Mam problem z subwooferem, gra kiedy chce. Pod domem gra na przyklad caly czas (kilka razy juz podchodzilem do badania tematu) i na zlosc pod domem nie chce przestac grac.
Moja instalacja (idac od radia):
- Ori radio honda 428ta,
- 2 x filtr hi input,
- Wzmacniacz 4 kanałowy,
- Pod pierwszy kanał podpieta jest zwrotnica z lewej strony w drzwiach,
- Pod drugi kanał podpieta jest zwrotnica z prawej strony w drzwiach,
- Trzeci i czwarty kanał jest zmostkowany i podpięty jest pod suba.
Im dluzej auto odpalone, tym bardziej bass zanika, az w koncu wystepuje tylko raz na jakis czas...
Problem z subem, dziala co jakis czas...
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- quattrorafal
- Nowicjusz
Problem z subem, dziala co jakis czas...
W pierwszej kolejności proponowałbym posprawdzać wszystkie połączenia między radiem wzmacniaczem a subwooferem, może gdzieś jest poluzowana wtyczka bądź kabel.
Najlepiej sprawdzisz to włączając muzykę i po kolei będziesz ruszał wtyczkami i kablami, gdzieś musi być poluzowane i nie do końca działa poprawnie.
Jeśli to nie będzie przyczyną okresowego bassu sprawdź jeszcze przełączniki na wzmacniaczu, delikatnie poruszaj tak jakbyś chciał przełączyć ale bez przełączania . Któryś z przełączników mógł się wyrobić i nie styka do końca a jadąc po wybojach po prostu raz przesyła prąd a raz nie i stąd bass pojawia się znikąd
PS: w aucie siostry miałem podobny problem z bassem że pojawiał się a za chwilę znikał szczególnie podczas jazdy, problemem okazał się przełącznik na wzmacniaczu był wyrobiony i nie działał poprawnie. Stary przełącznik wybieramy ze wzmacniacza i wlutowujemy nowy i po problemie
Mam nadzieję że coś pomogę
Najlepiej sprawdzisz to włączając muzykę i po kolei będziesz ruszał wtyczkami i kablami, gdzieś musi być poluzowane i nie do końca działa poprawnie.
Jeśli to nie będzie przyczyną okresowego bassu sprawdź jeszcze przełączniki na wzmacniaczu, delikatnie poruszaj tak jakbyś chciał przełączyć ale bez przełączania . Któryś z przełączników mógł się wyrobić i nie styka do końca a jadąc po wybojach po prostu raz przesyła prąd a raz nie i stąd bass pojawia się znikąd
PS: w aucie siostry miałem podobny problem z bassem że pojawiał się a za chwilę znikał szczególnie podczas jazdy, problemem okazał się przełącznik na wzmacniaczu był wyrobiony i nie działał poprawnie. Stary przełącznik wybieramy ze wzmacniacza i wlutowujemy nowy i po problemie
Mam nadzieję że coś pomogę