Witam
Golf II 1.8 benzyna+gaz (składak ale chyba silnik GU) z gaźnikiem pierburg 2E2, problem na benzynie. Ostatnio zdemontowałem gaźnik żeby zmienić podstawkę pod gaźnikiem, przetestowałem również zawór termiczno-czasowy i okazał się być uszkodzony więc wymontowałem go na podstawie opisu "niedomagania gaźnika pierburg", usunąłem też możliwą nieszczelność na zaworze jednokierunkowym na przewodach ciśnieniowych, a najważniejsze zajrzałem do zawora wzbogacania mieszanki i odkryłem zatkany kanał/otwór który łączy się z kanałem/otworem gaźnika i pokrywką zawora wzbogacania mieszanki. Usunąłem zabrudzenia, zamontowałem z powrotem gaźnik i po uruchomieniu a następnie zagrzaniu silnika (od mniej więcej 60-70 stopni) zaczęło mocno trząść silnikiem tak jakby pracował na 2, może 3 cylindrach, dodatkowo po dodaniu gazu bardzo słabo wchodzi na obroty, dodatkowo słychać coś jak świstanie z gaźnika (przed wymontowaniem gaźnika ładnie pracował na benzynie). Próbowałem regulować wkrętem regulacyjnym składu mieszanki (śruba na górze gaźnika), niestety nie potrafiłem uzyskać zadowalających efektów więc powróciłem do ustawień początkowych. Czy do regulacji potrzeba manipulować dodatkowo śrubą siłownika trójwyjściowego? Czy możliwe że nieprawidłowo zamontowałem zawór wzbogacania mieszanki np poprzez odwrotne zamontowanie pokrywki?
Po rozgrzaniu trzęsie silnikiem, wolno wchodzi na obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Re: Po rozgrzaniu trzęsie silnikiem, wolno wchodzi na obroty
zrobiłem zdjęcie staremu zaworowi wzbogacania mieszanki żeby ukazać który dokładnie kanał przeczyściłem
,ten kanał prowadzi do kanału w gaźniku więc w chwili czyszczenia wiedziałem że coś się zmieni w działaniu gaźnika, nie wiem jednak czy tym kanałem dostarczana jest benzyna czy powietrze i nie mam pojęcia jak to wyregulować choć próbowałem nawet dzisiaj? Mieszankę teraz trzeba zubożyć?
,ten kanał prowadzi do kanału w gaźniku więc w chwili czyszczenia wiedziałem że coś się zmieni w działaniu gaźnika, nie wiem jednak czy tym kanałem dostarczana jest benzyna czy powietrze i nie mam pojęcia jak to wyregulować choć próbowałem nawet dzisiaj? Mieszankę teraz trzeba zubożyć?
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sprawdź raz jeszcze dokładnie czy aby membrana jest cała i nie ma pęknięć. Przy montażu nie zapomnij o sprężynce która jest w tym zaworze. Objawy które opisałeś wiążą się właśnie z niedomaganiem tego zaworka. Silnik się zalewa i chodzi tak jakby nie mógł. Ostatecznie możesz chwilowo wsadzić tam kawałek dętki tak żeby sprawdzić czy coś się zmieni w pracy silnika. Możliwe też, że czyszcząc kanał wepchnąłeś zanieczyszczenia dalej. Radziłbym konkretnie wydmuchać sprężonym powietrzem wszystkie możliwe kanały. Regulacja jest zbędna skoro wcześniej silnik pracował ok. Jednak poregulowałeś już składem mieszanki i zapewne będziesz musiał podjechać na analizator żeby ustawić to dokładnie.
...
- Paweł Marek
- V.I.P.
widac na foto że membrana jest rozwalona - do zaślepienia kawałkiem gumy potem jak zakupisz nową do wymiany. Ale świst nie od tego. Prawdopodobnie uszkodziła się podstawa pod gaźnikiem lub jakiś wezyk nie załozyłeś - do oceny testem z dezodorantem opis na fiorum.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Re: Po rozgrzaniu trzęsie silnikiem, wolno wchodzi na obroty
Troszkę za szybko czytaliście moje posty, to jest zdjęcie starego zaworu w którym faktycznie jest pęknięta membrana, w regulatorze założonym w gaźniku wszystko jest w porządku. Problem rozwiązałem po sprawdzeniu świec, jedna z nich była kompletnie zalana benzyną- mimo wszystko jestem prawie pewien że to zalanie miało związek z przeczyszczeniem tego kanału, oddam do mechanika żeby mi ustawił odpowiednią mieszankę i powinno być dobrze. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.