Witam,
kupiłem Golfa V Tdi z 2005 roku z anteną w tylnej szybie bez radia. Poprzedni właściciel miał na kostce radia założoną przejściówkę na iso oraz na kablu anteny jakąś metalową rurkę z dodatkowym kablem (miał niefabryczne radio).
Auto dostałem bez radia więc kupiłem używane RCD 300. Odłączyłem przejściówki i podłączyłem kostkę i dwie anteny (dwa kable antenowe). No i radio gra - ale słabo. Za miastem nie odbiera mi kompletnie nic. W mieście duże stacje ale bez rewelacji.
Cd gra super w porównaniu do radia.
Gdzie jest problem? Czy zamontowanie jakiegoś dodatkowego wzmacniacza na kablu przy radiu ma sens?
Dzięki za pomoc.
Słabo odbiera radio - RCD 300
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
To wywal , bo do ori radia to niepotrzebne.Andrut1 pisze:oraz na kablu anteny jakąś metalową rurkę z dodatkowym kablem
Ta rurka to przypadkiem nie separator antenowy? Daje napięcie na antenę, fabryczne radia mają to wbudowane, nie fabryczne tego potrzebują)
Nie wiem czy w tym radiu jest potrzebny ale sprawdź czy jak go poprawnie podłączysz to coś się poprawi. Ewentualnie sprawdź samą antenę oraz czy z innym radiem występuje ten problem. Bo skoro dostałeś go bez radia to nie wiesz jak działało wcześniej
Nie wiem czy w tym radiu jest potrzebny ale sprawdź czy jak go poprawnie podłączysz to coś się poprawi. Ewentualnie sprawdź samą antenę oraz czy z innym radiem występuje ten problem. Bo skoro dostałeś go bez radia to nie wiesz jak działało wcześniej
Jak masz dostęp do VCDSa to sprawdź czy sa jakieś błędy w radiu, i przy okazji czy radio jest zakodowane pod właściwy model.
Jeśli z tym jest wszystko ok. to najprawdopodobniej padł ci wzmacniacz. Jednak zanim zaczniesz coś kombinować z wymianą wzmacniacza pożycz od kogoś radio i podmień je, jeśli to będzie radio nie ori vw to podłącz antenę przez tą rurkę (separator), przy fabrycznym radiu niema takie potrzeby bo ono fabrycznie podaje napięcie na wzmacniacz.
Jeśli z tym jest wszystko ok. to najprawdopodobniej padł ci wzmacniacz. Jednak zanim zaczniesz coś kombinować z wymianą wzmacniacza pożycz od kogoś radio i podmień je, jeśli to będzie radio nie ori vw to podłącz antenę przez tą rurkę (separator), przy fabrycznym radiu niema takie potrzeby bo ono fabrycznie podaje napięcie na wzmacniacz.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Jak wywalałeś separator antenowy, to powinien być podłączony zasilaniem do kostki ISO. Ori anteny, też powinne mieć doprowadzone +12v po włączeniu radia-sprawdź, czy z kablem antenowym idzie cieńszy kabelek z kostki ISO zasilającej.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.