WITAM
Mam radio Pioneer DEH-4700MP 4x50 i głośniki Alpine SXE - 1750S + TWEETERY i mam takie pytanie bo czytałem już troche o tych wysokotonówkach i zazwyczaj mówicie że do nich jest potrzebna zwrotnica a ja niewiem zabardzo co ona daje
PROSIŁBYM o wytłumaczenie
POZDRAWIAM
Głośniki i zwrotnica
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: VW Touran 1T2
- Silnik: BMM
- Kontakt:
Znalazłem takie cuś
ZWROTNICA (głośnikowa)
Układ, który dzieli pasmo akustyczne na kilka węższych pasm. Każde z tych pasm jest następnie odtwarzane przez odpowiedni głośnik. Zwykle są to głośniki: wysokotonowy i niskośredniotonowy w kolumnach dwudrożnych albo niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy w kolumnach trójdrożnych. Na zwrotnicę składają się filtry: dolnoprzepustowe, górnoprzepustowe i pasmowoprzepustowe. Używanie zwrotnic jest konieczne ponieważ głośniki nie są w stanie odtwarzać całego pasma akustycznego z zadowalającą jakością i każdy z nich jest przeznaczony jest tylko do odtwarzania określonego zakresu częstotliwości (są wyjątki w rodzaju pełnopasmowych głośników elektrostatycznych).
Podstawowe parmaetry zwrotnicy to:
* częstotliwość lub częstotliwości podziału
* nachylenie zbocza (np. 12 dB/oktawę, 24 dB/okt., im większa liczba tym stromsze nachylenie zbocza)
* typ filtru (np. Linkwitz-Riley, Bessel, Butterworth)
Stosuje się dwa rodzaje zwrotnic: aktywne i pasywne. Pasywne zwrotnice składają się z elementów pasywnych (cewek, kondensatorów, rezystorów) i zwykle są zainstalowane we wnętrzu obudowy zestawu głośnikowego (zawsze są ona po wzmacniaczu mocy w torze). Sygnały ze zwrotnicy pasywnej są podłączone bezpośrednio do głośników.
Zwrotnice aktywne wykorzystują elementy aktywne (układy scalone, tranzystory, lampy) i są umieszczone przed wzmacniaczami mocy. Za zwrotnicą aktywną znajdują się co najmniej dwa wzmacniacze mocy które zasilają odpowiednie głośniki.
Zwrotnica odseparowuje częstotliwości wysokie od niskich (zwrotnica dwudrożna) lub wysokie–średnie-niskie (zwrotnica 3 drożna). Usprawnia działanie i polepsza jakość odsłuchową zestawu głośnikowego (głośnik gra tylko to co potrafi najlepiej przetworzyć). Dodatkowo zabezpiecza głośniki przed ich uszkodzeniem (np: wysokie tony maja bardzo małą moc w porównaniu z tonami niskimi, więc odseparowanie częstotliwości wysokich i niskich zabezpiecza przed uszkodzeniem głośnika wysokotonowego).
Pozdr .
Pozdr .
:bylo: :bajer: