywać na nacięcie na aparacie zapłonowym(mała kreseczka na obudowie aparatu zapłonowego, jak dobrze popatrzysz to znajdziesz). Jak tak nie jest to przestawiasz aparat na znak i wtedy powinien zapalić. Ja obstawiam, ze jest słąby styk gdzieś albo ten przewód główny z akumulatora do rozrusznika uszkodzony. viewtopic.php?f=141&t=528955" onclick="window.open(this.href);return false;
Był przestawiony zapłon i zabrudzone styki, czyli wszystkiego po trochu. Dzięki za pomoc!