Efekt TURBO w głośnikach po montażu wzmacniacza! co zrobić?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
marcin-kielce
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Efekt TURBO w głośnikach po montażu wzmacniacza! co zrobić?

Post autor: marcin-kielce » wt mar 07, 2006 17:08

Mam z Golfiku 3 Troszkę sprzetu firmy Blaupunkt: Radio RCM 169 + zmieniarka 10 CD, subwoofer GTB 300 (ten słynny z allegro za 199 zł :chytry: ) i wzmacniacz GTA 4100 4x100 lub 2x320. Do tej pory wzmacniacz był podłączony pod jeden kanał 320 Watt i zasilał subwoofer i głośniki były zasilane końcówkami mocy z radia. Wszystko Grało świetnie ale aperyt rośnie w miarę jedzenia... :jezor:

Ostatnio podłaczyłem posiadany wzmacniacz pod głośniki w samochodzie z konfiguracja 4 kanały po 100 watt ponieważ planowałem kupić drugi wzmacniacz. i w tym momencie pojawił sie problem a nawet 2! Po pierwsze w głośnikach po uruchonieniu silnika słychać świst który nasila sie wraz ze wzrostem obrotów (podobne troche do turbo) a po drugie jeżeli przy włączonym radiu zapalimy silnik to jest tak jakby udażenie w głosniki w chwili jak wzmacniacz sie ponownie włącza ( bardzo denerujące i boje sie żeby coś sie nie stało z głośnikami). Jeżeli potraficie mi pomóc i macie jakieś pomysly to piszcie!

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » wt mar 07, 2006 19:27

z gwizdem temat był poruszany kilka(naście) razy
ale sprawdź:
-czy chinche nie mają przebicia
-czy kable sygnałowe nie leżą obok prądowych

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”