Sama idea tematu skierowana jest dla tych, którzy chcą za stosunkowo małe pieniążki zrobić konkretny sprzęcik.
Krótki opis:
Cały subwoofer oparty jest na przetworniku STX AP 30-4
Skrzynia jaką zbudowałem ma 44 litrów netto.
Kanał BR jest o średnicy 10cm i długości 22 cm.
Skrzynka strojona na 42 Hz
Frontowa ścianka wytłumiona watą wygłuszającą
Całość obita wykładziną do subwooferów.
Koszty:
-Głośnik STX AP 30-4 – 155zł
-Kanał BR 10cm -15zł
-wykładzina - 16zł
-klej Pattex uniwersalny (polecam) – 12zł
-terminal – 3zł
-kabel 2x4mm– 2zł
Całość – 203zł
Oczywiście tutaj dochodzi dodatkowo wzmacniacz, ale już miałem HPB1502 500 w RMS na mostku.
Według mnie najrozsądniejszym w tej klasie cenowej wzmacniaczem do tej skrzynki jest CarPower HPB-602 225 RMS na mostku. (219 zł)
Obudowa:
Całą obudowę robiłem z płyt wiórowych 18mm z moich starych mebli. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby MDF, ale miałem stare meble więc je wykorzystałem. Wymiary 54/36/32. Sam kształt to prostopadłościan. Mogłem oczywiście tylną ściankę „pochylić” ale do mojego kombiaka akurat pasuje, tym bardziej, że czasami subik będzie grał w domu. Klejone klejem do drewna Pattex i dodatkowo co 6 cm wkręty. Całość uszczelniona silikonem uniwersalnym. Wykładzina klejona na klej Pattex (uniwersalny w tubie). Kanał BR jak już wspomniałem 10cm i długość 22cm (te 2 cm dołożyłem z PCV bo oryginalny miał 20cm). BR umieszczony na ścianie razem z głośnikiem.
Wrażenia:
Całość bardzo fajnie gra. Na razie napędzałem zestaw wzmacniaczem do subów CANTON-a 100 RMS. W pokoju totalny Armagedon. Bass jest czysty, dynamiczny, schodzi bardzo nisko. Odcięcie miałem przy 120 czyli 120 Hz w dół. Zestawik chodzi bez porównania do mojego byłego Alphadra SW 1003 8” 300/150 RMS w obudowie 48L. Na weekend podłącze go do mojego CarPowerka mostek 500Watt i zobaczymy jak to będzie w autku bo w domu naprawdę świetny.
Na koniec chyba warto podkreślić, że za takie pieniądze chyba nie ma żadnego sprzętu, który konkurowałby z tym STX.
A oto kilka fotek z samej budowy skrzyni:

I efekt końcowy :

Polecam Wszystkim taką skrzynkę na tym przetworniku.
Pozdrawiam