Mostkowanie głosników przednich
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam mam krótkie pytanie mam Głośniki dls ms6a o mocy 160w MAX/100w RMS podlaczone pod wzmacniacz JBL GTO 75.4 który po zmostkowaniu ma 284w na kanał przy 4 Ohm. Czy przy takiej mocy możne się coś stać z głośnikami lub wzmacniaczem ?
- kris-krzysztof
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Mostkowanie głosników przednich
A po co chesz mostkowac ?Miraz86 pisze:Witam mam krótkie pytanie mam Głośniki dls ms6a o mocy 160w MAX/100w RMS podlaczone pod wzmacniacz JBL GTO 75.4 który po zmostkowaniu ma 284w na kanał przy 4 Ohm. Czy przy takiej mocy możne się coś stać z głośnikami lub wzmacniaczem ?
Dajesz 2 na przód nast 2 mostujesz na subwoofer.
jak im dasz 200rms to spalisz. Możesz zmostkowac(ale pytanie po co) dajesz na max na radiu i gainem na wzmacniaczu "Sciszasz" az do momentu jak glosnik zacznie
"charczeć"
Wybaczcie, że wykopuję ale tytuł tematu pasuje
Myślałem aby wyjścia z radia Gamma V zmostkować tj wrzucić na przód jakieś głośniki, tył odłączyć i dać tą "moc" na te przednie podłączając po dwa plusy i minusy od nich.
I tu kilka pytań
Będzie to grało? Zmienia się wtedy impedancja? Za jakimi głośnikami (np. Hertza) rozglądać się aby to miało ręce i nogi? Aha w słupkach mam niskotonowe.
Zależy mi na tym aby grało czysto i ładnie, niekoniecznie bardzo głośno ale też w miarę.
Z tego co wiem Gamma V ma 4x20, nie wiem tylko ile ohm.
Myślałem aby wyjścia z radia Gamma V zmostkować tj wrzucić na przód jakieś głośniki, tył odłączyć i dać tą "moc" na te przednie podłączając po dwa plusy i minusy od nich.
I tu kilka pytań
Będzie to grało? Zmienia się wtedy impedancja? Za jakimi głośnikami (np. Hertza) rozglądać się aby to miało ręce i nogi? Aha w słupkach mam niskotonowe.
Zależy mi na tym aby grało czysto i ładnie, niekoniecznie bardzo głośno ale też w miarę.
Z tego co wiem Gamma V ma 4x20, nie wiem tylko ile ohm.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Jasne, przy takim podłączeniu końcówka mocy w radiu pójdzie z dymem ;]Poper pisze:Zmienia się wtedy impedancja?
Nie do osiągnięcia na seryjnym radiu.Poper pisze:Zależy mi na tym aby grało czysto i ładnie, niekoniecznie bardzo głośno ale też w miarę.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Ale on nie chce złączyć głośników... tylko znudziło mu się radio, chce zmostkować końcówki mocy, żeby je spalić, wywalić na złom i kupić sobie nowe radio:los2: Nie możesz zmostkować w tym radiu kanałów, żeby podwoić moc !!!
O to właśnie chodzi, że nie chcę pozbywać się tego radia z deski rozdzielczej a poprawić trochę jakość grania w auciebogib184 pisze:Ale on nie chce złączyć głośników... tylko znudziło mu się radio, chce zmostkować końcówki mocy, żeby je spalić, wywalić na złom i kupić sobie nowe radio:los2: Nie możesz zmostkować w tym radiu kanałów, żeby podwoić moc !!!
Tylne głośniki i tak grają tak jakby chciały a nie mogły więc gdzieś wyczytałem o mostkowaniu. Jak widać końcówki mocy tego nie znoszą.
Dzięki za odpowiedź Zawsze lepiej zapytać niż coś zepsuć.
4 x 7W RMS zdaje się. Jeśli chcesz zostać przy oryginale to kup przejściówkę mini iso --> line out i odpowiedni wzmacniacz i będzie tyle mocy ile zapragniesz.Poper pisze:Z tego co wiem Gamma V ma 4x20
Gran Turismo Iniezione
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Tak dla zaspokojenia ciekawości, dlaczego nie można mostkować końcówek mocy w radiu?
Odp.: Bo są już zmostkowane, dziękuję
Odp.: Bo są już zmostkowane, dziękuję
O właśnie, pomocna odpowiedź z tą przejściówką :dprzemal pisze:4 x 7W RMS zdaje się. Jeśli chcesz zostać przy oryginale to kup przejściówkę mini iso --> line out i odpowiedni wzmacniacz i będzie tyle mocy ile zapragniesz.Poper pisze:Z tego co wiem Gamma V ma 4x20
Ciekawe czy są jakieś takie małe wzmaki żeby nie ciągać kabli po aucie na tył i z powrotem tylko go gdzieś z przodu upchnąć.
małe może i znajdziesz, ale wzmacniacz to nie głośnik, że podłączysz jeden kabelek i hejaPoper pisze:Ciekawe czy są jakieś takie małe wzmaki żeby nie ciągać kabli po aucie na tył i z powrotem tylko go gdzieś z przodu upchnąć.
tak czy siak nie obejdzie się bez prowadzenia 3 wiązek (prąd, sygnał, głośniki).....