Golf II 1.6 PN Gaśnie na wolnych obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Od niedawna zmagam się z problemem gaśnięcia golfa po odpuszczeniu pedału gazu. Przetrzepałem pół internetu i najbliżej mojego problemu był użytkownik tego forum w tym temacie: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=119683" onclick="window.open(this.href);return false;, różnica polega na tym, że gdy silnik nie chodzi/chodzi/kręci się go itd. przepustnica oznaczona nr 10 na 3ciej fotce z tego linku: http://www.ruddies.business.t-online.de/se2e3vw.htm" onclick="window.open(this.href);return false; stoi pionowo. Gdy przytrzymam ją palcem podczas pracy silnika w pozycji takiej jak powinna być (odchylona na 3 - 4mm od poziomu) wszystko hula jak należy. Moje pytanie brzmi: co steruje tą przepustnicą bo ewidentnie coś ją "pcha" do pozycji pionowej. Z góry dziękuję za pomoc.
PS. Jest to silnik na gaźniku PIERBURG 1.6 benzyna (PN).
PS. Jest to silnik na gaźniku PIERBURG 1.6 benzyna (PN).
Ostatnio zmieniony śr sie 03, 2011 18:07 przez Resp, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Golf II 1.6 PN Gaśnie na wolnych obrotach
Przepustnicą steruje silniczek, a ten jest sterowany przez komputer, zalecam czyszczenie oraz adaptacje przepustnicy VAG'iem.
Poza tym czy są jakieś błędy na vagu ?
masz tam silniczek krokowy??? jak w mk3 bo nie pamiętam
Pisar
Chyba się nie zrozumieliśmy, to jest gaźnikowiec więc nie ma tam żadnego komputera powinienem napisać w 1 poście przepraszamitros pisze:Przepustnicą steruje silniczek, a ten jest sterowany przez komputer, zalecam czyszczenie oraz adaptacje przepustnicy VAG'iem.
Nie mam, to jest zwykły gaźnik Pierburg 2e2 z mnóstwem podciśnień ;dPisar81uy pisze:masz tam silniczek krokowy??? jak w mk3 bo nie pamiętam
Ostatnio zmieniony śr sie 03, 2011 19:04 przez Resp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
to masz pewnie 2e2, moze ktoś zmienił z 2ee co komputer nim steruje, zobacz czy pod maską nie masz w prawym górnym rogu w podszybiu komputera, albo zobacz najlepeiej czy do tego gaźnika nie idzie taka szaroka, chyba na 7 pinów wtyczka
Możliwe, że to 2e2 i mi sie po prostu popierniczyło ;d cały dzień w tych gaźnikach siedzę ...
W podszybiu jest pusta, metalowa "ramka" na komputer, a z niej wychodzi właśnie kabel z wtyczka na 6 zajętych + 1 pusty PIN więc raczej wykluczam jego istnienie w tym samochodzie
@Edit
Tak to 2e2 porównałem ze schematami w internecie.
W podszybiu jest pusta, metalowa "ramka" na komputer, a z niej wychodzi właśnie kabel z wtyczka na 6 zajętych + 1 pusty PIN więc raczej wykluczam jego istnienie w tym samochodzie
@Edit
Tak to 2e2 porównałem ze schematami w internecie.
- Paweł Marek
- V.I.P.
spręzyna bimetalowa ma ją utrzymywac na zimnym w pozycji przymkniętej, na gorącym ma ją podnieść do pionuResp pisze:Moje pytanie brzmi: co steruje tą przepustnicą bo ewidentnie coś ją "pcha" do pozycji pionowej
. Jeśli na gorącym jest w pionie to tak ma być, jeśli wówczas jej ręczne przymykanie poprawia obroty to prawdopodobnie jest mieszanka za uboga. Wkręć w celu wzbogacenia wkręt regulacyjny od góry dostępny przez korek w pokrywie gaźnika
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- adamtb
- Ma gadane
- Kontakt:
Odkręć trzy śrubki i zdejm pokrywę automatycznego urządzenia rozruchowego (półkolista pokrywa z prawej strony gaźnika-dochodą do niej dwa węże z płynem chłodniczym i jeden kabelek) i zobacz czy ci sprężynka nie pękła-spadła. Może być też tak że ktoś za bardzo ją obrócił w lewo i wystarczy regulacja w prawo.
Właśnie w tym problem, że nawet na zimnym czy wręcz zgaszonym silniku przepustnica stoi w pionie ;/Paweł Marek pisze:spręzyna bimetalowa ma ją utrzymywac na zimnym w pozycji przymkniętej, na gorącym ma ją podnieść do pionuResp pisze:Moje pytanie brzmi: co steruje tą przepustnicą bo ewidentnie coś ją "pcha" do pozycji pionowej
. Jeśli na gorącym jest w pionie to tak ma być, jeśli wówczas jej ręczne przymykanie poprawia obroty to prawdopodobnie jest mieszanka za uboga. Wkręć w celu wzbogacenia wkręt regulacyjny od góry dostępny przez korek w pokrywie gaźnika
Hmm jutro spróbuję i dam znać jak poszłoadamtb pisze:Odkręć trzy śrubki i zdejm pokrywę automatycznego urządzenia rozruchowego (półkolista pokrywa z prawej strony gaźnika-dochodą do niej dwa węże z płynem chłodniczym i jeden kabelek) i zobacz czy ci sprężynka nie pękła-spadła. Może być też tak że ktoś za bardzo ją obrócił w lewo i wystarczy regulacja w prawo.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jesli kręcenie kopułką nie pomoże to odkręć ją całkiem, spręzyna mogła pęknąć lub wypaść z mocowania
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No i już wiem co się zepsuło. Po odkręceniu tej sprężyny zauważyłem, że ZA bimetalem są takie "kwadraciki", które się praktycznie wysypały. Sprężyna nie trzyma tej przepustnicy przez co silnik gaśnie na wolnych obrotach i nie ma biegu jałowego. Teraz moje pytanie brzmi jak to ustrojstwo działa dokładnie bo mam swoją teorie o podgrzewaniu tej sprężyny i chciałbym ją potwierdzić/obalić oraz pod jaką nazwą można to "ustrojstwo" znaleźć?
- adamtb
- Ma gadane
- Kontakt:
ssanie automatyczne - kopułka ssania automatycznego
mechanizm wewnętrzny grzałki ssania automatycznego
mechanizm wewnętrzny grzałki ssania automatycznego
- Paweł Marek
- V.I.P.
sprężyna się "rozkręca podgrzewana płynem oraz grzałka elektryczną i wszystko w temacie. Umocuj ją tak żeby przepustnica była zamknięta na zimnym, doregulujesz już na samochodzie kręcąc kopułką