[zestaw] VW T4 MULTIVAN !!!

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
mrpako
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[zestaw] VW T4 MULTIVAN !!!

Post autor: mrpako » wt paź 03, 2006 15:19

Witajcie !!!!
Właśnie zakupiłem sobie w Niemczech VW T4 Multivan i chcialbym sobie zainstalować jakiś sprzęt audio ale znam sie na autach :D a na sprzęcie Audio kompletnie nic :otepienie:
Więc zwracam sie do Was o jakieś porady.

W aucie bylo :
Radio - PIONEER DEH-2100R
Na tylnej pólce 2 głośniki WECONIC CP-2050 200Wat + zwrotnice i twetery
Org . 6 głośników ( 2szt na desce , 2szt w przednich drzwiach ,2szt na tylnych boczkach)

Oraz posiadam:
Wzmacniacz - BLAUPUNKT 4100 + pełne okablowanie
Tuba - BLAUPUNKT
Wzmacniacz i tuba nie jest podłączona.

Napewno chcę zmienić radio na jakiegoś PIONEERA z mp3 do 600zl (podpowiedźcie które kupić ??) , Wzmacniacz zostawie i tą półke chyba narazie tez.
Chciałbym wymienić standardowe głośniki bo w drzwiach i boczkach coś pyrkają niekiedy (też podpowiedzcie jakie??) oraz zastanawiam sie co by nie wygłuszyć sobie narazie chociaż drzwi przednich i tych rozsuwanych ( tylko naczytalem sie na forum i nie wiem dalej czym maty - taśma ??)
Oczywiście nie tak to wszystko odrazu bym robił tylko stopniowo bo już ciut kasy brak.

Ale powiedzcie co najpierw porobic i jak podłączyc potem. Bo ja myslałem o czymś takim :
Ze np. Standardowe 6szt głosnikow bylo by podlączone bezpośrednio do radia a ta pólka szła by przez wzmaciacz i jeszcze np.Tuba Blaupunkt .

Bardzo dziekuje wszystkim za każde porady.
Ostatnio zmieniony wt paź 03, 2006 20:34 przez mrpako, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ćwikła » wt paź 03, 2006 18:08

Kolego te glosniki w tylnej pólce proponuje ci juz wystawic na allegro bo sa zbedne...kup sobie porzedny zestaw odseparowany na przód..porzadnie wyglusz drzwi wsadz do bagaznika porzadnego suba i ciesz sie ladna scena muzyczna i dzwiekiem

ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt paź 03, 2006 20:18

Witam ja też mam T4 Multivan i mam zestaw odseparowany Phonocar(już myślę o PB) (13 w drzwiach ,bo 16 nie wejdą w te kieszenie ) i tweetery w miejscu na kokpicie(tam gdzie te 10cm) .Do tego wzmak Blaupunkta GTA470 (jest przykręcony z boku fotela ,który jest za kierowcą(ten tyłem do kierunku jazdy) i mam suba na BSW104II w miejscu lodówki.W tych kieszeniach na przednich drzwiach jest komora zamknięta(ok 3 l) i idealnie pasują głośniki 13 cm.Ściąg boczek(uwaga po odkręceniu korbki,rygielka zamka , uchwytu i chyba 1 śruby z boku obok lusterka trzeba wyciągnąć taki mały trójkąt nad tapicerką(obok lusterka) i następnie całe poszycie PODNOSISZ DO GÓRY,A NIE CIĄGNIJ DO SIEBIE ,bo pourywasz zaczepy.Jak ściągniesz ten płat cały to od tyłu zobaczysz chyba 15 wkrętów ,które trzymają te kieszenie i wykręć je ,a wtedy masz dopiero dostęp do głośników orginalnych(przykręcone 4 wkrętami są do czarnego dystansu) .Nowe głośniki na przód(te orginalne wywal--czytaj sprzedaj) kup Helixa Blue 52,lub poszukaj bo są jeszcze Powerbasy 5BK (ok 240zł u dilerów essa.pl np TYCHY).Przykręć je tak ,jak te orginalne były(pozostanie orginalna zaślepka głośnika(złodzieje!)) i teraz kup taśmę dekarską (ok 50zł rolka) i wyklej całą powierzchnię tych kieszeni od środka i płat poszycia (ten duży z całych drzwi) w miejscu gdzie są te kieszenie.Przy skręcaniu spowrotem kieszeni do płata bocznego do tego pustego miejsca(w kieszeniach wsadź watę(całe duże 200gram opakowanie wejdzie do jednych drzwi tylko lużno ,nie upychaj na siłę) .W ten sposób uzyskasz szczelną zamkniętą komorę w której będą pracowały te 13(jak nie chcesz wydawać 250zł na helixa lub PB to polecam Phonocar za 110zł).Wzmak najlepiej dać właśnie obok lodówki(jeśli ją potrzebujesz to jest problem)tzn . między ten fotel i poszycie boczne boku(te obok stolika) .Wzmak tak montujesz ,że dajesz regulatory w stronę tyłu(od stolika) ,a kable w stronę fotela kierowcy(małe OT super są te pogłokietniki),bo pod fotelem kierowcy jest aku i wyjdzie mało kabli :-) .Kabelki RCA (i sterujący)ciągniesz od wzmaka pod plastikowym progiem(duża "rynna" ściągasz ją ciągnąc do góry(3 zaczepy) i pod tapicerką w stronę puszki bezpieczników ,a następnie do radia(przyda się długi na 60cm ,dość twardy drut ,bo ułatwi przeciąganie kabla).Jeśli posiadasz lodówkę (i potrzebujesz ją ) to suba (sprzedaj tą "tubę"choć powineneś napisać "walec" i kup skrzynkę z głośnikiem) możesz dać pod suwaną kanapę(uwaga na kabel,bo musisz zapewnić możliwość ruchu kanapy).Natomiast jeśli nie masz lodówki(najczęściej niemcy wyciągali przed sprzedażą auta) to suba dajesz w miejsce tej lodówki ~ 35l sub wejdzie śmiało,a co najważniejsze w tym miejscu zapewni ci doznania nie tylko słuchowe ,ale też dosłownie masuje fotel kierowcy(super efekt).Czyli tak podsumowując montujesz nowy zestaw 13 cm (wofer w kieszenie(nie drzwi ,lecz kieszenie-w miejsce orginalnych oczywiście wygłuszasz taśmą dekarską+ wata luzem) , tweeter na kokpit.Podpinasz te 13 pod wzmak i dajesz na mostku suba.Natomiast jak chcesz mieć te głośniki obok kanapy to podepnij je pod samo radio(jako przednie głośniki,bo będzie możlwość regulacji Faderem) i też możesz kupić najtańsze współosiowe Phonocary.Nie wiem co znaczy "tylna półka" ,czy chodzi ci o płytę łóżka(dla niewtajemniczonych Multivan ma łóżko rozkładane :-) ) ,czy tylną klapę?

