Zwrotnica w radiu

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Zwrotnica w radiu

Post autor: Wojtek » ndz wrz 13, 2009 17:25

Witam

Mam pytanie - moje radio (clarion 788) posiada cyfrowy procesor dźwięku z sześcioma wyjściami. Z przodu zestaw separowany (helix db 62.1) z tyłu woofer a to wszystko napędza 4-kanałowy wzmacniacz. Jak łatwo się domyślać 2 kanały idą do zwrotnic a te rozdzielają na głośniki, 2 kanały w mostku idą do woofera. Zaczęło mnie jednak zastanawiać, czy by nie wykorzystać możliwości radia i nie ominąć zwrotnic helixa ;) tylko takie pytanie - czy jest sens podpinać tweetery pod radio, a średniotonowe przez wzmacniacz? Czy jednak koniecznie jest puszczenie tego wszystkiego przez wzmacniacz?

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz wrz 13, 2009 18:56

niejestem pewien tylko czy jak wlaczysz zwrotnice w radiu czy niewylaczy ci sygnalu na cinczach.moze sie myle.kiedys tak podlaczylem wzmaka ze woofery przez wzmaka a tweetery przez radio ale niewykozystujac zwrotnicy w radiu.gralo to "inaczej"gdyz jak woofer zaczynal dosc glosno grac to tweeterów juz niebylo slychac z racji ze radio ma mniej mocy
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 18:57 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » ndz wrz 13, 2009 20:13

Jak wyżej....poniekąd bedą różnice zniekształceń dość mocno słysczalne....możesz se przy następnym weekendzie puścić kable byle jak w samochodzie podłączyć i posłuchać jak to będzie grało...

ALE!! zanim podłączysz tweeter to na radiu pierwszo włącz zwrotki i ustaw ciecie na tweeter by go nie puścić pełnym pasmem i nie spalić :)

Na pewnym forum doczytałem się iż jest ciekawa różnica jakościowa :) ale to tylko wyczytane uprzedzam.... lecz by to sprawdzić warto sie pobawić i pochwalić sie....

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz wrz 13, 2009 20:21

ja tak podlaczylem gdyz mialem wtedy glosniki sinuslive165 i tam zwrotka odcinala nagle(zabezpieczala)tweetery.radio znów niedawalo takiej mocy aby zadzialalo zabezpieczenie wiec mając wzmacniacz musialem tak podłaczyć ten zestaw.grało hmm ja nielubie mocnej góry wiec mi to odpowiadało

Awatar użytkownika
Wojtek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Wojtek » ndz wrz 13, 2009 22:18

na szczęście nie wyłącza mi nic ;) tj. mogę manualnie odłączać wyjścia niskiego i wysokiego poziomu, lub dać, żeby oba grały :)

tak będę właśnie musiał zrobić, puścić bez wzmaka, i sprawdzić efekt, później ze wzmakiem i porównać :) w "najgorszym" razie kupię 2 wzmacniacz dla woofera ;)

dobra uwaga z tą kolejnością podłączania :pub:

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”