Pytanie o przyczyny kiepskiego bassu

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Fojer
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Pytanie o przyczyny kiepskiego bassu

Post autor: Fojer » ndz cze 03, 2007 21:59

Witam kupiłem skrzynie blaupunkta i mam podłączony wzmacniacz Alpharda MF-2S . Mam pytanko co jest powodem że ta kiepsko gra, w ogóle to może powiem ze gra żałośnie , wzmacniacz w sumie zupełnie przez przypadek wpadł w moje ręce ale myślałem że sobie w jakimś stopniu poradzi ale to co reprezentuje to śmiech na sali , do tego martwi mnie przygaszanie diody zielonej informującej o dobrym podłączeniu przy mocnym uderzeniu kable to + 10mm2 minus pociągnięty z śruby pod pasami wcześniej dobrze obrobione połaczenie.Czy to wina tego ze wzmacniacz jest do duszy ? Prosił bym o pomoc thx

Właśnie spostrzegłem ze w opcjach radia miałem ustawione reprodukcje na głośnik basowy a nie reprodukcje na wzmacniacz czyli za duży sygnał szedł na wzmacniacz

Sub to miałem włączone - reprodukcja na głośnik bnasowy
Rear reprodukcja na wzmacniacz to powinno byc

Czy to jest wina tego ze przygaszała sie zielona dioda prawidłowego podłączenia ??

[img]http://img53.imageshack.us/img53/4238/maluszekigolfmcgv9.png[/img]
[size=167][color=orange][b]Fojer[/b][/color][/size]

Awatar użytkownika
harrygo1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: harrygo1 » ndz cze 03, 2007 23:43

Fojer pisze: Właśnie spostrzegłem ze w opcjach radia miałem ustawione reprodukcje na głośnik basowy a nie reprodukcje na wzmacniacz czyli za duży sygnał szedł na wzmacniacz
czy chodzi o LPF jeśli tak to co ma piernik do wiatraka przy tym ustawienniu odcinasz część pasma które nie powinno dochodzić do głośnika
Fojer pisze:Czy to jest wina tego ze przygaszała sie zielona dioda prawidłowego podłączenia ??
Przetwornica po prostu sobie nie radzi
Sprzedaj go i kup coś normalnego

Awatar użytkownika
Fojer
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fojer » pn cze 04, 2007 00:24

Odnośnie tego SUB i REAR to różnica jest taka że

gdy mam SUB to mogę bezpośrednio podpiąć głośnik bez wzmacniacza i radio pełni funkcje wzmacniacza

a gdy mam REAR to sygnał jest przeznaczony do wzmocnienia przez wzmacniacz

Co do samego wzmacniacza to niby w mostku ma 110 RMS skrzynia ma z tego co patrze teraz na opis 250 RMS czy to jest aż tak znacząca różnica ze tak kijowo gra ?? bo bardziej to brzęczy niż daje ładnego kopa.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn cze 04, 2007 15:23

Po prostu i wzmacniacz i głośnik w skrzynie jest do :butthead:

Pan_sowa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pan_sowa » pn cze 04, 2007 19:19

Fojer pisze:Odnośnie tego SUB i REAR to różnica jest taka że

gdy mam SUB to mogę bezpośrednio podpiąć głośnik bez wzmacniacza i radio pełni funkcje wzmacniacza

a gdy mam REAR to sygnał jest przeznaczony do wzmocnienia przez wzmacniacz

Co do samego wzmacniacza to niby w mostku ma 110 RMS skrzynia ma z tego co patrze teraz na opis 250 RMS czy to jest aż tak znacząca różnica ze tak kijowo gra ?? bo bardziej to brzęczy niż daje ładnego kopa.
Nie ma takiej mozliwosci zeby radio pełniło funkcje wzmacninacza mocy dla głośnika niskotonowego czyli miało 5 kanał, to o czym piszesz to najpewniej jest opcja wyjścia niskiego sygnału dla wzmacniacza, rear to jest całe pasmo, jeśli pod wzamcniaczem bedą grały głosniki stereo całym pasmem, a funkcja sub zamienia to wyjście na sygnał typowo pod suba czyli dolna część pasma.
A dla czego gra to lipnie to juz moze być wiele przyczyn, i tak na sucho nie widząc i nie słysząc tego to naprwde trudno powiedzieć, napisz jeszcze dokładnie jaki to masz sub, bo "skrzynia blaupunkta" to jest szerokie pojęcie, ale jeśli zasilanie jest na pewno ok to radze sprawdzic wzmacniacz, najlepiej podpiąć jakiś inny jeśłi masz możliwość, te alpchardy to ogulnie kupa, słabiutkie są, w niektórych nawet nie ma przetwornicy tylko scalaczek z serii TDA:) miałem kiedys taki przypadek że klient kupił nawy wzamcniacz tego typu o ile pamietam nie był to alphard ale cenowo i jakosciowo coś w tym stylu, po zmostkowaniu grał ale strasznie zniekształcał, czego od razu nie było słychać na subie, okazało się że jeden kanał był uszkodzony pomimo ze wzmak nowy, a inna sprawą jest ze tak jak napisałem taki wzamcniacz jest bardzo słaby i jeśli masz jakiś normalniejszy ten subwoofer to po prostu moze sobie nie dawać z nim rady, przesterowywac się i co za tym idzie grać marniutko i nie do przyjęcia...

Awatar użytkownika
Fojer
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fojer » pn cze 04, 2007 22:46

Dziękuje za normalna odpowiedz , nie odraz u ze wszystko co mam jest do du.y to tak na wstępie natomiast odnośnie skrzyni to mam GTb 1200 taka

co do tego SUB i REAR dzisiaj sprawdziłem to, i masz w 100% racje opis w instrukcji polskiej był tak sformułowany , że można było to tak odebrać jak pisałem wyżej.
Co do wzmacniacz również przypuszczam iż jest albo walnięty albo faktycznie do zwykły shit co do zasilania "+" pociągnięty kablem 10mm2 z akusa "-" kablem o tym samym przekroju podczepiony pod śrubę z pasami bezpieczęństwa wcześniej oskrobane z pod śruby lakier do gołej blachy by polepszyć połączenie

planuje teraz zakup wzmacniacza Blaupunkta MK II 180RMS w mostku powinno być dobrze , jeśli sie mylę proszę o podpowiedz

Jeszcze raz dzięki za pomocna odpowiedz !!

Pan_sowa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pan_sowa » wt cze 05, 2007 00:19

Ten woofer szału nie robi ale nie ma tez tragizmu(ja zaczynałem od duzo gorszych sprzętów:)) przy normalnym wzmacniaczu powinno to zagrać, zakłądając oczywiscie że wina tkwi tylko w tym, bo tak jam mówie nie widząc i nie słuchając tego jedynie to wydaje sie logicznym wytłumaczeniem, zasilanie jest ok z tego co piszesz, sygnał z radia obciety czy nie to powinno grać, jeśli jest aż tak źle jak mówisz to raczej na razie wykluczam kwestję regulacji(jakie masz radio?)
Ten wzamcniacz o którym piszesz masz na myśli chyba GTA z serii 2 to na pewno nie ma tych 180W r.m.s i jest to raczej niska pułka ale juz coś narmalnego i radzi sobie z niezbyt wymagajacymi głosnikami, miałem kiedys taki wzmacniacz w prawdzie ten starszy model, ale dobrze go wspominam bo to był mój pierwszy normalny wzam CA:)
Posiada on przetwornicę i ma juz te kilkadziesiąt wat.
W tym przedziale cenowym moge ci jeszcze polecić carpowera HPB-602 bedzie nie wiele droższy, a na pewno wiele mocniejszy.
I na koniec jeszcze proponuje ci jesli masz taką mozłiwosć, znaim kupisz wzmak upewnić sie na pewno czy to w nim tkwi problem, porzycz od kumpla inny wzmak i spróbój, bo o ile ten alphard to kupa to zawsze istnieje możłiwość ze w czymś innym tkwi problem...

