Efekt ''przyspieszania'' w glosnikach...:/
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Stecko
- Mały gagatek
- Kontakt:
Efekt ''przyspieszania'' w glosnikach...:/
Witam
Mam maly problem z moim zestawem. Po przekreceniu zaplonu slysze w glosnikach wentylator, podczas dodawania gazu mam efekt przyspieszania w glosnikach... Do dzis mialem oryginalne glosniki podpiete pod radio a sub pod wzmacniaczi tego efektu nie bylo. Zamontowalem zamiast oryginalnego zestawu przedniego Focal'e 165 i podpialem je pod wzamcniacz i kiszka:/ Gdzie popelnilem blad? tzn za co odpowiada te brzeczenie? kable sygnalowe(rca) czy kabel glosnikowy znajduje sie blisko jakis kablio zasilajacych??? Poscilem dzis dodatkowo rca i glosnikowe do tych focal'i ... po jednej stronie glosnikowy i rca a po drugiej idzie glosnikowy , zasilajacy do wzmacniacza i rca do sub'a ...
wzmacniacz jest podpiecy + z aku a masa z budy auta , ma to znaczenie? czy lepiej mase tez z aku??
pozdr
Mam maly problem z moim zestawem. Po przekreceniu zaplonu slysze w glosnikach wentylator, podczas dodawania gazu mam efekt przyspieszania w glosnikach... Do dzis mialem oryginalne glosniki podpiete pod radio a sub pod wzmacniaczi tego efektu nie bylo. Zamontowalem zamiast oryginalnego zestawu przedniego Focal'e 165 i podpialem je pod wzamcniacz i kiszka:/ Gdzie popelnilem blad? tzn za co odpowiada te brzeczenie? kable sygnalowe(rca) czy kabel glosnikowy znajduje sie blisko jakis kablio zasilajacych??? Poscilem dzis dodatkowo rca i glosnikowe do tych focal'i ... po jednej stronie glosnikowy i rca a po drugiej idzie glosnikowy , zasilajacy do wzmacniacza i rca do sub'a ...
wzmacniacz jest podpiecy + z aku a masa z budy auta , ma to znaczenie? czy lepiej mase tez z aku??
pozdr
-
- Forum Master
- Kontakt:
- Stecko
- Mały gagatek
- Kontakt:
hmm moze byc ale z 2 stron w progach mam sporo kabli:/ wiec zapewne z 2 stron ida jakies zasilania... chyba ze liczy sie tylko zasilanie wzmacniacza zeby kable nie byly za blisko... aha ale kable rca czy glosnikowe nie moga byc kolo zasilania??Slavwek.ie pisze:Witam.
Ja bym sprawdził też punt podpięcia masy z budy, bo czasem dokładne oczyszczenie z lakieru pod nakrętką i solidne dokręcenie pomaga.
Z tego co wyczytałem z twojego opisu wynika że jedna para chinch idzie razem z zasilaniem wzmacniacza jedną stroną. To też może być przyczyną zakłuceń.
Ostatnio zmieniony sob gru 22, 2007 23:13 przez Stecko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Stecko
- Mały gagatek
- Kontakt:
slaba masa w radiu to raczej nie, dlatego ze do dzis mialem glosniki podpiete pod radio i nie bylo tego efektu, brzeczenie pojawilo si epo podpieciu glosnikow pod wzmacniacz... Mysle od czego zaczac bo nie chce mi sie calego auta rozbierac:)
[ Dodano: 22 Gru 2007 22:19 ]
przewody rca zamienialem i efekt ten sam... zostala opcja przerzucenia rca na jedna strone a zasilania na druga, choc glosnikowy i tak bedzi epo tej samej stronie co zasilanie bo na przerzucenie go na druga strone m i nie starczy...
[ Dodano: 22 Gru 2007 22:19 ]
przewody rca zamienialem i efekt ten sam... zostala opcja przerzucenia rca na jedna strone a zasilania na druga, choc glosnikowy i tak bedzi epo tej samej stronie co zasilanie bo na przerzucenie go na druga strone m i nie starczy...
-
- Forum Master
- Kontakt:
Głośnikowy jak będzie szedł razem z RCA to nie powinno być zakłuceń. Najlepiej jak RCA i głośniki położysz prawym progiem (tam najmniej elektryki) a zasilanie lewym progiem.
Piotr2 dobrze mówi, trzeba też posprawdzać kable RCA.moze byc spowodowana zla masa na radiu np.mozesz miec slaba mase (ekran) w przewodach rca
Nie jestem zawodowcem w tych sprawach bo dopiero sam cigne u sibie instalacje ale ktoś kto mnie uczyl mowil zeby nie klasc przewodu zasialjacego obok chinch (przy głosnikowych juz mozesz) bo na chinchach idzie jeszcze słaba moc bo tylko z radia i z tego mozesz miec te zakłucenia. Ale niech sie wypowiedza znawcy bo nie jestem pewien a w błąd nie chce Cie wprowadzic.
Wydechy do każdego auta robione na zamówienie - profesjonalne podejście MTG (Płock)
Wyciąganie wgnieceń bez lakierowania (Płock)
VW Golf MK3-> Audi A3-> VW Touareg
Wyciąganie wgnieceń bez lakierowania (Płock)
VW Golf MK3-> Audi A3-> VW Touareg
- Stecko
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam
wyciagnalem na zewnatrz jedna pare chinch i problem dalej... ale zauwazylem ze '' piszczenie'' wystepuje tylko gdy sa podlaczone 2 pary rca!? gdy odpinam jedna(niewazne ktora) problem znika, zmienialem na przemian rca raz na przod wyjscia radia raz na tyl i we wzmacniaczu tak samo i przy jednej parze wszystko super, gdy podlacze 2 odrazu zaklucenia... co moze byc nie tak?? nie wiem co moze byc nie tak, moze we wzmacniaczy robis ie jakies zwarcie gdy sa podlaczone 2 pary rca lub w radiu?
wyciagnalem na zewnatrz jedna pare chinch i problem dalej... ale zauwazylem ze '' piszczenie'' wystepuje tylko gdy sa podlaczone 2 pary rca!? gdy odpinam jedna(niewazne ktora) problem znika, zmienialem na przemian rca raz na przod wyjscia radia raz na tyl i we wzmacniaczu tak samo i przy jednej parze wszystko super, gdy podlacze 2 odrazu zaklucenia... co moze byc nie tak?? nie wiem co moze byc nie tak, moze we wzmacniaczy robis ie jakies zwarcie gdy sa podlaczone 2 pary rca lub w radiu?