Witam .
Mam taki dziwny problem ze wzmacniaczem bo podłączyłem go plus z aku gruby dedykowany do wzmacniacza i jest zabezpieczony bezpiecznikiem. Minus mam z karoserii a Rem podłączyłem do radia ze wzmacniacz włącza sie z radiem. No i wszystko ładnie działało wzmacniacz dawał rade ale pewnego dnia sie nie uruchomił już podłączyłem inny też nie działa ale przypadkiem podłączyłem + z rem i odpalił ale jest teraz strasznie słaby i musi być na minimum bo inaczej zapala sie czerwona lampka i gaśnie na chwile . I pytanie o co chodzi ze wcześniej było ok i nagle przestało grać a teraz musiałem plus podłączyć z rem. ? wzmacniacz JBL modelu nie pamiętam a skrzynia magnat 800w. Wiem są tematy jak podłączyć wzmacniacz ale nie mogę znajsc odpowiedzi na moje pytanie
Dziwne podłączenie wzmacniacza
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Dziwne podłączenie wzmacniacza
Masz miernik ? Umiesz się nim posługiwać ? Jeżeli tak, to znalezienie odpowiedzi będzie proste. Sprawdź, czy na zacisku REM pojawia się napięcie ok. 12 V (podejrzewam, że nie, gdyż nie odpala na REMOTE), więc sprawdź w kostce radia. Jeżeli tam będzie, to masz przerwany kabelek REM, więc trzeba go wymienić. Co d czerwonej lampki - zmierz spadki napięcia na zaciskach wzmacniacza. Możliwe, że słabo zmasowane masz połączenie. Jeżeli spadki są nieznaczne, to możliwe, że wzmacniacz kuleje.
Po opisie kabel plusowy do sprawdzenia , bo jak czerpie plusa ze zmostkowanego REMOTE to odpala , czyli masa jest a brakuje plusa .
PS: często bezpiecznik niby jest OK ale drucik tylko na oko jet dobry Miernik i jazda .
PS: często bezpiecznik niby jest OK ale drucik tylko na oko jet dobry Miernik i jazda .
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Stawiam na bezpiecznik na zasilaniu.Czasem mimo że przejście jest nie chce grać.Miałem kilka razy podobny problem.Oprawki i bezpieczniki teraz są tak marnej jakości że często zawodzą.Polecam kupić coś raz a porządnego.
ps.Nie podłączaj zasilania z remotki radia!
ps.Nie podłączaj zasilania z remotki radia!
Natural Sound
-
- Nowicjusz
Miernik myśle bd miał ale nigdy to nie używałem . A będziecie tacy mili i powiecie mi go jak ustawić i jak sprawdzić ? Dobra jak bd sprawdzał Rem to drugi kabelek do czego mam dotknąć do minusa ? A jeżeli faktycznie nie bd to wtedy ten co wychodzi z radia to musze sprawdzić też dotykając masy ? A jak sprawdzić kabel plusowy i czy bezpieczniki są dobre ? No bo druciki są całe tylko moze tak jak mowcie nie dają swojego prądu.Bezpieczniki mogę wymienić bo to nie jest duży koszt. Wole samemu to zrobić bo wystarczy troche chęci
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Dziwne podłączenie wzmacniacza
Ustawiasz na mierniku na prąd stały 20 V, dokładnie jak piszesz - REM dotykasz i masa na zacisku wzmacniacza, tak samo napięcie jakie masz na zasilaniu wzmacniacza, czyli do + (B+, Bat, czy jak masz oznaczone) oraz - (Gnd). W kostce radia sprawdzasz dokładnie tak jak napisałeś - do pinu REM, oraz do masy radia. Dasz radę