dlaczego znieksztalcenia i charczenie...?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz lip 13, 2008 13:20

skuchol, wydaje mi się, że tłumaczyłem Ci to już kiedyś na priv.
Na początek napiszę, że nic nie jest zepsute, wszystko jest w porządku, tylko jest źle ustawione.

A dlaczego :?:
Dlatego, że większość osób traktuje gain we wzmacniaczu jako pokrętło głośności. Błąd :!:
Pokrętło Gain to tzw. czułość wejściowa wzmacniacza, a nie głośność. Tym pokrętłem dopasowujemy czułość wzmacniacza do poziomu wyjść RCA w radiu łopatologicznie tłumacząc.

Więc, żeby to ustawić dobrze dajesz radio załóżmy w skali do 60 na 45, a gainem na wzmacniaczu jedziesz od minimum do usłyszenia pierwszych zniekształceń i jak je usłyszysz, to cofasz gain tak, aby zniekształcenia minęły.

BTW. Jak będziesz tak katował te głośniki to możesz pewnego pięknego dnia się z nim pożegnać. Chociaż ES6C to wytrzymała konstrukcja.

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » ndz lip 13, 2008 13:23

kolega Kubus20, potwierdzil :bigok:

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
skuchol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: skuchol » ndz lip 13, 2008 13:26

dzis sprawdzalem podpiecia + i - i sie okazalo ze przy glosniku po prawej stronie...czerwony kabelek byl do plusa a na zwrotnicy do minusa;] zamienilem na zwrotnicy na plus i sama prawa strona gra lepiej..teraz przy ok 50 zaczyna sie znieksztalcenie..i glosnik mniej wariuje ,a lewa strona...byla podpieta czerwony przy glosniku do minua i przy zwrotnicy do minusa..wiec chyba dobrze ale zmienie tak jak po prawej stronie czyli czerw do plusa przy glosniku i czerw do plusa przy zwrotnicy. lewej stronie zrobilem bo musze nabyc spinki ale sama prawa strona gra bdb.;] reszta tzn zasilanie + i - przy zwrtonicy dobrze podpiete i pod wzmacniaczem tez ok. aha a jak z tweetetrami...one maja czerwony kabelek i czerwono czarny, czerwony to plus???
Ostatnio zmieniony ndz lip 13, 2008 13:26 przez skuchol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz lip 13, 2008 13:33

Czerwony plus

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » ndz lip 13, 2008 13:33

tzn tak jak masz czerwony podpiety pod + (wzmak,zwrtonica)to do glosnika tez czerwony pod + :bigok:

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
skuchol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: skuchol » czw lip 17, 2008 20:14

wszytsko wyregulowane...wzmacniacz na ok 1/2 ustawiony... zneksztalcenia zaczynaja sie przy ok 50 glosnosci w radiu...mysle ze to juz max wzmacniacza.. jednak planuje jego wymiane na 4 kanalowke :)

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » czw lip 17, 2008 21:28

skuchol, wyłącz loud w tym radiu, wierz mi, ucho szybko się przyzwyczai do nowego setupu a po czasie docenisz dźwięk ES-6C bez podbarwień... i wzmacniacz sobie będzie radził...

Awatar użytkownika
arti.sa
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arti.sa » czw lip 17, 2008 21:38

Moim zdaniem es-6c są za słabe do twoich wymagań. Zresztą chyba zabardzo są przerklamowane i to "charczenie" jest dokuczliwe sprawdzone już w wielu instalacjach i konfiguracjach - no chyba, że ktoś cicho słucha to nie przeszkadza (w tym przypadku są ok). Jak bym zmieniał to głośniki i piec - bo nic nie zmieni sam piec, będzie to samo choćby nawet miał 80rms :grin:

Awatar użytkownika
skuchol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: skuchol » czw lip 17, 2008 22:45

to mnie troche zalamales...myslalem ze te pb es 6c to dobry sprzet..choc z drugiej strony za 300zl nie mozna wymagac cudow.. maja 85 w rms wec myslalem ze na wiecej je stac.. jak powylaczam loud to jest ok..choc brakuje bassu..wiadomo nic nie zastapi skrzynki, chyba za duzego bassu od nich oczekuje / nie rozumie tylko czemu jak dam w radiu 50 w skali 62 glosnosci to na wzmaku przy wylaczonym loud moge dac max nieco powyzej 1/2 mocy..bo jak dam wiecej to juz zaczynaja sie zniektalcenia.../ moze pod same radio je podepne...moze z tym wzmakiem jest cos nie tak ;/
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 22:54 przez skuchol, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » czw lip 17, 2008 23:31

arti.sa pisze:Zresztą chyba zabardzo są przerklamowane
Przereklamowane :?: Nie widziałem żadnych, powtarzam żadych głośników, które w tej cenie grają tak dobrze.
skuchol pisze:nie rozumie tylko czemu jak dam w radiu 50 w skali 62 glosnosci to na wzmaku przy wylaczonym loud moge dac max nieco powyzej 1/2 mocy..bo jak dam wiecej to juz zaczynaja sie zniektalcenia...
Tłumaczyłem Ci już, że pokrętło Gain na wzmacniaczu to nie jest jego głośność...

Awatar użytkownika
skuchol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: skuchol » pt lip 18, 2008 00:07

a mnie te pokretlo sie nazwyo jakos adj level czy jakos..ale mniejsza z tym..czyli jeszce raz..radio ustawic na 50..wylaczyc lound bass na "zero" wszystko i przekrecac pokretlo na wzmaku..az do uslyszenia znaczacych znieksztalcen?? PS: wedlug mojego rozumowania jak na wzmaku dam 1/2 to wzmak gra moca ok 25RMS... a jak wykozystac te 50 RMS?? :)

Awatar użytkownika
arti.sa
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arti.sa » pt lip 18, 2008 08:35

Kubus20 pisze:Przereklamowane :?: Nie widziałem żadnych, powtarzam żadnych głośników, które w tej cenie grają tak dobrze.
Każdy może mieć swoje zdanie i to rozumiem, ja mam odmienne. Ten zestaw raczej jest skierowany do specyficznej grupy odbiorców. Moim zdaniem 2xl już się do czegoś nadają - ale cena. Poniżej tego modelu nie wybrałbym. Dobrze, że limitowana wersja się już skończyła :grin:
skuchol, skoro przy volume 50/62 i gain na 1/2 to już tak będzie - to nie jest zestaw do głośnego słuchania, co prawda przyjemny i miły ale do spokojnego "relaxu", wysteruj bez zniekształceń i przyzwyczajaj się do przyjemnego słuchania ograniczając głośność.

Awatar użytkownika
skuchol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: skuchol » pt lip 18, 2008 21:38

dokladnie jak mowisz..przy nie zaglosnym sluchaniu jest naprawde ok:) bas miekki przyjemny...jesli sie ich nie katuje.:) kazdy kto ich slucha z przesiedki z zwyklych fabrycznych pierdziakow mowi bardzo dobra jakosc i przyjemny miekki bass:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”