Szlag wzmacniacz trafił?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
Szlag wzmacniacz trafił?
Witam,
Chciałem dzisiaj podłączyć subwoofer na próbę. Zacząłem od wzmaka. (Blaupunkt). Wziąłem kabel od + i -. Podłączyłem dobrze do wzmaka (czerwony pod +, czarny pod ground) i tak samo do akumulatora w aucie... i co? Przez sekunde z akumulatora walnęło iskrami i ani śladu po diodzie "power" w wzmacniaczu. Czy mogłem go spalić? Czy jest już do wywalenia czy można coś zdziałać? Dzięki bardzo
Chciałem dzisiaj podłączyć subwoofer na próbę. Zacząłem od wzmaka. (Blaupunkt). Wziąłem kabel od + i -. Podłączyłem dobrze do wzmaka (czerwony pod +, czarny pod ground) i tak samo do akumulatora w aucie... i co? Przez sekunde z akumulatora walnęło iskrami i ani śladu po diodzie "power" w wzmacniaczu. Czy mogłem go spalić? Czy jest już do wywalenia czy można coś zdziałać? Dzięki bardzo
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Szlag wzmacniacz trafił?
Wiesz kto udzieli ci odpowiedzi - człowiek, który naprawia wzmacniacze... Dobre pytanie, czy będzie działał, czy do wyrzucenia
Szlag wzmacniacz trafił?
Wypadałoby najpierw zajrzeć do środka, może widać gołym okiem jakieś przypalony tranzystory, albo ścieżki? Sprawdź bezpieczniki... Najlepsza będzie taka kolejność zanim go znowu podłączysz
Szlag wzmacniacz trafił?
Iskry zawsze leca to normalne.Kabel do zalaczania wmaka podlaczyles???
Ostatnio zmieniony wt paź 18, 2011 06:26 przez slaww, łącznie zmieniany 1 raz.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
Re: Szlag wzmacniacz trafił?
Dokladnie.. Czy or radia kabel masz podciagniety bo power moze nie palic sie bez tego ewentualnie podaj model wzmakaslaww pisze:Iskry zawsze leca ro normalne.Kabel do zalaczania wmaka podlaczyles???
(*·.¸(`·.¸ ¸.·´)¸.·*)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
*No BaSs No FuN*
(¸.·´(¸.·* *·.¸)`·.¸)
Szlag wzmacniacz trafił?
Nie wierzę, że w ogóle, ten fakt mógł zostać pominięty podczas podłączania pieca
Szlag wzmacniacz trafił?
Dobrze Ci Chłopaki mówią - remote podłączyłeś ? do wzbudzania wzmaka przez radio ?
(cienki kabelek podłączany do wyjścia na el. wysuwaną antenę w radiu)
Jeśli nie to już wiesz co źle, jeśli tak, sprawdź pierwsze co bezpieczniki i czy dochodzi napięcie(miernikiem) do wzmaka .
Pozdro
(cienki kabelek podłączany do wyjścia na el. wysuwaną antenę w radiu)
Jeśli nie to już wiesz co źle, jeśli tak, sprawdź pierwsze co bezpieczniki i czy dochodzi napięcie(miernikiem) do wzmaka .
Pozdro
Szlag wzmacniacz trafił?
Albo zewrzyj na próbę + z REM... Jeśli dioda się zapali a wzmak się wzbudzi, to znaczy, że nic nie spłonęło