brak masy przy radiu
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master
brak masy przy radiu
witam,
mam problem z zasilaniem radia, do dzisiaj rana wszystko było ok. Potem nagle radio przestało grać. Po jego wyjęciu i sprawdzeniu "prądu" okazało się że nie ma masy. Tu moje pytanie gdyż wiązkę do radia mam oryginalną (tzn. fabryczną) - gdzie fabrycznie przyłączona jest masa do radia?? Sądzę że jest ona przykręcona nakrętką do budy i pewnie ona się poluzowała. Był bym wdzięczny za jakiś obrazek ilustrujący to miejsce.
mam problem z zasilaniem radia, do dzisiaj rana wszystko było ok. Potem nagle radio przestało grać. Po jego wyjęciu i sprawdzeniu "prądu" okazało się że nie ma masy. Tu moje pytanie gdyż wiązkę do radia mam oryginalną (tzn. fabryczną) - gdzie fabrycznie przyłączona jest masa do radia?? Sądzę że jest ona przykręcona nakrętką do budy i pewnie ona się poluzowała. Był bym wdzięczny za jakiś obrazek ilustrujący to miejsce.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kable masowe brązowe sa mocowane do blachy na lewo od skrzynki bezpieczników, ale czy ten kabel leci tam zapewne niebezpośrednio tylko poprzez skrzynkę bezpieczników więc masz więcej połaczeń do sprawdzenia
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Fabrycznie masa ma być w pinie 8 kostki zasilającej radio, w antenie może być ale raczej to tylko ekran, bez połączenia z masa nadwozia tylko z masa radia
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Trochę to osobliwe podejście: Masa jest, jak pisze Kolega Paweł Marek, na pinie 8, kolor brązowy i tak ma być!Denisq pisze:A ja powiem tak: większość elektryków jak byłaby pewna, że to brak masy to ciągnie nowy przewód i po kłopocie. Np od zapalniczki.. zanim znajdziesz przyczynę to możesz jeszcze tylko sobie kłopotów narobić..
Rozwiązanie proponowane w cytowanym poście powoduje w krótkim czasie znaną z rozpaczliwych postów z prośbą o pomoc - pajęczynę kabli nie wiadomo gdzie idących... A jeszcze gdy ten "elektryk" nie ma brązowego a np . czerwony
Prawdopodobną przyczyną będzie poluzowanie lub odpięcie wtyku na charakterystycznym kółku na lewym słupku drzwiowym, do którego dochodzi kilka brązowych przewodów - to punkt masowy. Wypięcie się przewodu ze skrzynki bezpieczników jest rzadkością, a ponadto masa radia idzie bezpośrednio na ten słupek (sprawdziłem w schematach).
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2010 00:00 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lukasz_mk2
- Forum Master