Awatar użytkownika
Fojer
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fojer » wt cze 05, 2007 09:59

Co do radia to mam Sony Xplod S22 , natomiast odnośnie wzmacniacza to mówisz ze ten Carpower HPB-602 jest o wiele lepszy od tego Blaupunkta MK II z tego co czytałem to opisuja tego HPB-602 ze ma w mostku 225 RMS to naprawde sporo . Jak da rade powiedz cos wiecej na temat tego wzmacniacza , zaletach , wadach dzieki

Pan_sowa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pan_sowa » wt cze 05, 2007 18:52

Widze że radio ok bo przez chwile pomyślałem sobie że moze masz jakiś wynalazek typu tewion medion i w tym tkwi problem...
Jesli chodzi o car powera to nie mówie że jest lepszy ale na pewno mocniejszy:)
Generalnie chodzi o to ze carpower to raczej mało uznan marka i są to tanie produkty które dla mogą odstawac brzmieniowo od markowcyh wzmacniaczy, osobicie nie miałem okazji potestowac takiego car powera, ale słyszałem go kilka razy i jestem mile zaskoczony za swoją cenę naprawdę daje radę, a według mnie niska seri blaupunkta jakosciowo tez jest słaba, bo raczej założenia ma być to tani produkt, zreszta blubunkt nigdy nie był liderem jeśli chodzi o wzmacniacze, wiec wydaje mi się ze jakosciowo i brzmieniowo taki tani blaupunkt bedzie bardzo podobny do car powera który ma znacznie wiekszy zapas mocy, ja osobiscie za te pieniądze brał bym car powera.
Pozwole sobie daodać bardziej jako ciekawostkę link do filmiku z car power'em w roli głównej. http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 1&q=stx+ap

Awatar użytkownika
Fojer
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fojer » wt cze 05, 2007 22:01

Skoro mówisz ze ten Car Power będzie grał tak samo jak ten Blaupunkt a do tego ma większy zapas mocy to okej faktyczne lepiej dołożyć te 40zł i kupić właśnie jego. Z czystej ciekawości poczytałem tez o nim i ludzie chwalą go pod względem jakość/cena i można go uznać za minimum jakie trzeba by było mieć do stworzenia mocy dla normalnej gry subwoofera. Mam nadzieje ze moja skrzynia da rade pisze co prawda ze ma 250 rms ale ile w tym prawdy to nie wiem , wzmacniacz natomiast w mostku ma 225 rms wiec będzie prawie 1:1 czyli lepsza kontrola nad pracą głośnika no nic. Dziękuje za pomoc bo naprawdę mocno poradziłeś mi i jestem zdecydowany zakupić Car Powera choć przyznam , że z początku miałem właśnie kupić Blaupunkta MK II . Jak tylko go kupie i zamontuje zdam relacje jak to sie sprawuje

Punkcik dla Ciebie

Pan_sowa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pan_sowa » śr cze 06, 2007 00:10

ile mocy ma tak na prwde HPB-602 to tez nie wiadomo i pewnie nie ma tych 250 W r.m.s, z mocą skrzynk ijest podobnie, ale powinno to dobrze zagrać ze sobą...

Awatar użytkownika
Fojer
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Fojer » śr cze 13, 2007 10:07

Wczoraj dostałem nowiutenka sztuke CarPowera HPB-602 podłączyłem i odrazu konkret bas :hehe: , mozna teraz wykluczyc zła instalacje bo nic nie przygasa i wszytsko jest okej najlepsze ze dostałem do wzmacniacza komplet kabli do podłaczenia wzmacniacza mimo iz wczesniej kupiłem lepszy ale ten nie zginie :grin: Tamten Alphard 600W :) poszedł w ludzi moze do zasilania jakis słabych 13 moze byc :jezor: ale ogólnie to SHIT

Dzieki Panie_Sowa za pomoc i doradzenie zakupienia tego CarPowera , musze jeszcze powalczyć z rejestracja bo taki wali basem ze aż drży
Ostatnio zmieniony śr cze 13, 2007 10:09 przez Fojer, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”