Problem z odbiorem antena dachowa Golf Mk II
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Problem z odbiorem antena dachowa Golf Mk II
Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale mam problem z anteną dachową od radia w swoim golfie. Otóż jakiś czas temu usunołem antenę z błotnika i zainstalowem na dachu, nie była to jakaś rewelacja bo za 25 zł ale jakoś działała. Postanowiłem polepszyć jakość odbioru radyjka i założyłem orginalną antenę z Golfa II GTI z wbudowanym wzmacniaczem. I powiem wam że wcale nie jest lepiej. Jak sam nie znajde stacji ręcznie to radio też nie znajdzie. Natomiast na starej teleskopowej antenie z błotnika ściągało super. Ogólnie jak mam zaprogramowaną jakąś stacje to odbiera ale czasem jak jade pojawiają się szumy zakłucenia, wkurza to niezmiernie.
Kabel nie jest przecięty, prąd do wzmacniacza dochodzi, masa też wygląda OK.
Co może być przyczyną słabego odbioru??? Czy może te orginalne anteny nie zbierają zbyt dobrze??
Może miał ktoś podobny problem??
Kabel nie jest przecięty, prąd do wzmacniacza dochodzi, masa też wygląda OK.
Co może być przyczyną słabego odbioru??? Czy może te orginalne anteny nie zbierają zbyt dobrze??
Może miał ktoś podobny problem??
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Sprawdź przede wszystkim czy masz dobrze połączoną masę anteny z masą radia, i czy nie pomyliły się kabelki "gorący", na którym wychodzi sygnał z anteny z masą.
Jeśli masz niefabryczne radyjko, to źródłem Twoich problemów może być też brak separatora pomiędzy anteną i radiem. Prąd zasilający antenę dostaje się na wejście antenowe radia i powoduje zakłócenia.
Najprostszym separatorem będzie kondensator ceramiczny 1pF (pikofarad) wpięty między radio i antenę na "gorący" przewód. Koszt w elektronicznym ~10groszy.
Jeśli masz niefabryczne radyjko, to źródłem Twoich problemów może być też brak separatora pomiędzy anteną i radiem. Prąd zasilający antenę dostaje się na wejście antenowe radia i powoduje zakłócenia.
Najprostszym separatorem będzie kondensator ceramiczny 1pF (pikofarad) wpięty między radio i antenę na "gorący" przewód. Koszt w elektronicznym ~10groszy.
ale widzisz tu prawie nie ma różnicy czy wzmacniacz antenowy jest zasilany czy też nie
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mierzyłeś przewód antenowy czy nie ma zwarcia do masy??Masę dobrze podłączyles?Moze to wydac sie dziwne ale masz podlaczona mase z blotnika do maski??Mi raz przez to nie odbieralo....Marszall pisze:ale widzisz tu prawie nie ma różnicy czy wzmacniacz antenowy jest zasilany czy też nie
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
A wiesz że nie mam
mówimy oczywiście o antenie dachowej dla przypomnienia.
kabel między goracym a masą nie ma przejścia, masa raczej tez jest dobra.
kabel między goracym a masą nie ma przejścia, masa raczej tez jest dobra.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tak ale moze....warto sprobowac w koncu fabrycznie byl ten kabelek a ten wzamcniacz antenowy masz na kablu od anteny??moze on cos pier... :green_fuck: psuje...moze wywal twn wzmacniacz i sprobuj bez niego....ja tak zrobilem u ojca w MK2, mianowicie dalem po prostu kabel antenowy od radia do anteny bez wzmacniacza i dziala i ladnie sciaga...a i jeszcze jedno czy jak montowales antene to przypadkiem tego trzpienia nagwintowanego co przechodzi przez dach i do ktorego dokreca sie przewod antenowy nie przywarles do masy?Marszall pisze:A wiesz że nie mam
Dałem ta dodatkowa masę na maskę ale nic, żadnych zmian,
Antenę mam przykrecaną w taki sposób że od stopki idzie tulejka nagwintowana przez dach i w tej tulejce puszczony kabel od anteny i wzmacniacza-wzmacniacz siedzi w stopce anteny. Wiec raczej nie mogłem zmasować przewodu sygnałowego. Czy podłączony wzmacniacz czy nie nie ma różnicy.
Juz sam nie wiem
Antenę mam przykrecaną w taki sposób że od stopki idzie tulejka nagwintowana przez dach i w tej tulejce puszczony kabel od anteny i wzmacniacza-wzmacniacz siedzi w stopce anteny. Wiec raczej nie mogłem zmasować przewodu sygnałowego. Czy podłączony wzmacniacz czy nie nie ma różnicy.
Juz sam nie wiem
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a probowales do samego kabla antenowego dotykac jakims czyms>>np srubokretem...moze kabel jest jakis nie ten teges...albo moze sama antena