Czy ten zestaw ma sens??
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Czy ten zestaw ma sens??
Witam!
Mam pytanie do Was czy jest sens kupować ten zestaw Magnata pod samo radio z podanymi niżej zwrotnicami.
Radio:
http://allegro.pl/item184164458_hit_pio ... gwar_.html
Głośniki:
http://allegro.pl/item185495626_magnat_ ... gw_2l.html
Zwrotnice:
http://allegro.pl/item183545979_zwrotni ... eeter.html
dodam że nie jestem audiofilem, po prostu zadowoli mnie czysty dźwięk bez charczenia itp.
proszę o opinię, ewentualnie poprawkę mojej konfiguracji.
Mam pytanie do Was czy jest sens kupować ten zestaw Magnata pod samo radio z podanymi niżej zwrotnicami.
Radio:
http://allegro.pl/item184164458_hit_pio ... gwar_.html
Głośniki:
http://allegro.pl/item185495626_magnat_ ... gw_2l.html
Zwrotnice:
http://allegro.pl/item183545979_zwrotni ... eeter.html
dodam że nie jestem audiofilem, po prostu zadowoli mnie czysty dźwięk bez charczenia itp.
proszę o opinię, ewentualnie poprawkę mojej konfiguracji.
Wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskać ale w tych pieniadzach kupując tylo nowy sprzęt nic lepszego nie uzyskasz, kilka rzy montowałem klientom ten system i nie jest to nic spcjalnego tak jak ich cena przedewszystkim twettery pozostawiaja wiele do zyczenia ale w porównaniu jakości do ceny nie jest żle, jedyna alternatywa dla nich jaka mi sie nasówa w tej chwili i w podobniej cenie to mac audio MX 2.16 osobiscie wydaje mi się że w zakresie wysokich tonów graja ładniej niż magnaty, tak czy owak taki zestaw 16,5 powinien nawet pod samym radiem zagrać przyzwoicie(oczywiscie to zalezy co kto oczekuje:)) pamiętaj tylko o jednym że w golfie 3 jak ściągniesz maskownice najczęsciej w miejscu głosnika miedzy tapicerka a środkiem drzwi jest cos w rodzaju pianki zabezpieczajacej najprawdopodoniej przed wodą musisz usunąć ta piankę zeby zrobic głosnikowi dostęp do reszty pojemności drzwi bo jesli bedzie to zatkane głosnik nie zagra, aha a jeśli chodzi o zwrotnice to możesz sobie je podarowac w tym zestawie jest kondesnastorek dla głosnika wysokotonowego i w tym wypadku on w zupełnosci załatwia sprawę, nie ma co tu kombinowac ze zwrotnicami jeszcze tanimi co nie przemawia za ich jakoscią.
dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź
Mam jeszcze 2 pytanka:
Czy mogę tweeterki dać jako głośniki przednie w radiu a basowe jako tylne?
Czy lepiej będzie połączyć je równolegle i tylko jako przednie?
oraz jak zamontować te tweetery na poszybiu? :s
tam wchodzą głośniki 10cm a te są troszkę mniejsze..
pozdrawiam
Mam jeszcze 2 pytanka:
Czy mogę tweeterki dać jako głośniki przednie w radiu a basowe jako tylne?
Czy lepiej będzie połączyć je równolegle i tylko jako przednie?
oraz jak zamontować te tweetery na poszybiu? :s
tam wchodzą głośniki 10cm a te są troszkę mniejsze..
pozdrawiam
jesli chodzi o mozntaż tweterów to bez odpowiedniego zestawu zakupionego razem z głosnikami pozostaje rzeźba. Jesli chcesz umiescic je z przodu w desce (w miejsce oryginalnych szerokopasmowych) to mozna wykorzystać jakeiś spalone głosniki (sam kosz).
Natomiast przykręcenie głosników do samej tapicerki daje efekt mierny. Z czasem pracująy głosnik spowoduje rozlużnienie mocować tapicerki do drzwii i załość zacznie grać.
Najprościej kupić wiurówkę 18mm.
wyciąć pierścień, przykręcić go do blachy drzwii. Z reszty wyciąć klocki 4x2 cm i przykleić do pieścienia pod otworami na wkręty po stronie tapicerki. Oczywiście samą tapicerke po jej wewnętrznej stronie także trzeba poobcinać aby pierścień wogóle dało się zamontować.
Wtedy głosnik przykręcasz do klocków przez tapicerkę - takie rozwiazanie daje solidne trzymanie głosnika i tapicerki. pamiętaj o impregnacji bo w wilgotne dni bedzie problem.
To co pisałem to absolutne minimum. Głosnik mozna przykręcić na wiele sposobów. Zawsze jednak nalezy pamiętać ze przykręcanie go w postaci jaką oferuje seryjny mk3 nie gwarantuje dobrych osiągów.
Inna sprawa to wygłuszenie i uszczelnienie drzwii.
pozdrawiam
Natomiast przykręcenie głosników do samej tapicerki daje efekt mierny. Z czasem pracująy głosnik spowoduje rozlużnienie mocować tapicerki do drzwii i załość zacznie grać.
Najprościej kupić wiurówkę 18mm.
wyciąć pierścień, przykręcić go do blachy drzwii. Z reszty wyciąć klocki 4x2 cm i przykleić do pieścienia pod otworami na wkręty po stronie tapicerki. Oczywiście samą tapicerke po jej wewnętrznej stronie także trzeba poobcinać aby pierścień wogóle dało się zamontować.
Wtedy głosnik przykręcasz do klocków przez tapicerkę - takie rozwiazanie daje solidne trzymanie głosnika i tapicerki. pamiętaj o impregnacji bo w wilgotne dni bedzie problem.
