Radio sie wylącza ( i nie mieści)
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Radio sie wylącza ( i nie mieści)
Witam!
Posiadam radio SONY CDX-4000R. Do tego mam podłączoną skrzynie. Pierwszy problem jest taki, ze jak zrobie głośnośc na dość wysoką, to przy uderzeniu basu - radio wyłącza się. Po chwili znów się włącza i musze przyciszyć. Czy to objaw przypalonych końcówek? Czy może zbyt cienkiego kabla + ?
Drugi problem to to ze nie moge tego radia wepchnac do konca w półkieszeń. Mam zamontowane w standardowym miejscu, a z tyłu przeszkadzają jakieś puszki, czy kostki (nie od radia)
Posiadam radio SONY CDX-4000R. Do tego mam podłączoną skrzynie. Pierwszy problem jest taki, ze jak zrobie głośnośc na dość wysoką, to przy uderzeniu basu - radio wyłącza się. Po chwili znów się włącza i musze przyciszyć. Czy to objaw przypalonych końcówek? Czy może zbyt cienkiego kabla + ?
Drugi problem to to ze nie moge tego radia wepchnac do konca w półkieszeń. Mam zamontowane w standardowym miejscu, a z tyłu przeszkadzają jakieś puszki, czy kostki (nie od radia)
PILOT MK2
odpal samochód i zobacz czy jest tak samo
tak sie dzieje gdy jest za mało prądu
-mogą być za cienkie przewody zasilające
-słaby akumulator, może masz słabe ładowanie
podobno zamocowanie kondensatora pomaga( tak słyszałem) ale jeszcze tego nie testowałem
tak sie dzieje gdy jest za mało prądu
-mogą być za cienkie przewody zasilające
-słaby akumulator, może masz słabe ładowanie
podobno zamocowanie kondensatora pomaga( tak słyszałem) ale jeszcze tego nie testowałem
http://misza1982.digart.pl
www.fotomisza.yoyo.pl
moje wypociny :)
www.fotomisza.yoyo.pl
moje wypociny :)
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Radio ma podane 4x50W. Możecie mieć rację bo tej zimy miałem problemy z akumulatorem. A o kondensatorze pomysle. Nie wiecie jaki to koszt? W sumie to tylko 200W radia i 300 głośników. Plus mam grubości 2,5mm. Jak coś to będę jeszcze pytał, ok?
Aha! I co zrobić żeby radio weszło mi do końca? zagiąłem przewody z kostką ISO na dół ale i tak coś przeszkadza mi żeby radyjko weszło do końca. Tam głęboko są jakieś kostki i puszki przykręcone. Już nie wiem czy nie zmieniać miejsca instalacji radia!
Dzieki za wypowiedzi!
Pozdro!
Aha! I co zrobić żeby radio weszło mi do końca? zagiąłem przewody z kostką ISO na dół ale i tak coś przeszkadza mi żeby radyjko weszło do końca. Tam głęboko są jakieś kostki i puszki przykręcone. Już nie wiem czy nie zmieniać miejsca instalacji radia!
Dzieki za wypowiedzi!
Pozdro!
PILOT MK2
- TUTENHAMON
Zaraz zaraz ciagnie suba tylko z radia jesli tak to nic dziwnego sony mają kiepskie zasilanie góra 15 watt w rms na takim wyjściu nie pociagniesz basuu bo radyjko już bedzie przygasać jak posłuchasz troche muzyki to wyciagnij radyjko i zobacz jakie jest gorące. CHyba że ta skrzynia ma wbudowany wzmacniacz to co innego.
TUTENHAMON
- TUTENHAMON
A dlaczego nie mozna suba podłączyc do wolnego kanału w radio?
Osobiście uważam to za bardzo dobry pomysł jako alternatywe dla prostej instalacji. Tym bardziej ze niektóre radia mają mozliwośc filtrowania sygnału do zasilania pasywnego suba za pomocą jednej z wbudowanych końcówek.
Miałem przyjemnośc słuchania takiej instalacji i efekt był naprawdę dobry. Powiem, że spodziewałem sie kichy ale zostałem pozytywnie zaskoczony.
Pozdrawiam
Osobiście uważam to za bardzo dobry pomysł jako alternatywe dla prostej instalacji. Tym bardziej ze niektóre radia mają mozliwośc filtrowania sygnału do zasilania pasywnego suba za pomocą jednej z wbudowanych końcówek.
Miałem przyjemnośc słuchania takiej instalacji i efekt był naprawdę dobry. Powiem, że spodziewałem sie kichy ale zostałem pozytywnie zaskoczony.
Pozdrawiam
- TUTENHAMON
Pisałem o radio Kenwooda (nie pamiętam modelu ale proste) końcówka Mosfetowa ale to przecież wcale nie oznacza ze oddaje 100 W (z zasilania 13,8V bez uzycia przetwornicy jest to niemożliwe)
Radio wyposażone było w filtr (wbudowany) który umozliwiał taki konfig.
A to że radio ma 20W a głosnik moze przyjąć 100 to co ? Nie widze zadnych dziwactw.
Przecież jak podłącze go do wzmacniacza dedykowanego 100W i będe słuchał na pół gwizdka to wyjdzie na to samo. Przecież nikt nie słuchja cały czas radia na fula.
Dlaczego, w przypadku kiedy mnie to wogóle nie interesuje musze zasilac suba tyloma watami ile jest w stanie on przyjąć.
Odsyłam do mojego posta o projektowaniu obudów, tam wyraźnie wypowiadam sie na temat mocy. Jest dużo więcej parametrów niż moc proponuję skupić się na nich.
Pozdrawiam
Radio wyposażone było w filtr (wbudowany) który umozliwiał taki konfig.
A to że radio ma 20W a głosnik moze przyjąć 100 to co ? Nie widze zadnych dziwactw.
Przecież jak podłącze go do wzmacniacza dedykowanego 100W i będe słuchał na pół gwizdka to wyjdzie na to samo. Przecież nikt nie słuchja cały czas radia na fula.
Dlaczego, w przypadku kiedy mnie to wogóle nie interesuje musze zasilac suba tyloma watami ile jest w stanie on przyjąć.
Odsyłam do mojego posta o projektowaniu obudów, tam wyraźnie wypowiadam sie na temat mocy. Jest dużo więcej parametrów niż moc proponuję skupić się na nich.
Pozdrawiam