Instalacja poprzedniego właściciela a podłączenie (foto)
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam, tym razem chciałbym się dowiedzieć czy jestem w stanie wykorzystać to co obecnie mam jeszcze po poprzednim użytkowniku trójki, wiem że był wzmacniacz, wiem że była mała tuba basowa (jeśli tak to można nazwać ) było bo wyciągał jak sprzedawał... Jeździłem już spory czas bez tych elementów jednak chciałbym wykorzystać fakt iż dość ciekawa instalacja jest, tylko właśnie pytanie, co z niej mogę wyciągnąć, czy wogóle coś jestem w stanie do tego podłączyć, jeśli tak to gdzie wzmacniacz, gdzie głośnik basowy? Poniżej foto to co mi wystaje w bagażniku:
-
- Forum Master
- Kontakt:
To co wystaje w bagażniku, to kable sygnałowe i głośnikowe. Do podłączenia wzmacniacza brakuje kabli zasilania (poszukaj, może gdzieś są)
Jeśli planujesz coś zamontować w bagażniku, to przejrzyj całą tą instalację (którędy idzie, dokąd prowadzi) żeby uniknąć jakiś niespodzianek w postaci zwarć itp.
Jeśli planujesz coś zamontować w bagażniku, to przejrzyj całą tą instalację (którędy idzie, dokąd prowadzi) żeby uniknąć jakiś niespodzianek w postaci zwarć itp.
Kable zasilające to te dwa w jasnej izolacji, biegną od akumulatora aż do bagażnika, rozumiem że niebieskie (dwa wtyki + cieniutki) to kable sygnałowe? Wszystko pierwsze zdjęcie. Druga fotka przedstawia te same kable niebieskie co na pierwszym zdjęciu oraz złączkę którą połączone są głośniki z półki.
Jaki sprzęt można do tego podłączyć? i ewentualnie jak?
Jaki sprzęt można do tego podłączyć? i ewentualnie jak?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Instalacja poprzedniego właściciela a podłączenie (foto)
Masz połowę sukcesu, sprawdź czy głośnikowe kabelki idą aż do drzwi. Sprawdź, czy przy akumulatorze jest przykręcony gruby przewód z oprawką bezpiecznika - jeśli tak, to powinien iść progiem aż do bagażnika, powinna być też masa w bagażniku - też gruby przewód przykręcony gdzieś do jakiejś śruby od pasów bezpieczeństwa z tyłu. Jeżeli jest, to nabyć wzmacniacz i działać Jeżeli nie ma - potrzeba 5 m przewodu od akumulatora do bagażnika (dość gruby - np. 20 mm2), oprawka bezpiecznika, bezpiecznik, konektory widełkowe do wzmacniacza, konektory oczkowe, 1 metr przewodu na masę (np. 20 mm2).
-
- Forum Master
- Kontakt:
Taka instalacja nie nadaje się na jakikolwiek, nazwijmy to "normalny" wzmacniacz. Kable mają za małą średnicę.Grabnięty pisze:Kable zasilające to te dwa w jasnej izolacji, biegną od akumulatora aż do bagażnika
Sygnały możesz sobie zostawić, zasilanie trzeba robić od nowa.
-
- Forum Master
- Kontakt:
To cienkie te kable z akumulatora, to są kabelki głośnikowe, a nie do zasilania - ktoś po prostu lipę odwalił...
Re: Instalacja poprzedniego właściciela a podłączenie (foto)
Jaka tuba takie kableGrabnięty pisze:Witam, tym razem chciałbym się dowiedzieć czy jestem w stanie wykorzystać to co obecnie mam jeszcze po poprzednim użytkowniku trójki, wiem że był wzmacniacz, wiem że była mała tuba basowa (jeśli tak to można nazwać )
Popatrz sobie u innych posiadaczy VW jak mają zrobione. Zamontuj porządne kabelki zasilania, żebyś sobie fury nie spalił !
obecne auto JETTA A2 COUPE GTX viewtopic.php?f=87&t=471331&p=5740560#p5740560