Instalacja elektryczna. Pomocy
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam.
Mam skode 1.3 MPI z 1998r.
Mam podłączone radio i przy zapalonym silniku gra a kiedy włączę światła to radio sie wylancza i nie che sie włączyć :/
Ma ktos jakis pomysl co moz ebyc nie tak?
Mam skode 1.3 MPI z 1998r.
Mam podłączone radio i przy zapalonym silniku gra a kiedy włączę światła to radio sie wylancza i nie che sie włączyć :/
Ma ktos jakis pomysl co moz ebyc nie tak?
Szukasz opisu kostki isso , mierzysz kabelki i podpinasz zgodnie z tą normą . Każde radio potem musi śmigać .
weź z radia żółty kabel(zazwyczaj) zmostkuj sobie z czerwonym w kostce i bedzie śmigało nawet bez przekluczania..
(*·.¸(`·.¸ ¸.·´)¸.·*)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
Właśnie o to chodzi ze wszystkie kabelki mam dobrze podpięte i radio gaśnie wtedy kiedy włączę światła, (Tak jakby cos robilo zwarcie albo byl spadek napiecia) co moze byc tego przyczyną?
Kolega mówił ze może to być albo akumulator albo alternator jest to możliwe?
Kolega mówił ze może to być albo akumulator albo alternator jest to możliwe?
oO Pierwsze słysze.. A dzieje się to przy właczonym silniku też czy tylko na wyłaczonym?? bo zrowumialem ze przy właczonym silniku i wyłaczonych wsiatłach dobrze łazi a jak włączysz światła to gaśnie.. A co pożniej robisz?? jak zgasisz swiatła dalej działa ci radio?? Mozliwe że jakiś SZPEC ELEKTRYK kiedyś coś montował i to tak ogarnał ze coś pochrzanił.. Spróbuj na krótko pociągnać "plusa" choćby z zapalniczki i właczyć swiatła.. zobaczysz czy to wina aku czy nie.. mozesz również zrobnić jak napisał powalla, Weź miernik i sprawdz na wylaczonych swiatłach napiecie i na właczonych napiecie na żółtym i czerwonym kablu w kostce.. Jesli po przełączeniu się straci napiece to jest co nei tak i chyba najprościej bedzie ściągnać nowy kabel do radia:) niż poprawiać po jakiś szpecach..
(*·.¸(`·.¸ ¸.·´)¸.·*)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
Re: Instalacja elektryczna. Pomocy
Wygląda to tak.
Na zgaszonym silniku włącze samo radio(bez swiateł) to bedzie grało przez jakies 5 min. i sie samo wyłączy, ale jak odpale samochod(nie włącze świateł) znowu moge włączyć radio i bedzie grało. Jeżeli włącze radio i póżniej światła (na odpalonym silniku) to radio gaśnie i sie nie włączy w ogóle. Jeżeli na odpalonym silniku włącze samo radio to bedzie grało tylko jezeli dam za głośno to sie wyłączy.
Na zgaszonym silniku włącze samo radio(bez swiateł) to bedzie grało przez jakies 5 min. i sie samo wyłączy, ale jak odpale samochod(nie włącze świateł) znowu moge włączyć radio i bedzie grało. Jeżeli włącze radio i póżniej światła (na odpalonym silniku) to radio gaśnie i sie nie włączy w ogóle. Jeżeli na odpalonym silniku włącze samo radio to bedzie grało tylko jezeli dam za głośno to sie wyłączy.
- RafałekVR6
- VR6 Driver
- Kontakt:
A masz jakiś wzmak zamontowany w aucie?Może wozisz 2kw w bagaju i potem się dziwisz że się wyłącza
Car audio wciąga...ehhh:D
Re: Instalacja elektryczna. Pomocy
Problem juz rozwiązałem.
Powodem był słaby akumulator (bo słuchałem muzykli na wyłaczonym silniku) i nie dawał rady uciągnąć radia + wzmacniacza i do tego jeszcze świateł
Czy kondensator by coś pomógł ?
Powodem był słaby akumulator (bo słuchałem muzykli na wyłaczonym silniku) i nie dawał rady uciągnąć radia + wzmacniacza i do tego jeszcze świateł
Czy kondensator by coś pomógł ?
- RafałekVR6
- VR6 Driver
- Kontakt: