[DVD] Bardzo dziwna sprawa z odtwarzaniem na radiu JVC...

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
noname_conek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

[DVD] Bardzo dziwna sprawa z odtwarzaniem na radiu JVC...

Post autor: noname_conek » sob kwie 24, 2010 00:04

Witam.

Posiadam radio DVD JVC z wyświetlaczem, zawsze nagrywałem sobie filmy/teledyski/muze z kompa i wszystko było oki. ostatnio nagrałem płytkę z nowymi teledyskami i muzą i odpala tylko muzę a teledysków nie, włożyłem poprzednią płytę wszystko działa :kac: wiec myśle sobie pewnie nagrałem w złym formacie,, wiec przerobiłem na inny format nagrałem jeszcze raz i pupa znowu czyta tylko muzę, wiec myśle sobie firma płyty [sony] może trzeba innej wziąłem TDK nagrałem znowu tylko muza teledysków już nie, próbowałem jeszcze kilka razy kupowałem płyty dvd+ i dvd- różnych firm i nagrywałem na 2 różnych nagrywarkach w różnych prędkościach, w różnych formatach... dalej działa tylko muza, po włożeniu płyt które nagrałem kiedys działa muza i teledyski :ass:

co to może być, ma ktoś jakieś pomysły sugestie? bo już mi szkoda płyt na testowanie :D

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » sob kwie 24, 2010 06:14

Mowiac, ze probowales rozne formaty masz na mysli format pliku jaki nagrywasz na plyty czy format w jakim nagrales plyte DVD (UDF, ISO?)?
Bo mi to wyglada na
1/ albo nagrales w formacie innym niz obsluguje te radio (moze inna rozdzielczosc, kodek audio itp
2/ albo nagrales plytki DVD w formacie UDF lub cos w tym stylu, ale wtedy to raczej radio nie powinno wogole czytac plyty, tak wiec chyba cos w okolicy pkt 1

Podaj model radia, zobaczymy co to ma za funkcje i co czyta.
Ostatnio zmieniony sob kwie 24, 2010 06:16 przez Tical, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » sob kwie 24, 2010 10:33

a podczas odtwarzania tej płyty jak leci muza, to na wyświetlaczu coś wyświetla?, nie wiem czy to radio (nie podałeś modelu) ma blokadę w czasie jazdy, może coś w instalacji Ci się odłączyło, a radio kupione w polsce? może masz wersje USA, wiadomo wtedy o co biega

Awatar użytkownika
noname_conek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: noname_conek » sob kwie 24, 2010 13:05

RAdio kupione w PL: model
JVC KD-AVX11
Obrazek

Tical pisze:Mowiac, ze probowales rozne formaty masz na mysli format pliku jaki nagrywasz na plyty czy format w jakim nagrales plyte DVD
format plików video. avi mgeg mp4 itp
Tical pisze:1/ albo nagrales w formacie innym niz obsluguje te radio (moze inna rozdzielczosc, kodek audio itp
wcześniej radio czytałeo każdy film z kompa nawet długometrażowe z dużą rozdzielczością :/
a podczas odtwarzania tej płyty jak leci muza, to na wyświetlaczu coś wyświetla?, nie wiem czy to radio (nie podałeś modelu) ma blokadę w czasie jazdy, może coś w instalacji Ci się odłączyło, a radio kupione w polsce? może masz wersje USA, wiadomo wtedy o co biega
tak radio ma blokadę, ale jeśli by ona sie rozłączyła to by leciała sama muza z teledysku, a on nawet nie widzi tego folderu z teledyskami...

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » sob kwie 24, 2010 14:21

dziwna sprawa, ale jeżeli na początku pisałeś że nie działa na tych nowych płytach co nagrywasz, a działa na tych starych co wcześniej też chodziły, to dla mnie ewidentna wina leży w nagrywaniu tych płyt

Awatar użytkownika
noname_conek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: noname_conek » sob kwie 24, 2010 15:46

arturek320 pisze:ewidentna wina leży w nagrywaniu tych płyt
myślałem że to problem mojej nagrywarki, poszedłem do kumpla i nagrałem i dalej to samo :/

MÓJ GOLF:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » ndz kwie 25, 2010 10:34

Dziwna sprawa...
Ale mowisz, ze plyty nagrane kiedys dzialaja nadal, tylko problem jest z plytami, ktore nagrywasz teraz?
To wez zgraj te pliki z plyt, ktore dzialaja i nagraj je na nowo na nowej plycie, wykluczymy przynajmniej jedna czesc zagadki.
Na druga plytke mozesz nagrac to samo, ale dorzucajac kilka innych plikow, ktorych Ci teraz nie czyta.
Zobaczymy co bedzie...

Awatar użytkownika
ledman
pssst
pssst

Post autor: ledman » ndz kwie 25, 2010 10:37

noname_conek pisze:myślałem że to problem mojej nagrywarki, poszedłem do kumpla i nagrałem i dalej to samo :/
może spróbuj nagrać jakąś małą prędkością - np x4

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » ndz kwie 25, 2010 10:48

Dokladnie, predkosc tez moze miec duzo znaczenie.
Wg mnie bezpieczna predkoscia dla CD to x16, dla DVD x8 (nawet x12).
Ja nagrywajac przy tych predkosciach nigdy nie mialem problemu z odczytem.
Oczywiscie mowie tu o markowych plytach (Verbatim, TDK itp).
Ostatnio zmieniony ndz kwie 25, 2010 10:48 przez Tical, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
noname_conek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: noname_conek » pn maja 03, 2010 13:25

Tical pisze:To wez zgraj te pliki z plyt, ktore dzialaja i nagraj je na nowo na nowej plycie, wykluczymy przynajmniej jedna czesc zagadki.
skopiowałem stara płytę nagrałem jeszcze raz i działa :chytry:
ledman pisze:może spróbuj nagrać jakąś małą prędkością - np x4
zawsze nagrywam na najniższej
Tical pisze:Oczywiście mowie tu o markowych plytach (Verbatim, TDK itp).
akurat nagrywałem na tdk i sony...

nagrałem kolejna płytę w mpg1 i dalej nie dziła... może coś konwerter który używam coś brudzi :/

ogólnie to zawsze robiłem tak: szukałem kawałka na youtube pobierałem vDownloaderem na kompa następnie przerabiałem przez Xilisoft HD Video Converter i wszystko było oki teraz duuupa.. może ktoś mi pokaże swój sposób może ten program coś mi szwankuje...
Ostatnio zmieniony pn maja 03, 2010 13:31 przez noname_conek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » pn maja 03, 2010 19:46

noname_conek, sciagnij program MediaInfo http://mediainfo.sourceforge.net/pl, otworz tym programem kilka plikow, ktore po ponownym nagraniu dzialaja i wklej tu informacje z tego programu tych kilku plikow (jaki kodek audio/video itd).
Nastepnie zrob to samo z plikami, ktore nie dzialaja i tez tu to wklej.
Zobaczymy gdzie jest roznica.
Moze byc, ze program do konwersji cos Ci bruzdzi, moze sprobuj konwertowac dla proby innym?
Ja np uzywam Total Video Converter i nie mam zadnych problemow - wyprobuj.

Jeszcze jedna sprawa.
To jest Twoje radio tak? http://www.audiophile.pl/p/1567_jvc_kd-avx11
Wg tego opisu ono odtwarza
# Kompatybilny z WAV/MP3/WMA (DVD/CD)
# Kompatybilny z DivX®/JPEG/MPEG1,2 (DVD/CD)

A wczesniej pisales, ze nagrywasz mp4 i Ci dzialaja :goof:

Wg mnie jedyne formaty jakie mozesz na tym odtworzyc bez problemu (czytajac z opisu radia) to avi (kodek DivX, moze tez MPEG4, ale nie jestem pewien) i mpeg, mpg (czyli glownie plyty DVD i pliki w tym formacie). O mp4 tutaj nie ma mowy, poza tym mp4 to jest inny kontener niz avi i mpg i nic o tym nie ma w opisach...

Jesli chodzi o to
noname_conek pisze:nagrałem kolejna płytę w mpg1 i dalej nie dziła...
to znaczy zrobiles tak?
- przerobiles pliki na format MPEG1 (rozszerzenie wyjsciowe .mpg)
- nagrales plyte powiedzmy w Nero wybierajac typ plyty DANE i na nie wrzuciles te pliki?

Pozdr
Ostatnio zmieniony pn maja 03, 2010 19:51 przez Tical, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
noname_conek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: noname_conek » pn maja 03, 2010 20:08

Tical pisze:Wg mnie jedyne formaty jakie mozesz na tym odtworzyc bez problemu (czytajac z opisu radia) to avi (kodek DivX, moze tez MPEG4, ale nie jestem pewien) i mpeg, mpg (czyli glownie plyty DVD i pliki w tym formacie). O mp4 tutaj nie ma mowy, poza tym mp4 to jest inny kontener niz avi i mpg i nic o tym nie ma w opisach...
sorki literówka poszła mpeg4 i działało
Tical pisze:to znaczy zrobiles tak?
- przerobiles pliki na format MPEG1 (rozszerzenie wyjsciowe .mpg)
tak
Tical pisze:nagrales plyte powiedzmy w Nero wybierajac typ plyty DANE i na nie wrzuciłeś te pliki?
tak, zawsze tak robiłem, nawet nie zamykałem sesji i dogrywałem potem pliki

radio te co pokazałeś ;] wypróbuje konwertera który napisałes ;]

dzięki za chęć pomocy :bigok:

MÓJ GOLF:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tical
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tical » pn maja 03, 2010 20:14

Wyprobuj, bo mi sie wydaje, ze problem powstaje gdzies podczas konwersji...

Awatar użytkownika
noname_conek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: noname_conek » wt maja 11, 2010 23:31

dzięki wszystkim za odpowiedzi! problem rozwiązany ;] a co było? dziwne ale program który od zawsze uzywałem coś nawalił i przy każdej konwersji "dorzucał" coś co potrzebowało najnowszych kodeków :/ poprałem iny program i teraz wszystko oki ;]

MÓJ GOLF:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”