MK4 - Problem z tylnymi głośnikami
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam,
Mam mały problem. Posiadam golfa IV w wersji 3D - podstawowa wersja BASIS. W standardzie gofer nie posiadał głośników za tylnymi boczkami. Poprzedni właściciel postanowił je dorzucić do nagłośnienia. Różnica dźwięku pomiędzy przodem a tyłem była ogromna więc postanowiłem coś z tym zrobić i wymieniłem głośniki na JBL GTO 6507C + zwrotnice (trafiły się za paczkę draży od znajomego). Po tej małej modyfikacji niestety... jakość dźwięku była praktycznie na takim samym poziomie. Możecie mi pomóc bo zastanawiam się czy wina nie leży jednak po stronie wygłuszenia?? Macie jakieś ciekawe pomysły o co może chodzić??
Mam mały problem. Posiadam golfa IV w wersji 3D - podstawowa wersja BASIS. W standardzie gofer nie posiadał głośników za tylnymi boczkami. Poprzedni właściciel postanowił je dorzucić do nagłośnienia. Różnica dźwięku pomiędzy przodem a tyłem była ogromna więc postanowiłem coś z tym zrobić i wymieniłem głośniki na JBL GTO 6507C + zwrotnice (trafiły się za paczkę draży od znajomego). Po tej małej modyfikacji niestety... jakość dźwięku była praktycznie na takim samym poziomie. Możecie mi pomóc bo zastanawiam się czy wina nie leży jednak po stronie wygłuszenia?? Macie jakieś ciekawe pomysły o co może chodzić??
CZYSTA FURA JEŹDZI SZYBCIEJ !!!!!!!
TRAKTUJ LEWY JAK KIBEL. MUSISZ? WCHODZISZ, ROBISZ, WRACASZ!
Zgaduję ... zniknął bas ? Jeśli tak , to masz pomieszane kabelki i głośniki grają w przeciw fazie .
Dokładnie tak. Czyli trzeba rozebrać boczki i pobawić się kabelkami przy głośnikach??? A co z wygłuszeniem?? Po podmianie kabelków o ile to ich wina nie powinno być dużej różnicy pomiędzy przodem a tyłem nawet wtedy, gdy nie ma wygłuszenia??powalla pisze:Zgaduję ... zniknął bas ?
Możesz podmienić kabelki przy radiu.
ale tylko w jednym tylnym głośniku.
ale tylko w jednym tylnym głośniku.
Trochę zbytnio nie ogarniam... Dlaczego tylko przy jednym??dan124 pisze:ale tylko w jednym tylnym głośniku
Edit:
Panowie zmiana kabelków odpada . Zamieniłem je przy radiu i nie przyniosło to żadnego efektu. A głośniki nie dość, że nie dają bassu to chodzą jakby były tam włożone jakieś stare głośniki z telewizora .
miałem to samo ale powiem tyle zainwestuj w dystanse pod głośniki i powino pomóc ja tak zrobiłem i jest git i nie zapomnij wygłuszyć tyłu bo bez tego będzie kicha ja tak miałem i nie narzekam
Zmiana kabelków, to chodzi o zamienienie plusa z minusem. Jeżeli jeden głośnik jest podpięty prawidłowo, to gra w fazie, a jak drugi jest podpięty odwrotnie, to gra w przeciw fazie i bass się wzajemnie zniesie.
Kolejna sprawa, to to jest zestaw 2Ohm, a ty podłączasz to pod radio stabilne przy 4Ohm ( jak dobrze rozumiem ).
Coś takiego już przerabiałem z głośnikami współosiowymi JBL z serii GTO ( 2Ohm ) u znajomego.
JBL GTO 6507C
Rozmiar: 165 mm
Typ: 2 - drożny zestaw głośnikowy
Moc ciągła: 70 W
Moc szczytowa: 210 W
Impedancja: 2 Ohm
Skuteczność: 92 dB
Pasmo przenoszenia: 55 - 21.000 Hz
Głębokość montażowa: 61 mm
Kolejna sprawa, to to jest zestaw 2Ohm, a ty podłączasz to pod radio stabilne przy 4Ohm ( jak dobrze rozumiem ).
Coś takiego już przerabiałem z głośnikami współosiowymi JBL z serii GTO ( 2Ohm ) u znajomego.
JBL GTO 6507C
Rozmiar: 165 mm
Typ: 2 - drożny zestaw głośnikowy
Moc ciągła: 70 W
Moc szczytowa: 210 W
Impedancja: 2 Ohm
Skuteczność: 92 dB
Pasmo przenoszenia: 55 - 21.000 Hz
Głębokość montażowa: 61 mm
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Nawet nie zauważyłem
Spojrzałem tylko na datę ostatniego wpisu.
Spojrzałem tylko na datę ostatniego wpisu.
Warto było odezwać się "w temacie z sierpnia", bo dzisiaj ( rok później ) auto odezwał się na PW :p
W sumie to myślałem że problem tkwi w konstrukcji montażu głośników i dlatego dałem sobie spokój. Próba z podmiana kabelkow nic prawie nie dała. Dzięki koledze spróbuje jeszcze z innymi głośnikami wraz z matami.