brak głośników jak podłaczyc nowe przewody
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
mam problem kupiłem golfa II w którym nie ma głośników a przewody od radia są poucinane jak podłączyć inne głośniki i pociągnąć nowe przewody do radia czy może od tych uciętych da się jakoś coś zrobić?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Ale z czym konkretnie masz problem?? Od kostki radia ciągniesz kabelki do głośników i tyle...opis kabelków znajdziesz w instrukcji radia lub internecie.
jestem początkującym kierowcom nigdy nie miałem auta to moj pierwszy samochod i no nie znam sie poprostu na takich rzeczach a chce zrobic to sam zeby nie jezdzic po mechanikach elektrykach itd radio bylo do niego wsadzone pierwsze z brzegu tam jak sie okazalo jak go kupilem wyciaglem je mialo poprzecinane kable i tak samo nie bylo przewodow ani glosnikow i nie wiem ktoredy pociagnac nowe i jakie glosniki do niego wsadzic
Re: brak głośników jak podłaczyc nowe przewody
Zacznij od interpunkcji bo ciężko się to czyta.rafikpmi pisze:jestem początkującym kierowcom nigdy nie miałem auta to moj pierwszy samochod i no nie znam sie poprostu na takich rzeczach a chce zrobic to sam zeby nie jezdzic po mechanikach elektrykach itd radio bylo do niego wsadzone pierwsze z brzegu tam jak sie okazalo jak go kupilem wyciaglem je mialo poprzecinane kable i tak samo nie bylo przewodow ani glosnikow i nie wiem ktoredy pociagnac nowe i jakie glosniki do niego wsadzic
Co masz teraz przy radiu? Radio ma złącze ISO czy inne złącza np producenta:
wtyk ISO z auta wygląda tak http://allegro.pl/item1177507213_nowe_z ... isane.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Najlepiej jakbyś założył instalację na takim wtyku, bardzo uniwersalne przy zmianie radia. Na kostce masz wszystko ładnie opisane, co gdzie. Robisz instalację pod to, podpinasz głośniki i heja banana. Kostka składa się z dwóch części: zasilającej i wyjścia głośników. Do zasilającej musisz pociągnąć stały plus, plus po stacyjne ( niekoniecznie ale radia wymagają wówczas mostkowania), masa, wyjście plus z radia ( np zasilanie wzmacniacza antenowego).
Czy masz resztki instalacji zasilającej w aucie?
wszystko jest powyrywane tam nie sprawdzałem sprzętu grającego przy kupnie włożone było oryginale radio blaupunkta w tym golfie a jak juz kopiłem zabrałem sie za czyszczenie go i drobne remonty chciałem wyciągać radio okazało sie ze kable są poucinane po prostu a kostka w stanie no nie wiadomym czy da sie w nia cos podłączyć oprócz tego nie ma żadnych głośników nawet tych oryginalnych i żadnych przewodów
Witam
Widać że jesteś kompletnym amatorem. Dla bezpieczeństwa lepiej nie bierz się za to, tylko zleć to komuś kto na tym się zna. Jeżeli masz kable poucinanie to będzie trochę z tym zabawy. (Dla amatora)
Pozdrawiam
Widać że jesteś kompletnym amatorem. Dla bezpieczeństwa lepiej nie bierz się za to, tylko zleć to komuś kto na tym się zna. Jeżeli masz kable poucinanie to będzie trochę z tym zabawy. (Dla amatora)
Pozdrawiam
Skoro masz radyjko to teraz najprościej będzie kupić 10 m kabla (żeby nie brakło najlepiej o przekroju min 2mm ) i głośniczki takie które w miarę dobrze radzą sobie bez wzmacniacza np PB s-6C
Kupujesz kostkę ISO i tą głośnikową i zasilającą , schemat masz na necie i podłączasz metodą prób i błędów
Kupujesz kostkę ISO i tą głośnikową i zasilającą , schemat masz na necie i podłączasz metodą prób i błędów
Re: brak głośników jak podłaczyc nowe przewody
To zależy dla kogo dobrze grają. Głośniki PB są prądożerne i potrzebują dobrego zasilania. A radyjka jak wiemy nie mają.kamilrbz pisze:dobrze radzą sobie bez wzmacniacza np PB s-6C
I radyjko do serwisukamilrbz pisze:Kupujesz kostkę ISO i tą głośnikową i zasilającą , schemat masz na necie i podłączasz metodą prób i błędów
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
http://www.studio24.prv.pl" onclick="window.open(this.href);return false; na pewno ci się przyda (ja z niej korzystałem bo poprzednik uciął kostkę ISO...
opis masz w kablomani pierwsze co masz to ISO standard ja od tego dorobiłem i nie mam problemów nawet z fabrycznymi VW teraz mam JVC i też nic się nie dzieje nawet w fabrycznych działała zmiana podświetlania
a opis kolorów masz gdzieś na forum i z tego co pamiętam niektóre podpowiedzi kolorów są na tej stronie co podałem
a tu masz coś takiego jeszcze:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289418" onclick="window.open(this.href);return false;
są tam kolory w mk3 i passatach b3 może pomoże
opis masz w kablomani pierwsze co masz to ISO standard ja od tego dorobiłem i nie mam problemów nawet z fabrycznymi VW teraz mam JVC i też nic się nie dzieje nawet w fabrycznych działała zmiana podświetlania
a opis kolorów masz gdzieś na forum i z tego co pamiętam niektóre podpowiedzi kolorów są na tej stronie co podałem
a tu masz coś takiego jeszcze:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289418" onclick="window.open(this.href);return false;
są tam kolory w mk3 i passatach b3 może pomoże
passat b5 115KM AZM 2003r