To co pisałem to absolutne minimum. Głosnik mozna przykręcić na wiele sposobów. Zawsze jednak nalezy pamiętać ze przykręcanie go w postaci jaką oferuje seryjny mk3 nie gwarantuje dobrych osiągów.
Inna sprawa to wygłuszenie i uszczelnienie drzwii.
pozdrawiam
Na pewno nie w szereg!tylko równolegle twetter do mini basu i podłacz to razem czyli pod jeden kanał, teoretycznie nic sie nie stanie jak podłączył byś to osbono tak jak pisałes czyli osobno tewttery i osobno pod pozostałe dwa kanały minibasy, ale tak sie nie robi, przedewszystkim nie ma to sensu bo po co zajmowac sobie pozostałe dwa kanały, nigdy nie próbowałem nawet takiego podłacznia ale teoretycznie rezystancja głosników osobno będzie inna niż w połączneniu równoległym razem na jednym kanale, jeśłi do tego zmieżasz to nie zagra to lepiej jeśli dasz każdy głosnik pod inny kanał.A co do montażu twetterów to rozwiązań jest wiele np. tak jak napisał ditomek, ja osobisice jeśli jest potrzeba montażu na szybko twetterów w miejsce 10cm głosnika na podszybiu uzywam blaszki do uniwersalnych siłowników centrlnego zamka(bo akurat mamy tego duzo w wrrsztacie) normalna blaszka szerkosci 1-1,5cm i długosci kilkunastu do kilkudziesięciu cm z diurkami, wyginam z niej odpowiedni kształt cos w rodzaju litery "U" z tym że u góru zostawiam jeszcze zagięte krawędzie tak zeby zachodziły na oryginalne miejsca pod śróbki głośnika po przekatnej.Reszta blaszki jest zagięta w dół tego otworu na głosnik i w tym miejscu przykręcam twetter, czyli jest on tak jakby wpuszczony w głąb deski na tej blaszce, potem w zaleznosci jaki to samochód sprawdzam czy lepiej graja skierowane do środka samochodu czy do szyby, bo czasem tak bywa ze jak je skierujemy do szyby to nie wiem czy dzwięk sie odbija od niej ale jest lepiej niz skierowane bezposrednio w strone słuchacza, to już zalezy od samochodu i jak blisko jest szyba od tych głosniczków na podzsybiu, generalnie to rozwiazanie nie jest najlepsze i najestetyczniejsze ale zdaje egzamin i wydaje mi sie że jest to lepsze niz jakieś ordynarnie przyklejone albo przykręcone twrttery na desce rozdzielczej lub tapicerce drzwi.
Szczerze to zrobiłem już podłączenie na osobny kanał zanim napisałeś
Według mnie jest to praktyczniejsze gdyby chciało się coś pozmieniać, ponieważ odpinasz tylko jeden głośnik od radia a nie od razu dwa
co do tweeterków to muszę poszukać właśnie jakiś metalowych blaszek z których można by zrobić takie "przedłużenia", muszą być one tylko odpowiedniej grubości
Jakich maskownic używacie, oryginalnych od VW czy jakiś zamienników?
pozdrawiam
Paweł
edyta:
Możliwe że zamiast tego Pioneera bede miał radio z serii JVC Kameleon, nie wiem jeszcze jaki to dokładnie model... Nie wiecie może jaką ono może mieć moc?
pzdr
Według mnie jest to praktyczniejsze gdyby chciało się coś pozmieniać, ponieważ odpinasz tylko jeden głośnik od radia a nie od razu dwa
co do tweeterków to muszę poszukać właśnie jakiś metalowych blaszek z których można by zrobić takie "przedłużenia", muszą być one tylko odpowiedniej grubości
Jakich maskownic używacie, oryginalnych od VW czy jakiś zamienników?
pozdrawiam
Paweł
edyta:
Możliwe że zamiast tego Pioneera bede miał radio z serii JVC Kameleon, nie wiem jeszcze jaki to dokładnie model... Nie wiecie może jaką ono może mieć moc?
pzdr
Jeśli chodzi o maskownice to ja osobiście daje oryginalne VW bo te od głosników 16,5cm najczęsciej nie pasują w fabryczne przetłoczenie w kieszeni, a co za tm idzie po zamontowaniu odstają, tylko trzeba pamiętać o tym ze w wersjach golfa w których nie było fabrycznie głosników w drzwiach maskownice nie mają dziurek!:) i trzeba dopiero kupić oryginały z dziurkami a to jest koszt kilkudziesieciu zł. nie wiem jaką dokadnie JVC kameleon bedzie maił moc ale nie masz co sie nad tym za bradzo rozczulać bo zadne radio samochodowe nie ma prawdziwej mocy ciągłej więcej niz 4x12 do 15W nie patrz na to co jest napisane na radiu 4x40, 4x50 gdyby tak faktycznie było to nikt by nie używał wzmacniaczy:) z 12V bez przetwornicy której radia nie posiadaja nie mozna uzyskać wiekszej mocy niz kilkanscie Watt na kanał chyba ze wzmacniacz pracuje w klasie H ale to bardzo zadko sie stosuje i jeszcze się nie spotkałem z tym w radiu samochodowym, ten kameleon to juz jest "normalne" radio tak ze nie powinno byc jakis znacznych różnic w mocy w porównaniu do "normalnego" pioneera nawet jesli jast 2-3W mniej lub wiecej to uwierz ze tego nie usłyszysz, jedyne czym mogą sie różnić to brzmienie ale to juz zalezy od konkretnego modelu radia i od upodobania słuchacza.