[Instalacja] Co powiniennem dołożyć...

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

franq
Nowicjusz
Nowicjusz

[Instalacja] Co powiniennem dołożyć...

Post autor: franq » czw sty 18, 2007 21:47

Witam, w ostatnim czasie pomyślałem nad rozbudową audio w golfiku. Oto co gra w nimn teraz:
Radio : Blaupunkt Calgary MP36
Zestaw przedni : Helix Blue MkII średnica woofera tylko 13cm, ale nie chciałem za bardzo kombinować, przy poszerzaniu standardowych kieszeni w drzwiach.
Drzwi są wygłuszone taśmą dekarską.
W samochodzie zabudowana jest jeszcze tylna półka (spadek po poprzednim właścicelu) zanjdują się tam elipsy magnata ok 120W jak dobrze pamiętam. Głośniki te podłączyłem na oddzielnych zwrotnich jak woofery, dlatego dają troche basu.

Moje pytanie dotyczy tego jak rozbudować system. Zastanawiałem się na podłączeniem przedniego zestawu pod wzmacniacz, któś naforum pisał, że dopiero wtedy Helixy pokażą co potrafią.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw sty 18, 2007 22:40

Tak ,możesz kupić wzmacniacz 4 kanałowy i podpiąć te Helixy pod niego.Drugą sprawą jest to ,czy chcesz zostawić te elipsy ,czy wywalić i kupić skrzynkę z głośnikiem niskotonowym(polecam).Jeśli elipsy zostają ,to też oczywiście podłącz je pod wzmacniacz.
Napisz ile kasy chcesz przeznaczyć na wzmacniacz (nie zapomnij o kablach(ok50zł) )

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pt sty 19, 2007 00:03

Zawsze to samo czyli jaka kasa :?:

franq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: franq » pt sty 19, 2007 10:16

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to najniższe modele Blaupunkta, ew. Carpower z tego co się orientuje cena wzmacniacza 4-kanałowego to ok 450zł, chyba, że używka to ok 300 zł.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pt sty 19, 2007 14:07

Szkoda, że nie chesz 16-tek Helixa. Poprawiłoby to wiele, a te kieszenie nowe pod 16-tki ktoś Ci zrobi za 100zł :bajer:

W każdym razie jeśli drzwi sa nie wygłuszone nalezałoby to zrobić.
Co do wzmacniacza to proponowałbym pójść w inną stronę.
Kupić jakiś starszy używany wzmacniacz porządnej marki. Mam na myśli wzmacniacze Alpine ze starej serii V12.
Później do tego kupisz jakiegoś mniej prądożernego subika.

Awatar użytkownika
Maciuś01
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maciuś01 » pt sty 19, 2007 14:18

tak najlepszym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza 4 kanałowego i skzrynka
wtedy faktycznie helixy dostaną życie a możesz to robić na raty wzmacniacz najpierw potem głośnik
można też rozważyć zakup boschmana ja wiem że zaraz będzie mowa o jakości itp ale kupując używany wzmacniacz zawsze możesz go potem sprzedać bez dużej straty jak pójdziesz dalej ze sprzętem

PAMIĘTAJ jak raz założysz bas do samochody do już po tobie nigdy się od basu nie uwolnisz :hmm:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » pt sty 19, 2007 15:01

Maciuś01 pisze:rozważyć zakup boschmana
tak tak :) a niekazdy boschmen to nieporozumienie.ja z tego modelu w podpisie jestem(bylem)zadowolony.jak ktos kiedys pisal kazda firma ma lepsze i gorsze produkty.boschmn ma ich duzo wiecej(niedobrych)ale mozna wybrac jakis "rodzynek"ja nie zachwalam swego ale ja bylem z niego zadowolony(cena jakosc)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”