Jeśli zamotałem ci to daj znać ,bo mam opanowane te autko(super autko).

Awatar użytkownika
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sebal » wt paź 03, 2006 20:33

powalla, ale daleś mu lekturke :bigok:

[img]http://images44.fotosik.pl/147/1f6725c578e36297.jpg[/img]

Awatar użytkownika
mrpako
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mrpako » wt paź 03, 2006 20:48

Dziekuje za odpowiedz.
Ja mam wersje VW Multivan ALLSTAR i w nich nie dawali lodówek (są dwa fotele te odpinane).
Co do półki z głośnikami to mam zrobioną taką samą jak ta co jest przedłóżeniem łóżka za tylną kanapą i tam pod tą półką z głosnikami albo org. założe wzmacniacz.

Jak możesz podpowiedz jakie dobre Radio z mp3 do 600zł i co to znaczy zestaw odseperowany? :otepienie:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sebal » wt paź 03, 2006 20:52

mrpako, wciśnij pomógł koledze powalla,

[img]http://images44.fotosik.pl/147/1f6725c578e36297.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » wt paź 03, 2006 21:01

mrpako pisze:zestaw odseperowany
zestaw skladajacy sie z 2 wooferow i 2 tweeterow... czasem jeszcze 2 zwrotnic... mowiac prosciej radza Ci kupic glosniki sredniotonowe w drzwi i wysokotonowe w podszybie. Sredniotonowka nie przeniesie Ci takich wysokich czestotliwosci jak wysokotonowy (tweeter) Dlatego chcac miec ladnie grajacy zestaw musisz miec wysoko, srednio, i niskotonowe glosniki ;) kazdy gra swoje pasmo i jest elegancko :bigok:

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt paź 03, 2006 21:04

mrpako, dobre radio z mp3 do 600 zł to JVC KD-SH99 jeśli bierzesz pod uwagę używki...

powalla, niezły wykładzik :D

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt paź 03, 2006 21:27

Tak wyszło( w skrócie).Jestem dzisiaj nakręcony ,bo byłem w zakładzie CA w Tychach i facet zamawiał(ok 45 min) zestawik do Merca dostawczego (salonka jak Multivan) .Od radia(alpina) wzmaki 1x4 kanałowy Helixa + mono Helix na suba 12"JL w zabudowie.Do tego 2 monitorki LCd (dla dzieci )+ konsola i słuchaweczki dla nich.Całe autko w Dynamacie(całe!!!,to chyba przybędzie ze 200kg) +kabelki RCA za ~ 480zł+zasilanie ok300(bo nie wiedział ile wyjdzie). Razem mniej więcej ok 12000 zł(tak tak nie pomyłka 12000) i wykończenie w skórce beżowej(koszt całkowity może jeszcze wzronąć jak rozłożą auto i zobaczą dokładnie).Facet zostawił autko(ach ten felunek 20") na tydzień i odjechał taryfą .

Wiecie jak mi było głupio potem targować się o 30zł na zestawie PB BK5 :oops:
Facet brał sprzętu za więcej kasy niż moje auto jest warte(głośniki tylne Morel za 1100zł).

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » śr paź 04, 2006 07:44

czy ja wiem czy 12k to dużo ?
moge pokazać auto z jednym wzmacniaczem, z zestawem 165, radiem za połowe tej kwoty... więc jeśli doszły monitory i dynamat (+ robocizna) to kwota jest normalna :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”